2022-02-19

Mitä odotan hankien alta?

Hankien alla odottaa monta kukkasipulia syvässä talviunessa. On vierähtänyt jokunen vuosi sipuli-istutuksista, ja tulppaanit alkoivat olla taantumaan päin. Talon vierustalle parina kesänä rakentunut pörriäispenkki tarjosi sopivan paikan sipuli-istutuksille.

Koskaan en ole istuttanut massoittain kukkasipuleita. Useimmiten tulen lähimarketista kahden, korkeintaan kolmen tulppaanipussin kanssa. Nekin olen hajauttanut usein eri puolille puutarhaa. Tulppaaneista minulla on kokemus, että ne taantuvat kumminkin ja ovat vain parin kevään riemu. Meikäläinen, joka ei ymmärrä yksivuotisia kesäkukkia, ei oikein ota ymmärtääkseen myöskään sipulikasvien lyhytikäisyyttä. Kumminkin, vastoin kokemusta, päätin istuttaa hieman isomman määrän tulppaaneja samaan penkkiin.


Elokuussa pelasin sydämeni kyllyydestä tulppaanipeliä, jossa valitsin tarjolla olevista tulppaaneista kolmen settejä. Pidin ihan tosissani hauskaa, kuten huomaat vanhasta postauksesta. Vaikka löysin kirjavia ja värikkäitä yhdistelmiä, talonvieruspenkkiin valikoitui toisiinsa sointuvia tulppaaneja, joissa väriä kyllä riittää. Toivon sävyjen samankaltaisuuden muodostavan yhtenäisen lämpäreen.


Takuuvarma kerrottukukkainen lajike 'Angelique' pääsi pääosaan, vaikka se kukkii melko myöhään. Lajikkeesta oli sopivasti 50 kpl:n pussi tarjouksessa. Lisäksi istutin Darwin-tulppaania 'Orange van Eikj' parikymmentä sipulia, samoin Triumph-tulppaania 'Veronique Sanson' toiset parikymmentä. 'Orange van Eijk' on vaaleanpunainen muodoltaan klassinen tulppaani, jonka terälehtiä korostaa oranssi reunus. 'Veronique Sanson' kukkii samoissa, hieman vahvemmissa väreissä, mutta sen terälehdet kääntyvät ylhäältä liljamaisesti ulospäin. Penkissämme siis hehkuvat oranssi ja vaaleanpunainen sekä niiden asteittain sekoittuvat sävyt.


Taustalla oleva seinä on hennon vaaleanpunertava, kivijalka harmaa. Kukkapenkin perennoista toivottavasti ehtii ainakin mirrinminttu kukkaan yhdessä Angeliquen kanssa alkukesällä. Muuten lehdistössä on palavanrakkauden ja syysleimujen helakkaa kevätvihreää, siankärsämön harmahtavia karvalehtiä ja maksaruohojen siniharmaita mehilehtien alkuja. Mikäli edellisen vuoden syksyllä istutetut laukat vielä nousevat, on joukossa alkukesästä myös sinisen ja lilan sävyjä. Jos tulppaanit oikein myöhään osuvat kukkimaan, voisi taustalle ehtiä loistosalvian vaaleanpunaiset kukat, siis jos ne puolestaan selviävät talvesta.


Penkki on lähes talon vierustan mittainen, joten jaoin sipulit alueittain pienempiin ryhmiin ripotellen. Koska täytyi väistellä penkin muita istutuksia, ihan en "heittämällä luonnolliseksi" -taktiikkaan pystynyt. Yritin hakea silti pientä sattuman oikkua kaivamiini reikiin. Oli aikamoinen urakka kaivaa sipulit istutuslapion kanssa yksitellen ja samalla varoa katkomasta muiden istutusten juuria. Varsinkin penkin loppupäässä, johon olin kuukautta paria aiemmin istuttanut uusia kasveja, tuntui väisteleminen jo haittaavan istutusintoa.


Tulppaanien lisäksi uuteen päähän penkkiä ripottelin pienen määrän kirjokevättähteä 'Pink Giant'. Toivottavasti ne tuovat aikaista mettä pörriäisille, sillä tulppaanit tarjoavat sitä kovin vähän, jos ollenkaan. Että sellainen pörriäispenkki tuli tehtyä sipulikukkien osalta. Saa sinne lisättyä aikaisin kukkivia vielä myöhemmin, jos pörriäisten näkökulmasta katsoen tarjonta on kovin köyhää. Luotin viereisellä nurmikolla levittäytyvään sinililjamereen.


Kun nyt etsin kuvituskuvia touko-kesäkuulta, huomaan istuttaneeni jo toissasyksynä pussillisen tulppaaneja pörriäispenkin alkupäähän. Lyö ihan tyhjää, muistinko huomioida niitä ollenkaan viime syksynä. Kaivoinko valkoisen 'Purissima'-tulppaanin sekaan oransseja ja vaaleanpunaisia? Ainakaan yhtään sipulia ei osunut istutuslapioon. Ehkä aloitin kaivuuhommat penkissä niiden jatkoksi ja ajattelin valkoisten taantuvan vähitellen häiritsemästä yhtenäistä värimassaa. Saan odottaa tämän arvoituksen ratkeamista kevääseen.

Mitä teillä uinuu talviunta?

 

PS. Sinebrychoffin taidemuseossa avautui torstaina näyttely "Linné ja pieni pala paratiisia". Tarjolla on kukka-aiheisia maalauksia, kukka-asetelmien kehitystä sekä puutarhojen historiaa Suomessa.


 

 

 

 

10 kommenttia:

  1. Siellä nukkuu hangen alla talviunta vaikka mitä ihanuuksia. Muistankin syksyisen tulppaanipostauksesi. Minä en ole juurikaan tulppaaneita istuttanut viime vuosina. Lähinnä vain pieniä kasvitieteellisiä tulppaaneita, jotka toivon mukaan lisääntyvät isokukkaisia paremmin. Jää nähtäväksi.
    Pörriäiset muuten rakastavat laukkoja, joten niitä kannattaa suosia. Ukkolaukat kukkivat meillä heti kesäkuun alussa yhtä aikaa myöhäisempien tulppaanien kanssa toisin kuin muutama myöhemmin kesällä kukkiva laukkalajike.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa hanget haihtuisivat taivaan tuuliin ja haipakkaan. Alkaa kyllästyttää kolaaminen ja lapiointi. Minäkin istutin metsätulppaaneja kokeeksi varjopuutarhan tietämille.
      Laukat on tosiaan hyviä mesilähteitä. Ukkolaukkoja mulla on käytävän toisella puolen, mutta tähän voisi istuttaa syksyllä taas lisää.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Kiitos näyttelyvinkistä :)

    VastaaPoista
  3. Tulppaanit tuppaa olemaan lyhytikäisiä, paitsi villitulppaanit ja darwinitulppaanit, joten satsasin nyt pääasiassa niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut, että villitulppaanit olisi kestävämpiä kuin nämä jalostetummat. Pitäisi varmaan siirtyä enemmän siihen suuntaan, niin ei taantuminen kovin harmittaisi.
      Joo, katsotaan miten tämän istutuksen kanssa käy. Onhan muitakin kevätkukkasia, jos tulppaanit alkavat nopeastikin katoamaan.

      Poista
  4. Sinulla onkin tiedossa kaunista keväistä kukintaa. Itse olen jo vuosikaudet suosinut lähinnä Darwin-hybridi tulppaaneja, ne kun kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen, kun taas monet muut tulppaanilajikkeet ovat vain yhden kevään ilo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppuja odotellessa tosiaan. Laitan taas Darwinit mieleen seuraavia kesiä ajatellen.

      Poista
  5. Samoin minä olen nyt istuttanut vain Darwinin tulppaaneja koska minä en halua istuttaa joka vuosi niitä sentakia että taantuvat jo seuraavana vuonna. Uusia istutin syksyllä ja muitakin sipuleita. Narsisseja rakastan yli kaiken mutta viihtyvät huonosti minun puutarhassani. Niitäkin istutin lisää syksyllä. Kuulostaa kyllä hyvältä nuo sinun istutukset ja jännittäviä hetkiä on luvassa monille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä odotella, lunta tuiskuttaa ja kinokset kasvaa... Minäkin istutin pari pussia narsisseja varjon puolelle puutarhaa. Siellä ovat muutkin narsissit.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!