2024-03-29

Koska kukkii? -haaste

Sain Marjukalta Tutkimusmetsän puutarha -blogista haasteen. Kiitoksia! Haaste on alunperin lähtenyt liikkeelle Minnalta Hiidenkiven puutarhassa -blogista.

Olipa avartavaa katsella jokusen vuoden takaisia kuvia haastetta varten. Ensin ajattelin arvailla krookusten kukintaa, kun se edellisellä kerralla meni railakkaasti pieleen, mutta sitten iski katse vuonna 2022 otettuun kuvaan. Vielä 10. huhtikuuta meidän saunan katolla on ollut n. 30 sentin kerros lunta ja kiviympyrän rautapenkki on ollut istuinta myöten lumihangessa. Tänä vuonna penkin alla on jo pälvi, eikä saunan katolla yhtään lunta! Vinkki, vinkki: aikainen kevät tulossa? Niin on odotettu.

Jospa etsisin muita vinkkejä ja arvaisin jotain kukkivaksi lähempänä kesää. Kuvista 2021-2023 päätellen purppuraomenapuun kukinta ei ole kovin paljoa vaihdellut vuodesta toiseen. Muutenkaan hedelmäpuilla kukinta ei aina ole juuri sen päivän tai viikon säistä kiinni. Sydän syrjällään olen monesti ounastellut tulevan hallan tai peräti yöpakkasten tekosia juuri avautuneille kukkapilville. Hallaa se halla tekee, joskus enemmän, joskus ei yhtään mitään. Eli omenapuut meillä kukkivat aina (jos ovat kukkiakseen) siellä touko-kesäkuun vaihteessa.

Etsin kuvia, joissa nuput olisivat juuri auenneet, sillä ajattelin metsästää tänä keväänä koristeomenapuun ensimmäiset auki olevat kukat. Vuonna 2021 avautuminen on tapahtunut 2.6. Kylmää on ollut sinä aamuna, koska lehtien pintaa täplittävät pienen pienet niihin tiivistyneet vesipisarat. Valkoinen lehdissä ja terälehdissä ei ole huurretta, vaan ohutta nukkaa. Lyhyt hento karvoitus suojaa puun nuoria versoja ja kukkia kevään kylmiltä säiltä.


Koska minulla on tieto, että 2022 kevät oikeasti oli myöhässä ja vielä löydän samalta vuodelta kuvan juuri avautuvista kukista 4.6., arvelen sen olevan myöhäisin aika, jolloin 'Profusion' alkaa meillä kukkia. Kuvassa aurinko paistaa ja sää vaikuttaa lämpimältä. Kuva-alan alalaidassa häämöttävä karviainenkin on jo kasvattanut isot lehdet.

Viime vuonna nuput aukesivat jo 26.5., eikä itse tapahtumaan mennyt kuin tovi. Varhain aamulla kyttään kameroineni nupullaan olevaa puuta. Ensimmäinen kuva on otettu klo 6:18. Alkukesän aurinko ei pääse lämmittämään alaoksia, sillä lähistön rakennukset pitävät ne varjossa. Aika hyinen ja viileän oloinen tuntuma varjossa. Vaan eipä aikaakaan, kun aurinko väistää naapurin talon ja kiipeää saunan katon yli lämmittämään puun latvuksia. Kello 6:33 ovat ensimmäiset nuput auki. Taustalla auringossa kylpee tammi, josta kerroin edellisessä postauksessani.


Kolmen vuoden kuvien perusteella kukinta alkaa siis välillä 26.5. ‒ 4.6., joten arvaan purppuraomenapuuni ensimmäisten nuppujen aukeavan kukkaan torstaina 30.5. Jotenkin vaikuttaa siltä, että on ihan tavallinen kevät tulossa. Ei aikainen eikä myöhäinen. Vai onkohan silloin jo kesä ovella?

 ***********

Haasteen säännöt ovat seuraavat: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

 ************

Jätän nyt haastamatta ketään, sillä haaste on kiertänyt jo aika monessa blogissa, mutta mikään ei estä sinua tarttumasta siihen. Varsinkin, jos tiedät aivan varmasti, koska teillä kukkii!


Pääsiäistervehdyksenä vielä nunnannarsisseja. Aurinkoa ja lämpöä pääsiäispyhiin ja puutarhaan!

 

 

10 kommenttia:

  1. Onpa tosi kaunis tuo 'Profusion'. Minulle entuudestaan täysin tuntematon lajike.
    Onnea veikkaukseen ja hyvää pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaveilin siitä pitkään, ja sitten se osui silmiin odottamatta kun olin muita taimia hankkimassa. Tosi harvoin sitä näkyy liikkeellä täällä päin, tiedä sitten muualla. Jalostettu joskus 1930-luvulla.
      Kiitos, kiitos. Hyvää pääsiäistä sinulle, Kruunuvuokko!

      Poista
  2. Taisitpa olla toinen, joka veikkasi puuvartista. Tuplasti terapiaa -blogissa oli kirsikoiden ja tulppaanien yhteiskukinta mutta muuten muistaakseni kaikki ovat valinneet perennoja tai sipulikukkia. Kiva, että tulee monenlaisia veikkauksia. Toivotaan, että arvauksesi osuu kohdalleen. Tosi kaunis tuo lajike. Hyvää pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntui, että aika kiirii ohi, niin täytyy veikata jotain myöhemmin kukkivaa. Ajatella, juuri äsken löysin ensimmäiset piipot. Viikko sitten oli paksusti lunta tulppaanipenkin päällä. Siitä sekin jahti alkaa.
      Oikein hyvää pääsiäistä sinulle, Minna!

      Poista
  3. Enpä ole minäkään törmännyt Profesion-koristeomenaan. Se on hyvin kaunis punertavine lehtineen ja nuppuineen. Erityisen hieno on kuva, jossa on taustalla tammi heleänvihreine lehtineen.
    Kukkimisajan arvaaminen on hurjan vaikeaa. Lopulta huomaa, ettei niissä ajoissa kovin suuria heittoja ole, vaikka keväät ovat kovin erilaisia. Meneillään oleva kevät tuntuu hitaalta ja kolealta. Tässä vaiheessa on likimain mahdoton sanoa, onko aikainen vai myöhäinen. Usein kevät räjähtää täydeksi kesäksi hetkessä, ainakin täällä etelässä. Aika näytttää.
    Hyvää pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkukesällä tuoreet tammenlehdet ovat hyvin helakoita. Jotenkin iloinen tausta monelle kasville. Nyt on tainnut olla useampi kevät ensin lyhyt lämmin jakso ja sitten hyisen kylmä loppukevät. Oikeastaan ihan hyvä, että keväät ovat erilaisia, silloin kokee ja oppii uutta.
      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  4. Oih, tämä oli ihana veikkaus. Minullekin Profesion lajike on ennestään tuntematon, joten oli kiva tutustua. Aivan ihanat kuvat ja oli huikeaa nähdä kukkiva koristeomenapuu niin että takana oli heleän vihreää lehdistöä. Tosi viehättävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli ennen mielikuva, että tammi olisi jotenkin synkkä puu. Ehkä siksi, että ne kasvavat todella vanhoiksi ja niissä on jotain jättiläismäistä. Uutta oli sekin, että ne kukkivat pienin riippuvin norkoin. Keväisin tammi on niin ihanan värikäs. Vihreän muuttumista harmaan vihreäksi saa seurata pitkin kesää.

      Poista
  5. Ihastuttava koristeomenapuu! Ja hyvin pohdittu veikkaus 😉 jännää että kohta päästään piippojahtiin ja täällä on vielä kasapäin lunta! 😅 Ehkäpä ne pääsiäisen jälkeen ovat jo vähissä 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä meidän pihan suosikkini. Oli mukava vertailla eri kukinta-aikoja vuosittain. Kiitos vielä haasteesta.
      Ehkä on vaan parempi, että lumi vielä suojaa, ainakin jos yöpakkasia on yhä tulossa.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!