2016-04-17

Hevoskastanjan vauhti


Hevoskastanjan runkoja en joka päivä pistä poikki, joten kokeilin mitä tapahtuu, kun ne laittaa vesiastiaan ja vie sisälle lämpöön.

Oksien silmut olivat tiukasti supussa, pinnat ympäriinsä paksun tahmean meden peitossa. Miten mehiläiset selviävät siirapista juuttumatta kiinni? Utelias olin, ja käteeni osunut tahra maistui makealta. Yksi oksa kierähti hiuksiani vasten ja tiesin, että öttiäisille silmut ovat sankaritekojen paikkoja.

Missä on talon kaikki syvät astiat? Tyydyin viimein reiättömään kukkaruukkuun, jonka suu oli tähän tarkoitukseen turhan leveä. Hevoskastanjan tahtia ei haitannut siirottaminen lievässä kulmassa, niinhän ne ovat luonnossakin.


Kolmen vuorokauden kuluttua vihreä untuvikko puhkaisi kuorensa.

Viiden vuorokauden kuluttua lehdet puhkesivat.

Silmujen karvat suojaavat herkkää versoa.

Viikon kuluttua hevoskastanjan oksissa on täydet lehdet.

Onneksi kevät ei tule näin vauhdilla. Voisi mennä sivu suun, ohi silmien ja kuuroille korville yhdessä viikossa. Miten hyvä onkaan, että keväästä saa nauttia vähitellen.


Kiinnosti tietää, mitä hevoskastanja on kiinaksi ja löysin Harvardin yliopiston englanninkielisen China flora -sivuston. I was interested in what Aesculus hippocastanum were in Chinese and found a new website. 我要知道Aesculus hippocastanum是什么用汉语和找到了用作链接。
 




10 kommenttia:

  1. Hienon kokeilun teit ja kiva että se onnistui. Upeaa kun osaat kiinaa; se on Suomessa aika harvinaista. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli hauska kokeilu. Harmittaa, etten ottanut myös hovijasmikkeen oksia, joita myös katkoin.
      Olen ottanut pitkän tähtäimen tavoitteen kiinan suhteen. Erityisesti kuullun ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia, kun tilaisuuksia kuulla kieltä on niin vähän. Siis luontaisesti, mutta tietysti on nettiradiot jne.

      Poista
  2. Ihana hevoskastanja! Kastanjaan liittyy minulla paljon hyviä lapsuusmuistoja. Kasvaako kastanja ulkona ongelmitta vai vaatiiko erityistä huolenpitoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat itse kasvattamiani hevoskastanjoita. Se tuntuu viihtyvän täällä (II-vyöhyke) hyvin. Siemenet keräsin lähistöllä kasvavan hevoskastanjan juurelta syksyllä, laitoin ne mullalla peitettyinä astioihin ulos talven yli lehtikompostin päälle. Kevään ihmettä oli kerrassaan, kun taimia alkoi ilmestyä.
      Jostain luin, että ensimmäiset talvet pitäisi suojata kylmältä ellei lunta ole. Ja jäniksiltä, joiden suurta herkkua kuulema on. Ei iske kirvat. Tämä on toinen laji kuin oikea kastanja, ja itseasiassa hevoskastanjan siemenet ovat myrkyllisiä.

      Poista
  3. Hevoskastanja pudottaa valtavasti kotia ja keväällä ne avautuvat ja siemenet pääsevät ulos. Niitä on tosi helppo kasvattaa. Kokeilin kasvattaa niitä eri paikoissa. Viljelylaatikossa eivät lähteneet kasvuun. Ilmeisesti tarvitsevat jonkun sienirihmaston, joka avittaa kasvuun lähtöä.
    Tosi nopeasti kasvu etenee sisätiloissa. On se vahva kasvi!
    Kiinaako nuo merkit ovatkin - luulin sitä japaniksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvitsevat kylmän jakson talven yli ja mielellään kostean maaperän keväällä. Kuivuneista siemenistä ei kannata yrittää.
      Kiinassa ja japanissa on paljon samannäköisiäkin merkkejä.

      Poista
  4. Hevoskastanja on ihana kasvi. Siitä tulee mieleen lapsuus, koska meidän kerrostalon pihalla kasvoi viiden hevoskastanjan ryhmä. Ne kukat olivat jo silloin tosi maagisia. En ymmärtänyt miten harvinaisia ne ovat kerrostalojen pihassa. Ihana puu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän siitä myös todella paljon ja toivon, että joku päivä oma puuni kukkisi. Vielä jokusen vuoden saan odotella =).

      Poista
  5. Onpa kastanjassa hevosen voima - mahtaakohan se juurtuakin, jos juurruttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin. Epäilen ettei, mutta kohtahan tuo nähdään.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!