2024-01-29

Hypistelyä, hykertelyä, hifistelyä


Paperiset siemenpussit soljuvat sormissa. Yksi kerrallaan hypistelen pussien läpi siementen määrää, varmuuden vuoksi hieman ravistelen. Rapina korvissa, pussi jatkoon. Päiväystä arvioin ja usein pussi pääsee jatkoon menevien pinoon, oli parasta hetki mennyt ohi tai ei. Vielä hetkisen pohdintaa menneestä kesästä ja kasvusta. Jos ei itänyt viime kesänä, mitäpä turhaa samaa pussia valikoimassa roikottaa.


Kesän muistot mielikuvissa alan hykerrellä tulevan kasvukauden uutuuksia, siis niitä, joita edellisenä keväänä olen kylvänyt ja kesän mittaan istuttanut. Tällä kertaa melko vähän lähtee itse kasvatettuja uutuuksia kasvukauteen: kylvin vain muutamaa sorttia. Tammenaluspenkin laajennusosassa odottavat kevättä ja kasvua kaukasiantörmäkukka, sinipiikkiputki, kellopeippi ja kuparisara. Ehkä eniten hykerryttää ja odotuttaa valmiina ostetut taimet. Harrastan nimittäin ostotaimia verraten vähän, tavallisesti ehkä muutaman ostan kesää kohti. Nyt on luvassa minulle normaalista poiketen enemmän ja erikoisempia uutuuksia, joten tyytyväistä hykertelyä on ilmassa.


Kun siemenpussit on pengottu ja karsittu, voikin alkaa miettiä mitä siemeniä todella tarvitsee ja haluaa. Kasvimaan siemenet tuorestin viime keväänä, joten paljoa en sinne lisää halaja. Samoja herneitä ja tillejä kylvän kumminkin, yrttienkin siemeniä tuli vuosi sitten haalittua. Jokunen nyssäkkä on myös omaa siementuotantoa kerättynä. Kasvimaa on niin pieni, että olen jättänyt porkkanat-nauriit-lantut-kaalit-punajuuret kylvämättä ja käyttänyt tilan lähinnä salaattien ja pikkunaposteltavan kasvattamiseen. Ehkä punajuurta tai retikkaa voisi kokeilla tänä vuonna. Kasvimökkiin ei mahdottomia saa sopimaan, ja jos yhtään kukantaimia ajattelin kasvattaa, on niille varattava sinne tilaa.


Hifistelyyn pääsen kuolaamalla daalioiden siemeniä, erilaisia kesäkukkien ja perennauutuuksien siemeniä, ja lopulta kukkaloisto ja -kimput silmissä vaeltelen verkossa siemenkaupasta toiseen. Näin käy joka kevät. Lopputuloksena on valtava kukkaisähky ja nolla tai ehkä muutama siemenpussi lopulta ostettuna paikallisen sekatavarakaupan melko rajoittuneesta valikoimasta. Että voi ihminen olla arkinen!


Realiteetit vain iskevät kohti ja kovaa. Mitäpä sitä turhaan ahnehtia, kun oikeasti aikaa vuodessa on kuukauden kesäloma todella perehtyä puuhaan, aina ei sitäkään. Toki voi yrittää äheltää siinä ohessa, muistaa kastella taimia, koulia ajoissa ja vielä istuttaakin taimet, mutta projektinhallinta puutarhapuuhissa on viime aikoina ollut sitä ja tätä. Polvi reistaa ja puutarhan perushoito jää harmillisen vajaaksi, nurmikonleikkuu jurppii jo nyt.


Viime kesä meni kumminkin (omasta mielestä) ihan hyvin. Taimia pyöri nurkissa arkisen ihmisen käsitettävä määrä ja loput mielihalut ostin taimina harkiten. No, mitä nyt mustikkapensaita ja Katri Valaa tanssitin ympäri pihaa, kun en syksyllä tiennyt minne ne tuikata.

Jokos hykerryttää tai hifistelyttää? Aurinko ainakin jo kutittaa nenää.

 

 

14 kommenttia:

  1. Minä en ole ainuttakaan pussia vielä rapistellut . Jotain hyötykasvien siemeniä ostan en muuta . Viime vuonna tutustuin puutarha ihmiseen millä on mökki meidän kodin lähellä . Hänen kanssaan vaihdoin yli neljäkymmentä perennan tainta . Kevät jäi silloin väliin kun tutustuimme kesän alussa . Taimien vaihdot jatkuu.
    Daalian siemeniä olen joskus kokeillut hyvällä menestyksellä ne itivät kaikki mitä laitoin. Senjälkeen ne olivat talvisin kellarissa muutamia vuosia . Tekivät komeita mukuloita tai juurakkoa mitä ne nyt sitten ovatkin 😀 .
    Kyllä se kevät alkaa jotenkin mielessä siintämään .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimivaihto on antoisaa puolin ja toisin, varsinkin jos parina on innokas puutarhaihminen. Minullakin on kellarissa jokunen daalian juurakko, mutta nyt tekisi mieli kokeilla siemenestä asti niiden kasvattamista.

      Poista
  2. Ihana, mukaansatempaava kirjoitus! Kyllä se sai aikaan myös myötäelämisen tunteita. Samanlaisia ihmisiä olemme. On jännä nähdä, mitä kasvimaan kohopenkkiin syksyllä painamistani kylvöspurkeista nousee, josko mitään. Uusia siemenpusseja on tullut hankittua ja paria laatua on vielä ostoslistallakin. Kyllä tästä vielä uusi kesä tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Saila! Kovasti on jo kevättänyt, vaikka mitään merkittävää en vielä ole saanut aikaiseksi. Siementen rapistelu on hyvä alku.

      Poista
  3. Näinhän se menee:) Pusseja rapisteltu ja pikkuisen kylvettykin. Keijunmekkoa ja orvokkia laitoin tulemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekon kanssa saakin olla aikaisessa. Vähitellen päästään alkuun.

      Poista
  4. Samaistuttava kirjoitus - paitsi että en ole vielä alkanut seikkailua nettikauppojen valikoiman kanssa. Koska tiedän, etten sitten kuitenkaan sieltä (ehkä) mitään tilaile. Kaikkeen ei taivu ja jaksa, penkeissä on paljon ihailtavaa jo valmiiksi, kunhan aurinko ensin näyttää voimansa ja sulattaa lumimassat! Sen verran on pakko kertoa, että jättiverbenat olen jo kylvänyt, omista viimekesän kukkasista! Ihanaa alkanutta puutarhakevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sitä odottaa ja toivoo -aikaa. Kun sitten kevät tulee alkaa toivoa, ettei se vielä olisikaan. Mutta nyt on vielä maltettava enimmiltä kylvöiltä. Verbena on keikkunut minun toivelistallani jo pari vuotta, mutta silti on jäänyt tilaamatta. Sen kylvöaika olisi kyllä jo pikimmiten. Samoin sinulle, hyvää kevätodotusta!

      Poista
  5. Vuoden alkuun kuuluu erottamattomasti siemenpussit ja niistä hieman hullaantuminen. Itse voisin puhua jopa siemensekoamisesta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukapa ei kasvun mahdollisuuksista hieman hullaantuisi! Tämä on ihanaa aikaa täynnä toiveita ja suunnitelmia.

      Poista
  6. Tämä alkaa olla juuri sitä aikaa, jolloin loppukesän ja syksyn aikana tehdyt "hyvät" päätökset unohtuvat ja siemenpussien rapina houkuttaa yhtä paljon kuin aiempinakin keväinä. Kylvöt on aloiteltu jo täälläkin, tosin paljon maltillisemmin kuin viime vuonna. Vielä tässä kuitenkin ehtii homma ryöstäytyä käsistä. Iloista pian alkavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi kevät uusi alku. Malttia täälläkin, olen kylvänyt vasta haaveissani. Tulisipa tasaisen lämmin ja sopivan sateinen kesä, ja aurinkoa saisi olla.
      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  7. Siemenpussien rapistelu taitaa olla kaikkien meidän kotipuutarhureiden mielihommaa. Yritän joka vuosi pysyä myös kohtuudessa siemenien hankinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänistä parhaita! Ja onko se niin paha, jos välillä tulee hankkineeksi enemmän kuin ehtii. Tulee uusi kevät, ja siellä ne pussissa edelleen rapisevat.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!