2013-11-16

Synkkääkin synkempi
Tiedoksi kiinalaisille lukijoilleni: älkää tulko marraskuussa Suomeen. Mikä vain muu kuukausi käy, mutta marraskuu ei.

Ikkuna viikonloppuisin.
Window at weekends.
周末的窗户。
Kello on 18.00 illalla, ja ulkona on aivan pimeää, ollut jo tunnin ajan. Onnellisia te eläkeläiset, äitiysvapaalla olevat tai ulkotyöläiset. Pääsette ulos päivällä, kun vielä on valoisaa. Kun lähden töihin, on pimeää, ja kun palaan, on taas pimeää. Ehkä olen ollut vain huono-onninen. Viikolla aurinko on paistanut kirkkaalta taivaalta, mutta kun koittaa viikonloppu, sataa vettä ihan tosissaan.
Kolme viikonloppua olen aikonut nostaa porkkanat maasta, mutta hiljalleen vihmova hyinen sade on pitänyt minut sisällä lämpimässä. Porkkanoita kuuluu nostaa, kun aurinko paistaa ja on pouta. Muuten hommasta menee maku. No, kohta porkkanani kasvavat partaa, ohuen ohuita juuria, ja valmistautuvat ensi kesän siementen kasvatukseen. Viimeistään siinä vaiheessa lähtee maku myös porkkanoista.
Viime syksynä sain korjattua sadon ajoissa, mutta yksi porkkana oli jäänyt talven yli maan uumeniin ja löysin sen vasta myöhään seuraavana keväänä. Syksyllä korjaamani porkkanat olivat miniporkkanoita. Ainakin siemenpussin päällä niin luki, eivätkä ne koollaan kehuskelleet. Keväällä löytämäni yksilö oli jotain aivan muuta. Pakkohan se oli valokuvata.
Mitä suomalainen tekee marraskuussa? Sitä mitä muulloinkin: käy töissä, raahustaa kaupan kautta kotiin, kuskaa lapset hoitoon ja takaisin, haaveilee matkasta etelään, lämmittää saunaa paremman puutteessa. Puutarhuri valitettavasti ei pääse jatkamaan kasvatustouhujaan puutarhassa. Kasvukautta ei ole muutamaan kuukauteen.
Tänä vuonna nurmikot ovat vielä helakan vihreinä läikkinä harmauden keskellä. Yleensä tähän aikaan on ollut jo niin kovat pakkaset, että nurmen kuuluisi olla lakastunut ja ruskea. Onneksi ei ole. Puutarhuri etsii väriä havuista ja sammalista, puolukan ja mustikan varsista, kanervista ja callunoista. Ei ihme, että nämä toistuvat vuosi toisen jälkeen asetelmissa, joita askarrellaan pihaa koristamaan. Valo ja ilo haetaan pienistä asioista: lyhdystä portinpielessä, pienestä kranssista ovessa, kynttilästä, kiviasetelmasta, värikkäästä ruukusta, oksan karahkasta.

Tänään koitti pouta.
It was dry weather today.
今天前天的天气。
Marraskuu on synkkääkin synkempi kuukausi, jonka yli kantavat ajatukset seuraavasta keväästä ja valon odotus. Marraskuu on hengähtämisen aikaa. Silloin voi aivan rauhassa poimia kirjahyllystä ne parhaat tuhannesti luetut puutarhakirjat, käännellä niiden sivuja, selailla rauhassa puutarhalehtiä tai unohtua verkkoon puutarhapalstoille. Tämä on myös parasta aikaa haaveiluun: mitä tahansa suunnitteleekin, sen toteuttamiseen on vielä aikaa. Mikä on ihmiselle parempaa kuin aika? Saa kerrankin kyllikseen istuttaa puun tuohon ja huomenna saman puun metrin kauemmaksi.

Even darker than dark
Information to my Chinese readers: please do not arrive to Finland on November. All other months but November are fine.
It’s at six o'clock in the evening and it’s dark outside, has been an hour already. Lucky you, retired, mother’s at maternity leave or outside workers. You can go outside, when there is still sunshine. When going to work, and coming back again, it’s dark. Maybe I’ve just been unlucky. At week sun shines, but when weekend comes, it rains like hell.
Three weekends I’ve tried to harvest carrots, but sprinkle of glacial water has kept me inside at warm. Carrots are supposed to be harvest on dry weather when sun shines. Otherwise there is no glue at all. Well, soon my carrots root and prepare to crow seeds. If that happens, carrots lose taste.
Last autumn one carrot had left to the ground in harvest and I found it later next spring. Carrots I had picked up in the autumn were so called mini carrots. At least it was said on seed package and there was no reason to brag about size. But this special one was something else. Of course I had to photograph it.

Talven hangen alla viettänyt "miniporkkana".
Mini carrot found at spring after outside spent winter.
娃娃胡萝卜以后冬天外面。

What does a Finn do at November? Same things as usual: goes to work, shambles home after shopping food, takes kids to the kindergarten and home again, dreams about journey to South, warms sauna for want of better. Unfortunatelly gardener can’t continue his/her works of growing. There is no growth at all for few months.
This year lawns glow as green spots in grey. Normally at this time minus degrees have withered grass and lawn should be brown. Luckily it’s not. Gardener finds colours in coniferous and moss, lingonberry and blueberry twigs, heathers and ‘callunas’. No wonder, this is repeated year by year in decorations of the garden. Light and joy is found in small things: lantern near gate, in a small wreath at the door, in candles, still life of stones, colourful pot or in a piece of lopped branch.  
November is the most gloom month of the year, but thoughts of spring and waiting of light carry over this month. In November it’s time to stop. In November you can take best garden books from the bookshelves and browse through the pages, read garden magazines or surf at garden pages. This is the best time for dreaming: whatever you plan, there is plenty of time to fulfill it. What is better for a human being than time? You can plant a tree and tomorrow you can plant that tree again one meter further.

Sammalien vihreä hehku ei heti sammu.
Moss gives colour at wintertime too.
冬天苔也给颜色。


最黑暗的月


我的中国读者:在十一月请不要来到芬兰。每个月都好,唯独十一月不好。
现在晚上六点,外面很黑暗,已经很暗了一个小时。退休人员、修产假的母亲,或者户外工作人员,你们很幸运。要是白天还很亮,你们能出去。我去上班的时候,天很黑暗,我下班的时候,还很黑暗。可能我只是不幸运。星期的工作日时有太阳,可是周末下大雨。
三个周末我都想了采胡萝卜。因为冷和下雨了,我在温暖的房子里面了。我要晴天的天气采胡萝卜。事情是这样的, 别的天气(我)不要去。近期我的胡萝卜已经有许多小根,跟胡须一样,而且开始长。这种萝卜不好吃。
去年秋天我及时地采完了胡萝卜。我只忘了一个胡萝卜在地上,今年春天我才找到了它。胡萝卜叫娃娃胡萝卜这个名字写在了种子的包。秋天胡萝卜的大小小极了。我不可以自诩。我春天找到的胡萝卜不一样。应该马上给它照相。
在十一月芬兰人做什么?一般来说: 他上班, 他去商店之后回家,他送孩子到幼儿园然后接他们回家。他也梦想去南方和或者去桑拿浴。花匠不能继续在花园工作。有几个月是不生长的季节。
今年灰色背景下草地还是绿色的。一般每年这时的天气已经零下了许多度而且草地枯萎是棕色的。花匠从针叶树和苔中、越橘茎和蓝莓茎中、石楠花和帚石楠中找颜色。怪不得,这些年以后缀饰作在花园中。和欢乐可以从小东西中找到: 小门上的灯笼,门上的小花圈,蜡烛,石头的缀饰,丰富多彩的花盆和树枝
十一月是一年中最黑暗的。想着春天和光的等待来这个月。十一月是停顿的时间。那时我可以从书架上拿下来花园的书,翻看,看花园的杂志或者网页。这是梦想最好的时间。不管有什么样的计划,都有时间实现。有什么比有时间更好?至少我有足够的时间种树,而且明天把这棵树种在更远的一米。


Sainhan sadon viimein korjatuksi.
At last harvest day.
不下雨了,胡萝卜采了。

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!