2016-10-02

Pekan ensimmäinen - First apple - 第一苹果
Liki kaksi viikkoa sitten haukkasin elämäni ensimmäistä Pekkaa. Mehukas, raikas, lievän hapokas, makea ja rapea. Hmmm.


Two weeks ago I had my first bite of Pekka's fruit. 'Pekka' is our new apple tree. Still very young to make apples, but made one this autumn. I love it's burgundy colour, and the fruit tasted as sweet as its appearance promised.
两个星期前我尝尝了第一果实从Pekka'Pekka'是我们新苹果树,和今年它结果一个苹果。我很多喜欢它果实的颜色。我想这个苹果特别甘为,一样我料想了。

Koko kesän olen käynyt uuden omenapuumme luona toivioretkillä. Ensin toivomassa, että kukat pysyvät puussa, sitten toivomassa, että kukat hedelmöittyvät. Seuraavaksi toivoin, että kolme raakiletta kasvaisi isoiksi ja kahden raakileen pudottua olen anonut, että se yksi ja ainoa saisi kypsyä valmiiksi omenaksi. Kypsyi.Varovasti kävin kokeilemassa, joko irtoaisi kevyellä liikkeellä kannastaan. Ei irronnut. Ei irronnut seuraavassakaan kuussa. Pihkat. Eletään syyskuun loppupuolta, kun viimein päätän ottaa omenan, oli kypsä tai ei. On nimittäin toinenkin ottaja; ampiainen. Jostain ne vaan tietää, milloin on omenassa makeus huipussaan. Ison kolon oli jo nakertanut!

Punainen väri tunkeutuu syvälle hohtavan valkean hedelmälihan puolelle. Sisällä on kaunis Marianne-raita hedelmälihaa koristamassa.Viimeaikainen viehtymykseni syviin burgundinpunaisiin sävyihin saa lisää pontta Pekan hedelmien uskomattoman tummasta pinnasta. Jos yksi omena saa näin raiteiltaan, mitä onkaan korillinen joskus tulevina vuosina?


Karvaisen posken syvä hymykuoppa. Tästä tulee hyvälle tuulelle.

Mukavaa lokakuuta! Tervetuloa blogini lukijaksi, Pauliina, blogista Kukka & kaali.

22 kommenttia:

 1. Että osaakin olla kaunis omena! Todella, mikä väri sekä sisältä että ulkoa. Ihanaa, että tuo yksi kypsyi!

  VastaaPoista
 2. On suorastaan juhlallista päästä maistamaan ensi kertaa kasvattamansa omenapuun omenaa. Pekka taitaa olla aika uusi lajike?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, juhlan humua. Pekka on jalostettu MTT:llä 1999, Huvituksen ja Lobon risteytys. Myöhäinen makea kovakuorinen syysomena, joka kestää hyvin muumiotautia. Puu kohtuullisen pienikokoinen, niin kyllä hedelmätkin.

   Poista
 3. Kaunis tummanpuhuva puna poskilla. Hieno kuva halkaistusta Pekasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa! Yritin pitää kuvatessa kiirettä, josko halkaistu pinta tummuu kovin nopeasti. Aika pitkään pysyi pinta raikkaan näköisenä.

   Poista
 4. Onpa kaunis omena niin sisältä kuin ulkoakin. Kuinka pitkään meni puulta tuottaa ensimmäiset hedelmät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tovi meni etsiessä istutusvuotta. Toukokuu 2010 näyttää tapahtuneen, eli 7 vuotta. Viime vuonna teki ensimmäiset kukat, mutta ne paleltuivat tuolloin.

   Poista
 5. Kuinka tuon nyt raaskii syödä - onneksi se on dokumentoitu kuvaan! Minkä kokoinen on nyt sadon tuottanut puu eli onko se kääpiöivä vai suurempi? Omenasadon odottaminen ei kuitenkaan ole hätäisen hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilolla söin.
   Kääpiöivä se ei ole, mutta puusta tulee luonnostaan melko pieni. Kokoa on sen verran, etten keväällä maasta yltänyt pitkillä oksasaksilla lyhentämään vuosikasvua. Ensimmmäistä kertaa sen takia kiipesin tikkaille.

   Poista
 6. On niin kaunis omena. On niin kaunis että on pakko maistuakin hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään myös taimimyyjät kehuvat sitä kauniiksi ja makeaksi. Pitää paikkansa.

   Poista
 7. Mmmm... näyttää herkulliselta :) Kiitos, Riitta, itsellesi kun liityit minun blogini lukijaksi! Toivon, että voin ilahduttaa sinua jutuillani ja kuvillani. Sinä ainakin sait hymyn huulilleni tuolla omenan hymykuoppakuvalla :) Ihanaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pauliina! Mukava kuulla, että ilahduit. Myös sinulle hyvää syksyä, toivottavasti pystyn jakamaan hyvää tuulta jatkossakin.

   Poista
 8. Onnea Pekan hedelmästä! Nyt on pakko kysyä:kirjoitat myös japaniksi. Sille on varmasti historiansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Vilma! Olen ompusta tosi iloinen.
   Itse asiassa kieli on kiinaa. Ajattelin blogissa yhdistää puutarhan, valokuvaamisen ja kiinan harjoittelun. Välillä ei ajatus luista edes suomeksi, joten kiina on viime aikoina jäänyt vähemmälle.
   Kiina on sopivan vaikea, täysin erilainen suomeen verrattuna, se vaatii pitkäjänteisyyttä ja on yksi tulevaisuuden kielistä. Ennen kaikkea kiina on minulle haaste: Opinpa sittenkin!

   Poista
  2. No, hyvinpä tunsin kirjaimet! Kiinaa siis! On sinulla siinä haastetta. Luulin, että oli asunut Japanissa (siis Kiinassa!) ja sinulla on siellä tuttuja.

   Poista
  3. Japanissa ja kiinassa on samanlaisia merkkejä aika paljon, joten useimmille ne näyttää ihan samanlaisilta. Rinnakkain ollessaan ne on helpompi erottaa.

   Poista
 9. Onpa se tumma, aivan ihana! Olen kuvissa ihastellut Pekkaa, mutten koskaan nähnyt hedelmää, ihastuttava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen kuvankaunis...Kesän mittaan oli mukava seurata omenan kehittymistä, odottaa vihreän raakileen kasvua ja värimuutosta.

   Poista
 10. Mahtavaa kuvailua Pekasta! Sait kiinnostumaan ja harkitsen vakaasti miehen ottamista meillekin, olisi yhdelle otollinen paikka.

  Kuvauksesi on niin hyvä, että voisit tarjota Tinderin tekstikirjoitusapua tarvitseville, ovat sitten Pekkoja tai Alexandroja ;)

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha-haa. Siellä on Pekka Antonovkan suojassa varttumassa.
   Suosittelen.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!