2017-07-04

Lemmikit hakusessa
Koska sataa ja on loma ja ihminen voi runsaalla ajallaan tehdä mitä haluaa, aloin kaivella vanhoja kuva-arkistoja. Kun sitten en kaivamallakaan löytänyt etsimääni, aloin muistella vuosia (kymmenen?) sitten aloittamaani projektia merkata valokuviini hakusanoja. Että koneen äärestä toisen ääreen; lomalla! Viekää addikti hoitoon.


Mutta sadepäivänä aika on kulunut, ja näppituntuman ja tilastojenkin valossa yleisin kasvi puutarhassani on lemmikki. Näppään sen hakusanaksi melkein joka toiseen valokuvaan. Ette usko, miten nopeasti oli "lemmikki" haettu kaikista kesäkuun valokuvistani. Sellaista on tekniikka, kun sitä viitsii käyttää.Kuvia on sen verran paljon, että hakusanasto on syytä tehdä kerralla toimivaksi. Kuvia on niin paljon, että tätä olisi pitänyt jatkaa viimeiset kymmenen vuotta ja kuvia on niin paljon, että nakerrettavaa riittää jokaiseen luppoaikaan. Päätin, että tästä eteenpäin merkkaan valokuvat heti hakusanoin.


Niinpä olen kaivanut esiin siemenarkistoni, etsinyt blogini tunnisteista ja webistä kasveilleni oikeat nimet, latinalaiset nimet ja lajikenimetkin, jos sellainen on tiedossa. Kun hakusana on valokuvissa mukana, minun on jatkossa helppo löytää kasvin kuvat ja vielä täsmällisen nimenkin.Kävin kesäkuun valokuvat läpi. Sen perusteella puutarhassani on 21 puuta, 17 pensasta, 8 köynnöstä ja 94 perennaa, sekä jokunen viljely- ja luonnonkasvikin. Kaikkia kasveja tuskin olen vielä tilastoinut, mutta hakusanan voin lisätä tarpeen mukaan. Minusta tuo lukumääräisesti kuulostaa paljolta, mutta ihan tavallinen kotipuutarha tämä on ja lisää kasveja mahtuu. Mieluusti lisää kasveja hamuankin.Lukemissa on tilastovirhe, sillä tilastointi on vielä painottunut kesäkuun kasvien ympärille. Kiviympyrän liepeet korostuu tilastossa, koska uutena istutusalueena siellä muka tapahtuu enemmän kuin muualla. Kun joskus saan nakerrettua hakusanoja vanhoihin valokuviin, saan tuntumaa myös hankinnoista, jotka ovat sittemmin kadonneet. Sillä yritystähän on ollut ja monet kasvit ovat olleet yhden kesän ihmeitä.Että sellainen sadepäivä. Kasvit antavat puutarhalle luonteen. Nyt ymmärrän, miksi puutarhani näyttää luonnostaan villiltä, hieman siivottomalta, hempeältä ja romanttiselta ‒ ihanaa lemmikkiä kaikkialla.12 kommenttia:

 1. Lemmikki on minunkin puutarhassani alkukesän valtakasvi, myös blogisivut pullistelee lemmikkikuvia:) On totta, että lajeja laskeskellessa tavalliseenkin puutarhaan mahtuu melkoinen määrä eri kasveja, mutta uusien hankkiminen on mukavaa, vaikka tila alkaa olla kortilla.. Olet ollut ahkera ja varsin viisas kasvimerkintöjen ja hakusanojen suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän lemmikistä ja annan sen siementää. Poistan lemmikit kun ne ovat siemenensä kypsyttäneet ja nakkaan kasvit kompostiin. Joskus kompostikin alkaa kukkia lemmikistä...
   Nyt kun on hakusanat, niitä on helppo klikkailla kuvaan.

   Poista
 2. Tämä kesäkuu on ollut lemmikeille edullinen. Lemmikkipehkot ovat runsaita ja niitä on ilmestynyt uusiin paikkoihin. Harmaantuneita jäännöksiä on kerättävä varoen pois, jotta niitä riittää jatkossakin. Kuvasin kesäkuusssa palon lemmikkejä, mutta en tahdo koskaan tavoittaa niiden herkkyyttä kuvissani. Sinulla tuo ensimmäinen ja alhaalat lukien seitsemäs tuovat lemmikin ihanuuden todella esiin!

  Kadehdin tuollaista systemaattisuutta - koskahan pääsisin alkuun!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikki on tosiaan pieni kuvattavaksi. Useinmiten olenkin tyytynyt kuvaamaan etäältä kukkien yhteensulautuvaa sineä.
   Toivottavasti hetken innostus kantaa. Harmittaa, että vuosia on jäänyt tuo tekemättä. Toisaalta harvoinpa sitä enää vuosien takaisia kuvia etsii...

   Poista
 3. Ihanaa lemmikkiä toivoisin täälläkin olevan kaikkialla! Se ei oikein tunnu asettuvan. Istutin tänä vuonna neljä lemmikkiä toivoen, että ne siitä lähtisivät. On se niin suloinen kukka.
  Hakusanat olisivat erittäin hyvät! Mulla se on edelleen "hyvä idea" -asteella, epäilen, alanko koskaan toteuttaa järjestelmää. Olet sisukas, kun jaksat sitä lomalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikki on sellainen yllättäjä. Kun sitä toivoo, se ei tule ja sitten seuraavana vuonna sitä onkin joka paikka täynnä. Usein se ilmaantuu kukkapenkkien tyhjiin aukkoihin seuraavana vuonna.
   Tiedä sisusta. Tuskastuin siihen, kun "mitään" ei löydä.

   Poista
 4. Tykkään myös lemmikeistä ja saavat rauhassa levitä, elleivät nyt ihan väärään paikkaan asetu:)
  Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikki on onneksi helppo poistaa kasvupaikaltaan tai siirtää syrjemmälle. Sillä on melko pienet juuret, eikä tarvitse selkä väärällä kiskoa sitä maasta. Harvoin sitä onnistuu kokonaan poistamaan.

   Poista
 5. Hyvä idea tallentaa kuvat kasvien nimellä. enpä ole sitä tehnyt, ja joskus tietyn kasvin kuvien haku on ollut työlästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ollaan ihan tarkkoja, annan kuvan tiedostonimen olla mitä kamerasta tulee; img001..., mutta lisään kuvan tietoihin hakusanat napsauttamalla hakusanalistan ruudusta tietyt hakusanat päälle. Silloin pystyn hakemaan esim. ulkoisen levyn eri kansioista kerralla kaikki "voikukka" tms. hakusanalla varustetut valokuvat. Siis sitten aikanaan kun olen saanut ne ensin merkattua hakusanoin.=(
   Useammin kuin kerran on tietty kuva jäänyt löytymättä. Se on piinaavaa, kun tietää varmasti ottaneensa kuvan.

   Poista
 6. Ihastuttavan järjestelmällinen olet! Ihailen sinua todella, itse olen ikävän hurlumhei. Todella kaunista sinun puutarhassasi lemmikkien ja omenankukkien aikaan. Lemmikki on minustakin aivan paras kasvi. Iso määrä kasveja puutarhassasi, mutta vielä mahtuu lisääkin onneksi. Iloista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa saisin muutaman vuoden takaiset kuvat merkattua, olisin enemmän kuin tyytyväinen.
   Lemmikeissä on mukava villi maku; kukkivat missä itse päättävät, mutta eivät kuitenkaan ihan hallitsijoiksi päädy. Nyt olen suurimman osan niistä taas kerännyt pois pihaltani, mutta näkyypä jo olevan uutta taimea tulossa ensi kesään.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!