2015-04-03

Kirpputoreilta, puutarhoilta ja messuiltaKirpputorilta löytämäni taimet antoivat sysäyksen perustaa kasvihuoneen viereen kukkapenkin. Joku oli päättänyt jakaa omia kukkamaitaan ja minä pääsin onnekkaasti aarteista osalliseksi. Harvemmin on tullut kirpputorilta taimia ostettua. Esikoita odotellessa puutarhani esittelykierros saa nyt jatkoa.

Kartalla olemme tontin länsireunalla.

I present one of flower beds at our garden, but have no English or Chinese texts this time.
我表示在我们花园一个花床, 不过这个次没有英语还是中文。


Alue on muodostunut kasvihuoneen itälaidalle, kahden marjapensaan väliin ja vähitellen kasvavan purppuraomenapuun alle. Taimilöydön tein kesällä 2012, istutin lisää taimia 2013 ja viime kesänä muokkasin myös mustaherukkapensaan alusen kasvualustaksi.


Jymy-yllätys oli ”iiriksinä” ostetut taatanmiekat. Onhan ne iiriksiä, mutta kuvittelin ostaneeni jotain perussinistä. Erityisen onnellinen olen näistä siksi, että tontillamme alun perin olleet taatanmiekat ovat kärsineet kovia ja olen onnistunut pitämään niistä vain osan hengissä. Jokin mätä, myyrät, lumeton talvi ja meikäläisen siirtelyhalut ovat tappava yhdistelmä. Uudet taimet varttuvat nyt visusti erillään sairaista yksilöistä.
Kirpparilöydöissä on se jännitys, ettei aina tiedä mitä saa. Mutta olenpa ostanut Lahden messuilta saksaa murtavalta myyjältä tiikerinliljoja, jotka osoittautuivat punaisiksi tarhaliljoiksi ja vaaleanpunaisia liljoja, jotka kukkivat keltaisina. On kaksi eri asiaa ostaa itse riskillä tai tulla huijatuksi.

Ensimmäiset istutukset heinäkuussa 2012 näyttivät väljiltä. Keskellä kulki selkeä polku, josta pujahtaa halki penkin. Ostinpa Lahden messuilta myös hyviä taimia; ’Hei Hao Bo Tao’, ’Ewelina’ ja ’Marchal MacMahon’ ovat Pionien koti -puutarhan kasvattamia. Näistä MacMahon pitää minua yhä jännityksessä, toiset kukkivat jo oikean värisinä.
Ensimmäisenä vuonna istutin kurjenmiekkoja, pioneja, iisoppia, tähtiputkea, kiilto-, sini-, rönsy- ja mätäsleimua.


Seuraavana kesänä 2013 lisäsin penkkiin esikoita, arovuokkoja ja lisää iiriksiä. Sofianlehdolta hankitut kärhöt ’Prins Charles’, ’Södertälje’ ja jo lakkauttaneen puutarhaliikkeen pari mantsuriankärhöä saivat paraatipaikat. Tällä kertaa oikeat tiikerinliljat pääsivät purppuraomenapuun alle. Ne tekivät itusilmuistaan uusia pieniä taimia. Taatanmiekkojen sekaan oli eksynyt yksi ’Velvet Brown’. Vaalea jouluruusu pääsi hyvin kasvun alkuun, samoin tuoksuorvokit.


Karviaispensaan vierellä, kasvihuoneen varjossa, kasvaa suloisessa sekamelskassa sini- ja rönsyleimua sekä komposti- ja pohjamaan sekoituksesta luonnostaan työntyvää lemmikkiä ja poimulehteä. Olen antanut niiden elää villissä sotkussaan. Kesällä ripsaisin höysteeksi muutaman sarviorvokin siemenen.


Lasiseinää myötäilevät myös luonnostaan putkahtaneet päivänkakkarat, joiden karkulaistaimia kitken ja jätän niistä vain pari kasvamaan. Seuraavana on kirpputorilta hankitut tähtiputki, joka leviää kiitettävästi, sen takana kiiltoleimu ja takimmaisena syysasteri.


Lumi satoi vasta tammikuussa 2014 ja kukkamaan reunasta paleltui sekä iisoppi että mätäsleimu. Mutta ei hätää, sillä iisoppi jätti jälkeensä paljon siementaimia. Puutarhaani ilmestyy myös odottamattomiin paikkoihin välillä pikkusormustinkukkaa, välillä lampaankorvaa. Tällä kertaa paikka osui oikeaan.


Viime kesänä ostin perennapenkin molempiin päihin kärhöjä varten tuet. Maa alkoi olla aluskasvien peittämää, eikä rikkaruohoja tarvinnut vahtia alituiseen. Kesän edetessä kasvit pääsivät vuorotellen loistoonsa.
Mukavinta tässä puuhastelussa on, että aina tulee vastaan yllätyksiä. Viime kesän yllätys oli rehevyys, kun kasvit viimein olivat oleentuneet kasvupaikkaansa.

Mari L Marin puutarhassa -blogista: Lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi!

Mukavaa pääsiäistä!

4 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat. Ei täällä myydä mitään kasveja kirppareilla.. Harmi. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kiitos. Harvemmin täälläkään. Joskus on ollut taimien vaihtopäiviä, mikä on todella kannatettavaa.
  Puutarharikasta pääsiäistä!

  VastaaPoista
 3. Blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista
 4. Kiitos haasteesta. Mielenkiintoista pohdittavaa. Palaan haasteeseen seuraavassa postauksessa.

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!