2017-02-11

Toistuva muoto


Minua kiehtoo puutarhassa muotojen toistuminen.

Osittain tarkoituksella, osittain intuitiolla olen kerännyt kiviympyrälleni samaa kaarta, ympyrää tai pallon pyöreyttä omaavia kasveja ja esineitä. Isot ja pienet yksityiskohdat kertaavat näitä muotoja. Muutama topakka suora linja antaa ryhtiä. Sekaan on eksynyt myös mitä-sattuu-linjaa, kun innon vallassa on tyylipuhtaus päässyt unohtumaan.


Pyöreiden kivien kaarevat jonot toistuvat ruukun aluslautasen tiplakoristelussa. Ruukun pystyraidoilla on sama viuhkamaisesti avautuva linja kuin iiristen lehdillä omenapuun alla.



Kesällä omenapuun runkoja kiertävä köynnöshortensia puhkeaa laakeisiin pyöreähköihin kukkaterttuihin, syksyllä omenat toistavat samaa täyteläistä muotokieltä, ja yllättäen puutarhapenkin selkänojalla on tismalleen sama kaari kuin hortensian lehtiruodilla.



Pienet aurinkokennoilla toimivat pihavalot ostin syksyllä, mielessäni pionien pyöreät nuppupallot ja ukkolaukan kukinnot. Talvella pienet tuikut yhdistyvät kaartuvaan kivimuuriin ja kiviympyrään, jonka muoto paljastuu ohuen lumen läpi.



Lehtosalvia kasvattaa ensin ruukun pystyraitojen suuntaisesti kukintovarret, mutta loppukesällä kukinnot kiertyvät kauniisiin kiehkuroihin. Samat kiehkurakaaret toistuvat tuoksuherneen versoissa ja puutarhapenkin selkänojassa. Pallerolaukka raukka ei tiedä, ollako luontonsa mukaan ryhdikäs vai kaartuako kiehkuralle.


Jaloangervolla on pienet helminauhat kauniisti kaartuvissa varsissaan ennen kukkien aukeamista. Taustan taatanmiekkojen toivon lähtevän kasvuun ja antavan viuhkamaista ryhtiä istutukseen.


Kääpiöneilikkaa istutin maanpeitoksi kivimuurin lähelle. Kasvi on pyöreä muodoltaan ja sen kukkavarret suorastaan pingottuvat ilmavaan palloon lehtien ympärille. Ukkolaukka on ylitse muiden. Siinä yhdistyy ryhti, suorat viivat, viuhkamaisuus ja pyöreys.

Tervetuloa lukijakseni, Maatuska, blogista Selätön puutarhuri!