2017-06-25

Pionipenkin luiska
Pionipenkin luiskaan viime kesänä istutettujen taimien kasvua on ollut ilo seurata kevään mittaan. Puhun edelleen keväästä, sillä ajatuksissani olen vielä juhannuksenakin kaiken alussa, odottaen loman ja kesän tuloa.

 
Olin istuttanut pionien luiskaan polkua kohti madaltuvia perennoja. Korkeimpina kolme kärhöä pääsivät aivan pionien tuntumaan. Niiden eteen istutin kurjenpolvia ja punatähkän, neilikoita ja rentoakankaalia hieman alemmas. Kaikki ovat lähteneet kasvuun, vaikka kevät oli jäätävän kylmä.


Kääpiöneilikka on osoittautunut erittäin soveltuvaksi kasviksi aivan polun rajaan. Se viihtyy ohuessa mullassa, on tiivis kasvultaan ja ennen kaikkea todella matala; kukkavarsineen se hädin tuskin yltää kymmensenttiseksi.

Sokkona ostin viime kesänä torilta kolme neilikkaa, joiden pitäisi kukkia vaaleanpunaisina. Ihastuin niiden hopeanharmaalle vivahtavaan lehdistöön. Nupulla ovat ja pian näen, mikä on iäkkään, taimia myyneen miehen käsitys vaaleanpunaisesta. Toivottavasti ei ihan pinkki, sillä onhan jo punatähkä ja kääpiöneilikkakin aniliinissaan tujua tavaraa. Ja tietysti itse pionit kukkulan laella, Edulis superba on pinkkien kuningatar! Miten näin on päässyt käymään?


Samaiselta kauppiaalta ostin sammalleimua, vaaleanpunaista sekin, tosin raidalla ja heleänvihrein lehdin. Miten kaunis se onkaan nyt kukkiessaan. Taimet ovat ilmeisesti Candy Stripe -lajiketta, valkoisella kukalla ja vaaleanpunaisella raidalla. Ne istuvat kuin nenä päähän kääpiöneilikan harmaanvihreään taustaan ja kurjenpolvien vihreyteen.


Sininen meri odottaa edelleen tuloaan puutarhaani. Siinä toivossa istutin vaaleanpunaisten ja pinkkien seuraan sinisiä ja violetteja kurjenpolvia. Oikein listan kanssa menin Perennapuutarha Pöntiselle ja monta kurjenpolvea sainkin hankittua. Kurjenpolvet ovat minulle melko uusia tuttavuuksia ja vasta opettelen niiden sielunelämää. Vaikuttavat melko mutkattomilta tuttavuuksilta. Rentoakankaali pääsi reunustamaan molempia kiviportaita ja kukkii nyt syvän sinisenä. Nopeasti tuntuu leviävän.
Jännityksellä odotin kärhöjen silmujen ilmaantumista maasta. Viimein nousivat ja tarvitsevat jo kipeästi tukia. Ensi hätään saa tulppaanin varret ja puinen keppi riittää. Niihin ne hanakasti tarttuvatkin; Diana, Rooguchi ja Arabella. Eilen niitä ravitsin, jotta vahvistuvat ja kukkivat runsaasti.


Tulppaaneista Queen of Night pionien välissä jaksoi kukkia toissakesäisistä sipuleista, uudet Purple Flag ja Elegant Lady ovat kukkineet viileässä säässä uskomattoman pitkään ja ryhdikkäinä. Ukkolaukka somistaa pionien ja likusterisyreenin avautumassa olevia nuppuja. Ehkä täysi kesä koittaa, kun nämä vielä aukeavat ja pääsen lomalle.12 kommenttia:

 1. Ei ihme, että tuntuu keväältä. Meillä on vielä viimeiset tulppaanit kukassa. Usein ne hyytyvät kesäkuun alkupuolella. Se tietää vain sitä, että on ollut kylmä kevät ja aika viileä kesäkuu. Hyviä kasveja olet valinnut.

  VastaaPoista
 2. Sinulla onkin tuossa kaunis alue ja kaunista kukintaa. Hyviä kasvivalintoja olet tehnyt. Hyvä kokonaisuus. Mukavaa sunnuntai-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli. Sinulle myös hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa.

   Poista
 3. Kauniin ja tasapainoisen istutuksen olet saanut tehtyä. Hienot kuvat. Tuo kaksivärinen sammalleimu on hauska! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulihan siitä ihan mukava, kun vielä kasvavat mittoihinsa. Hieman jännitti, miten talven selviävät, mutta hyvin meni.

   Poista
 4. Kyllähän tämä loppukeväältä tuntuu vaikka oikeasti mennään jo kesässä. Kaunis istutusalue jossa kaikki hyvässä kasvussa. Candystripe on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Minullekin sammalleimu on mieleinen ostos, ja se tuntuu viihtyvän hyvin viettävällä maalla.

   Poista
 5. Kauniita väriyhdistelmiä!
  Kurjenpolvi on mulla aika luottokasvi, tuntuu pärjäävän melkein missä vain ja värisävyjä ja korkeuksia löytyy useita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pioni! Kurjenpolvien monipuolisuus ja runsaat värisävyt ovat olleet varsinainen jymy-yllätys.

   Poista
 6. Kauniit värisävyt, harmoninen kokonaisuus. On varmasti upea, kun myöhemmin avautuvat kurjenmiekat ja ja pionit pääsevät kukkaan. Rentoakankaali on mukava kasvi, mutta leviää totisesti vauhdilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Odotan kovasti näiden voimistumista ja vahvistumista. Toivottavasti kärhöt aikanaan korvaavat tämän hetken kukinnan. Olisi ihan hyvä, jos rentoakankaalista tulisi tiivis matto muiden kasvien alustaksi.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!