2017-06-03

Niksejä tomaatin kasvatukseen
Tomaatin taimet tulee totuttaa ulkoilmaan ja auringonvaloon vähitellen. Helpommin sanottu kuin tehty.

Minusta on tullut kassi-Alma talon ja kasvihuoneen väliin. Ensin hetkeksi, myöhemmin aamulla tomaatit ulos, iltapäivällä sisään. Aluksi meni hyvin, kun kesä jo lupaili tuloaan. Kesäkuuhun mennessä en kuitenkaan ole lämmittämättömään kasvihuoneeseeni tomaatteja istuttanut. Minkäs teet; rakeita, jäätävää tuulta ja lunta sateen seassa!

Matkustelevat tomaatit rakastavat kuljetusta tukevissa paperikasseissa. Taimet koulittuina 1½ litran maitotölkkeihin ja tölkit kasseihin. Kassien reunat tukevat ja suojaavat tuulelta, ehkä hieman lämmittävätkin. Ennen kaikkea juoksuttajan kannalta kassit ovat käteviä. Aamukiireessä otan kahvasta kiinni ja sitten mennään.


Lisävaloa minulla ei ole ollut, joten taimet ovat hentoja. Vanha niksi on istuttaa taimet vaakaan varret osittain mullan alle. Näin taimet tekevät juuria myös maanalaiseen varteen ja vahvistuvat. Muitakin hyviä kasvatusohjeita Scheteligin sivuilta.

Herkullisen kaupasta ostetun kirsikkatomaatin siemeniä olen poiminut harvakseltaan talouspaperille. Arkki keväällä multaan ja idättäminen onnistuu hyvin. Suoraan tomaatinviipaleesta kasvattamista en ole testannut.


Kylminä aamuina en ole uskaltanut viedä tomaatteja kasvimökkiin. Saivat jäädä kasseihin yläkerran portaikkoon. Siinä on viileää, suojaisaa ja taatusti lämpimämpää kuin ulkona. Oviverhon vedin sivummalle, jotta saavat valoa. Miksen ole aikaisemmin keksinyt kasvattaa taimia portaikossa? Takuulla turvallista, tomaattien kannalta.14 kommenttia:

 1. Tämä kevät ei ole kypsyttänyt tomaatteja vaan tomaatinkasvattajaa sitäkin enemmän! Olen jo aika monta kertaa luvannut itselleni, että ensi vuonna valmiit taimet kaupasta, sitten kun sää on sopiva kasvihuoneviljelyyn:) Minä siis myös kuskaan taimiani milloin mihinkin ja osaa on jo kompostilla uhattu... Hyvä, kun keksit tuon portaikon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä vähän turhauttaa tuo kuskaaminen. Millään en meinaa uskoa, että ulkona on kylmä, kun on jo kesäkuu.

   Poista
 2. Tomaattini ovat olleet jo pari viikkoa kasvarissa. Tässähän oli välissä ihan lämpimiä öitä, joten taimien edestakaisin siirtely sai loppua. Kasvarissa tomaatit ovat tuplaharsoista rakennetussa teltassa. Viime päivien kylminä öinä olen laittanut valopetroolilla toimivan lämmittimen päälle. Tomaatit ovat vankistuneet ja lähteneet hyvin kasvuun. Eivät siis ilmeisesti ole kärsineet kylmyydestä. Joka vuosi mietin, että ostanko taimet valmiina. Ehkä kannattaisi, sillä tarjontaa alkaa olla eri lajeissa runsaasti, eikä hinnatkaan niin kovia ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä varmemmin saa sadon, jos ostaa taimet valmiina, ja vähemmällä vaivalla. Kynttilöilläkin saa ilman kasvarissa kiertämään, mutta kun lämpötilat on menneet alle kuuden asteen, olen suosista kiikuttanut taimet sisälle.

   Poista
 3. Toiset ulkoiluttavat koiria ja toiset tomaatteja...
  Itse siirsin jo kolme viikkoa sitten kaikki tomaatintameni lämmittämättömään minikasvariini. Siellä ovat pärjänneet muiden kasvien kanssa ihan hyvin ilman mitään peitteitä. Ajattelin siirtää pihalle ehkä viikon kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin istuttaa tomaatit kasvimökkiin, mutta sitten alkoivat nämä jäätävät kelit. Ensi viikolla jo lämpenee. Jo on aikakin.

   Poista
 4. Tomaatin taimien kasvattamien on eräälainen elämäntapavalinta: se on vaan niin kiinnostavaa, vaikka valmiita taimia löytyy hyvä valikoima! Sinun tomaattisi näyttävät ihan reippailta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Kyllä ne siitä vielä vahvistuvat, kun hetken ulkoilevat ja saavat kunnolla valoa. Ja huomisesta lähtien lämpöä!

   Poista
 5. Kiitos hyvistä vinkeistä, hih! Toivottavasti olet saanut jo hiljalleen lopettaa taimien kuskauksen. Itse olin taas laiska ja ostin valmiit taimet. Sinun taimesi näyttävät kyllä hienommilta kuin ostotaimeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne jätin mökkiin viime yönä. Ajattelin, että jos muutkin uskaltaa jättää, niin miksen minäkin. Hengissä olivat aamulla, tosin viime yö ei kovin kylmä ollutkaan.
   Suuri voitto on, kun ensimmäiset kukat ilmestyvät. Näissä ei ihan vielä =).

   Poista
 6. Minä olen tosi huono tuossa karaisussa, tänäkin vuonna vein vain tomaatit lämmittämättömään kasvariin kertaheitolla. Suojaksi alkuun säkkikangasta, auringonsäteitä varten. Ja hyvin ovat jo kasvuaan jatkaneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tomaatti yllättävän paljon kestää. Rohkeammin pitäisi jättää niitä selviämään.

   Poista
 7. Kiitos vinkeistä! Hyvä keksintö tuo portaikko. Minäkin olen kiikuttanut tomaatteja kmjo lähes kyllästymiseen asti sisään ja ulos. Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pari viikkoaovat tomaattini olleet kasvimökissä. Kunnon valossa ne vahvistuvat parhaiten ja ovat nyt komeita taimia.
   Täytyypä käydä vilkaisemassa.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!