2018-10-07

Laventeli
Kasvatin toissakesänä kokeeksi laventelia. Taimet itivät hyvin ja istutin ne kivimuurin päälle uuteen istutusalueeseen. Osa taimista kasvatti kukkanuppuja, jotka jäivät kukkavarren päähän tiiviiseen rykelmään koskaan aukeamatta. Mitäpä kylmästä kesästä lannistumaan. Tätä kesää varten varauduin siemenkylvöön vaihtaakseni taimet edellisten tilalle, mutta harmaanvihreät taimet tervehtivät keväällä uteliasta kukkapenkin tarkastajaa. Talvehtijat eivät olleet iloisen terhakoita, mutta minä ilahduin niiden elosta. Muurin päällä oleva, 40-50 cm korkeampi, lämmin kasvupaikka on siis eduksi laventelille. Aiemmat kokeiluni ovat kilpistyneet kosteuteen jo kesällä, saatikka talvimärkyyteen. Tämä lajike on ihan tavallinen Lavandula officinalis L. 'Compact'. Keväällä ostin myös tähkälaventeli Lavandula angustifoliaa, mutta hyvistä uutisista johtuen siemenet jäivät seuraavan kesän varalle.Tänä paahteisena kesänä odotus palkittiin. Erityisen iloinen olen, että laventelini toi oman vivahteensa sineä iisopin ja mirrinmintun joukkoon. Upea sekoitus koboltin-, violetin- ja laventelinsinistä. Laventelinsininen yhdisti hienosti myös maanpeiteruusu Candy Coverin hennon punan hopeamarunan ja pikkupilarikatajan siniharmaisiin sävyihin.Vaikka omat pikkutaimeni eivät ole mitään verrattuna ulkomaiden upeisiin laventelipenkkeihin, katseeni hakeutui niihin toistamiseen ohi kulkiessani. Minimaalinen häivähdys etelää ja paahdetta. Lämpöisen kesätuulen aiheuttama liike kukinnoissa ja niistä lähtevä tuoksu kumminkin olivat aidot.Lueskelin, että laventelia voi lisätä myös pistokkaista. Sivuverson mukana kannattaa irrottaa hitunen pääoksan kuorta, jolloin verso juurtuu helpommin. Onko sinulla kokemusta laventelin pistokaslisäyksestä? Kokeilen ensi vuonna, jos taimeni ovat yhä hengissä.


Eläköön laventeli, ja sehän elää!

Tervetuloa lukijoikseni Pippe ja Tuula (Maalaiskaupungin piha -blogista)! Kirjoittelen niin harvakseltaan, että on todella ilo saada uusia lukijoita, ihan ansiotta. Toivottavasti jatkossa saan taas tekstejä ripeämmin julkaistua.

16 kommenttia:

 1. Kulunut kesä olikin varmasti laventelille mieleen. Sen värikin sopii kauniisti yhteen penkin muiden kasvien kanssa. Toivottavasti ensi talvi on yhtä suotuisa laventelin talvehtimiselle kuin viime talvi oli. Ja eikös se monien kasvien kohdalla ole niin, että mitä useampi talvi on takana, sitä varmemmin se selviää myös tulevista talvista? Pidetään peukkuja laventelillesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui, että ne suorastaan rakastivat paahdetta ja auringonsäteitä. Toivotaan, että niistä tulee pysyvä osa kukkapenkkiäni. Laventeli taitaa olla niitä, jotka osittain puutuvat vuosien myötä.

   Poista
 2. En ole kasvattanut laventelia. Kerran istutin valmiin taimen, mutta se ei talvehtinut. Muistoissa on ranskalaiset laventelipellot, joten hyvin voisi taas kokeilla.
  Kivoja blogeja tulee seurattua, vaikka postaustahti olisi millainen. Väkisinkin yhdellä jos toisella välillä tulee pitkiä taukoja.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, siemenet itävät todella helposti. Hiekka ja kohopenkki tuntuivat olevan taikasanat.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin, ja kiitos.

   Poista
 3. Oi tämä on kiinnostavaa! Olen koonnut juuri noita sinisiä, mirrinminttua ja iisoppia loihtimaan laventelimaista tunnelmaa ja kokeillut laventelitaimia huonolla mnestyksellä. Tämä kokemuksesi innostaa nyt laventelin kasvatukseen siemenestä. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppi onkin oikein hyvä korvaaja, oikein kaunis sekin. Meillä vain jänis meinaa ennättää parturoida ne keväisin ihan tyngiksi.
   Laventelista on saatavana eri sävyn sinisiä. Tosin epäilen niiden talvenkestoa.

   Poista
 4. Laventelit ovat meilläkin talvehtineet muurikivipenkissä sekä kasvimaan lankkukehikossa jo usean vuoden ajan täysin ongelmitta. Tänä kesänä kukinta on ollut ennätyksellisen runsasta ja jatkunut ihan näihin päiviin asti. Siemenkasvatus kyllä kannattaa ja näin saa nopeasti näyttäviä laventelikasvustoja. Pistokaslisäystä en ole kokeillut, sillä siihen ei ole varsinaisesti ollut tarvetta.
  Hyvää ja kuulakasta syksyn jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti kesällä ottaa pistokkaita kokeeksi, mutta niin se vain jäi tekemättä. Ensi vuonna sitten. =)
   Aurinkoisia syyspäiviä sinullekin!

   Poista
 5. Laventelit ovat tosi ihania ja ihmeen hyvin ne talvehtivatkin. Siemenestä minäkin taimia lisään, aikanaan ne kasvavat isoiksi ja vankoiksi. Olen vain siemenlisännyt laventelia tai siis melkein jakanut, kun taimet ovat siementäneet juurelleen.

  Postaustaukoja tulee aina ilman muuta, aina ei ole sanottavaa, aikaa tai voimia kirjoitta. Mullakin oli juuri kuukauden tauko, tosin kuvia otin silloinkin aika paljon varastoon tulevia postauksia varten.

  Mukavaa ja kuulakasta syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi tyytyväinen, että innostuin kokeilemaan sellaista, jonka kuvittelin olevan vaikeasti hengissä pidettävä. Se olikin kiinni vain olosuhteista, ja nyt minulla on ihania sinisiä ja siniharmaita sävyjä tuoksun lisäksi.
   Tauot tekevät välillä hyvää, nyt vaan on tauko jäänyt päälle tosi pitkäksi aikaa.
   Aurinkoista syksyä!

   Poista
 6. Ihana laventeli, se on varmasti nauttinut tästä kesästä. En ole uskaltanut kokeilla laventelia, mutta onpa kiva kuulla, että siemenkasvatus onnistui hyvin. Pidän peukkuja että se myös talvehtii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventelia olen pitänyt aiemmin "turha yrittää" -kasvina, mutta kyllä se on nyt todistanut ihan muuta. Toivottavasti ensi talvena ei ole kovin märkää ja kylmää.

   Poista
 7. Hei taas. Minä ostin kuusi laventelin tainta ja hyvin ovat jo kaksi talvea talvehtineet ja ovat jo isoja puskia .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän isoja ja tuuheita niistä tulee vuosien mittaan. Toivottavasti ovat pitkäikäisiä, meillä molemmilla.

   Poista
 8. Olipa kiva lukea kokemuksiasi! Minä olen haaveillut laventelista, mutta en ole uskaltanut sitä vielä kokeilla, kun olen ajatellut, ettei se täällä IV-vyöhykkeellä talvehdi. Tänä kesänä sain kuitenkin siemenvaihdossa laventelin siemeniä ja aion ensi keväänä niitä kylvää. Saa nähdä, kuinka käy.:) Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Kohopenkkiin, viettävään, hiekkaiseen ja lämpimään paikkaan. Talvella extra-kerros lunta päälle ja keväälle jos löytyisi havusuojaa. Hyvä siitä tulee.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!