2018-07-13

David Austin RosesKeväällä bongasin David Austinin jalostamat ruusut ja hänen ruusutarhansa, joka sijaitsee Birminghamista luoteeseen Albrightonissa.


Mahdottomalta tuntunut haave toteutui, ja sain nuuhkia uskomattomia ruusuntuoksuja ja ihastella kukintaa yhdessä Englannin merkittävimmässä ruusutarhassa. David Austin on ennättänyt jalostaa parisataa uutta ruusulajiketta pitkän uransa aikana. Nykyinen perheyritys palkittiin Chelsea Flower Show 2018 jo 17. kerran parhaasta ruusujen näytteilleasettamisesta.


Vierailupäiväksi sattui aurinkoinen ja todella paahteinen sää. Paahteessa työskentelevät puutarhurit leikkoivat kukkineet kukat, jotta seuraavana päivänä ruusupensaat näyttävät taas edustavilta. Aikamoinen homma huolehtia yli 700 tarhaan istutetusta ruususta. Ruusunkukkia vietiinkin pois kottikärrykaupalla.


Osa aikaisimmista ruusuista oli jo kukkinut, parhaillaan kukkivissa näkyi runsaasti nuppuja lähipäiville ja viikoille. Taisimme osua parhaimpaan ruusuaikaan. Eniten hämmästelin kukinnan runsautta ja ruusujen erilaisuutta. Ehdottomasti hurmaavimpia olivat köynnösruusut kiipeillessään päidemme ylle viritettyjä rautalankoja ja paksuja hirsiä pitkin.


Edelleen jalat alta, monttu auki, silmät ymmyrkäisinä ja pää pilvissä ihastuksesta huokaisten istahdan kelaamaan kameran kuvia. Kuvat puhukoot puolestaan.


Heillä on myös myymälä. Aidanraosta näimme viereisen pellon kasvamassa mitä ihanampia ruusuja. Pelto oli merkitty Private-kyltillä. Myytävät taimet olivat aivan ensiluokkaisia, ja kylläpä niitä vierailijat ostivatkin!


 


 


Ruusumanian kourissa jo kieriskelen, ja yritän kuumeisesti keksiä, miten saisin II-vyöhykkeellä Austinin ruusut talvehtimaan. Plantagenissa käydessä ensimmäinen silmiini osunut ruusunkukka sai ostoskärryn kaartumaan kohti ruusutarjontaa. Ihme ja kumma: lavalla oli peräti kolmea David Austin -ruusua myynnissä, tosin kaikki I-vyöhykkeelle. Niistä eniten himoitsemani "Emma Hamilton" oli myyty loppuun, mikä taas ei ole ihme eikä kumma, niin kaunis se on. Niinpä järki käteen ja kärry kestävämpien taimien luokse. Ehkä poikkean vielä toistamiseen kahden jäljellä olleen lajikkeen luokse. 'Graham Thomas' ja 'Princess Alexandra of Kent' ovat yhtä vetovoimaisia.


Onko sinulla kokemuksia kasvattaa David Austin -ruusuja II-vyöhykkeellä? Mitä lajikkeita sinulla on? Miten saat taimesi talvetettua?

Voit muuten tilata heidän tuoteluettelonsa ilmaiseksi. Otin yhden mukaan, ja se osoittautui tuhdiksi tietopaketiksi.18 kommenttia:

 1. Mitkä mahtavat köynnösruusut. Iso harmi etteivät menesty meillä.

  VastaaPoista
 2. Ai että inspiroivat kuvat! Konsteja ryhmäruusujen kasvatukseen löytyy, mutta aina kokeilut joko onnistuvat aikanansa, tai sitten ei. Jos lajin satunnainen onnistuminen ei haittaa, niin kokeillahan voi. Syvään istutus, rehti talvisuojaus ja toive lempeistä talvista... tai sitten kellaritalvetus ruukuissa. Mihin ikinä mahdollisuudet antavat myöten. Unelmia pitää olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan mulla tosiaan kellari, jossa on pienet ikkunatkin, ja ruukkuja saan hankittua. Kyllä, aina pitää haaveilla.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Joo, ehkä tuosta muutaman kuvan olisi voinut pudottaa pois. Jossain viidennen näytetarhan kohdalla tuli olo, että tämä on nähty, mutta silti löytyi taas uudenlaisia ruusuja tai niiden käyttötapoja.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Tiesin odottaa, mutta silti äimän käkenä siellä pyörimme. Sellaisia kerran elämässä -juttuja.

   Poista
 5. Upeita ruusuja. Minulla on jäljellä yksi Nina Weibull ruusu, ruusuista mitkä istutin melkein kaksikymmentä vuotta sitten. Sitä voisi sanoa jo selviytyjäksi .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! Nina Weibull onkin kaunis ruusu, oikea klassikko.

   Poista
 6. Minä hain Emmani Plantsusta. Tilasin keväällä Ruotsista viisi austinia. II-vyöhykkeellä asustelen ja yritän ainakin saada nuo ruusut talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emma tosiaan on hurmaava ruusu. Kerrothan miten talvettamisen kanssa kävi tulevissa postauksissasi.

   Poista
 7. Eikä, miten upea paikka! Tuolla menee pää ihan pyörälle ihanuuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhalla olisin viettänyt koko päivän, jos vain paahteelta olisi päässyt pakoon. Moni kulki muistiinpanovälineidensä ja maalaustarvikkeidensa kanssa, ja ilmiselvästi jotkut olivat vain tulleet ihanalle kävelylle.

   Poista
 8. Oi ihanuus millainen paikka ja voi miten upeita kukkia! Tuolla kyllä ihasteltavaa ja ihmeteltävää riittää, niin kaunista! Kiva kun pääsitte tuon paikan näkemään, varmasti on ollut hieno kokemus♥ Mukavaa kesänjatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ehdottomasti kesän kohokohta.
   Hyvää kesänjätkoa sinullekin!

   Poista
 9. Onpa mahtava paikka! Paljon mielenkiintoista katseltavaa :)

  VastaaPoista
 10. This place is unreal! I love the landscape of this land and the beautiful flowers that surround it! Very gorgeous looking plants Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts

  World of Animals

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!