2019-03-20

ItävyystestiTestasin miten vanhat tomaatinsiemenet itävät. Tiesin, että itävyys huononee siemenen vanhetessa, mutta piti silti testata. Huvitti tietää, paljonko itävyys huononee.


Kylvin kaikki siemenet 3. maaliskuuta, joko pieniin kahvimukeihin tai yhtenäiseen lootaan. Kuhunkin kahvimukiin kylvin uudempia siemeniä 5 kappaletta. Lootassa taas oli vanhempia siemeniä, tasapuolisesti rivissään 3 kpl, ajatuksella ettei sieltä montaa nouse. Kirjasin rivien lajikkeet ylös, vein ne suihkun lattialämmityksen päälle, ja sitten vain odottelin. Kiva muuten mennä aamukiireessä suihkuun, kun ensimmäisenä saa siirrellä multakippoja, mutta alalämpö auttaa itämiseen.


Selkeä ero uusien ja vanhojen siementen välillä oli itämisaika. Vanhojen siementen kanssa täytyy olla kärsivällisempi ja tyytyä siihen, että itäminen on epätasaista. Itävyys sinänsä heikkeni vähitellen siemenen vanhetessa, mutta ei niin vauhdilla, kuin olin luullut. Pudotus on ehkä viiden vuoden korvilla siemenen parasta ennen päiväyksen jälkeen.


Ikisuosikki Gardener's Delight pääsi testiin kolmella vuosikerralla, mutta kokonaisuutena ottaen se ei olekaan parhaiten itävä. Takuuvarma Moneymaker vei taas pisteet kotiin; 5 vuotta vanha siemen, itävyys 3/3. Ryhmän seniori ‒ 2013 vuoden Tiny Tim ‒ ponnisti myös loistavalla tuloksella 3/3. Yli odotusten iti tämän vuoden siemenistä Chocolate Cherry. Sain viidestä siemenestä 7 itänyttä tainta! Liekö kylväjä ollut sokea vai siemenet liimautuneena tiiviiksi klimpiksi?Väistämättä tomaatintaimien myötä ajatukset kääntyvät muihinkin kylvöksiin ja kevätsuunnitelmiin. Kun kurkkaa ihanasti vihertävien taimenalkujen välistä pihamaalle, ymmärtää saavansa ihan rauhassa vielä miettiä kylvöjä. Toviin ei tuolla penkillä istuta. Josko edes hajuherneet laittaisi, kumminkin parempi puolisko vuotta alkoi tänään!

Tervetuloa kuulolle, uudet lukijat!

Keräämme jälleen Neelamille, Simranille ja Radjinille varoja koulunkäyntiin Intiassa. Klikkaamalla kuvaa oikeassa palkissa ylhäällä pääset sivustolle. Kiitos!


16 kommenttia:

 1. Moneymaker on huippu. Kylvin sen siemeniä joissa oli parasta ennen vuonna 2011 ja jokainen siemen iti! Herkemmissä lajikkeissa saattaa olla tuorekin siemen huonompi itämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moneymaker on myös mulla kylvössä lähes joka vuosi. Varma myös tomaattien tuottamisen suhteen.

   Poista
 2. Hyvin itivät vanhatkin. Aika hieno tulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän yllätyin, että niinkin hyvin. Kohta saankin koulia ne.

   Poista
 3. Kaikki erilaiset testit ovat mielestäni mielenkiintoisia. Tästäkin testistä huomaa, ettei kannata viskata vanhoja siemeniä roskiin, vaan kylvää ne vaikka vähän normaalia aikaisemmin, että ehtii tarvittaessa tehdä uusintakylvön tuoreemmilla siemenillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatilla tuntuu vanhatkin siemenet toimivan oikein hyvin. Kunhan kevät etenee, on mielessäni ollut kokeilla kukansiemenillä sama testi.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen tulos. Ei kyllä kannata vanhojakaan siemeniä heittää pois, vaan kokeilla vaikka pidemmällä idätysajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, kyllä se on niin, että kaikki pitää säästää =). Tai vähintään jakaa eteenpäin, jos ei itse tarvitse.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen koe ja hyödyllinen tieto monelle blokkaajalle. Minäkin kokeilin viime vuonna idättää muutaman vuoden vanhoja tomaatinsiemeniä .Kaikki iti .Olen iloinen koska tämä on aivan uskomattoman hyvä lajike. Sisältä hyvin lihaisa ei paljon siemeniä ja suuri kokoinen. Lajia en tiedä koska olen saanut nämä tomaatit joskus tuliaisiksi Venäjän puolelta. Otin siitä siemeniä talteen ja nämä minä sitten kylvin viime vuonna. Ja näistä minä taas nyt otin siemeniä talteen, mutta en aio kylvää niitä tänä vuonna vaan sitten kun saan kasvihuoneen. Mutta tulipahan koettua että nämä siemenet kannattaa säästää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvistä lajikkeista tosiaan kannattaa ottaa siemeniä. Olen joskus ostanut tarkoituksella kaupasta erilaisia tomaatteja, yhden kutakin. Kuivasin siemenet yksitellen talouspaperiin. Kyllä nekin iti seuraavana keväänä.

   Poista
 6. Vanhemmatkin siemenet itävät melko hyvin, joten ne kyllä kannattaa laittaa kylvöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, voihan siemeniä ripotella muutaman enemmän.

   Poista
 7. Hyödyllistä tietoa meille muille!

  VastaaPoista
 8. Nämä systemaattiset kokeet ja niiden taulukoiminen on aina kiinnostavaa. Tässä tuli hyödyllinen tulos, jonka moni on jo kokenut näppituntumalla. Nyt on varmempaa kylvää vanhojakin simeniä, kun siitä on lähes tieteellistä tulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, otanta on aika pieni, mutta vahvistaa silti aiempaa tuntumaa.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!