2019-03-03

Trendivärit puutarhassaMinä kun tykkään väreistä, tulen ajoittain kurkanneeksi väritrendejä ja -ennusteita. Muodikkuuteeni trendeillä on hyvin vähän vaikutusta, paitsi etteivät vaatekaupat tarjoa kuin tiettyjä kausivärejä, joista sitten joudun valitsemaan mieleisimmät. Kausivärit näkyvät vaatteissa, sisustuksessa, lehtien layouteissa, mainoksissa   ja hupsista keikkaa ‒ myös puutarhassa.

Jaa niinku maalataan kasvimökki tänä vuonna puuteripinkillä? Ehkä, mutta tarjolla olevat kastelukannut, ruukut, kasvituet, puutarhakalusteet jne. kulkevat takuuvarmasti trendin harjalla; ja itse kasvien värisävyissäkin pitäisi osata valita oikein! Oletko pohtinut, miksi eri vuosina jotkut tietyt kukintojen tai lehtien sävyt nousevat suosituiksi? Samat sävyt löytyvät siementen mainoksissa, puutarhalehtien jutuissa ja jopa kirjojen kansissa. Tai miksi tietyt väriyhdistelmät ovat kukkapenkeissä muotia?  

Muodikkaat värisävyt on tarkoin ennustettuja, valittuja ja kansainvälisestikin sovittuja. Siinä sitten kauppa ja teollisuus sopeutuvat trendeihin.

Tässä kevään 2019 trendejä. Onko tuttuja sävyjä, kun vertaat niitä sinulle tarjottuun maailmaan?

Puuteripinkki yhdistyy lämpimän oransseihin ja keltaisiin sävyihin. Olisitko istuttanut samaan penkkiin liilan syysleimun ja oranssin rusopäivänliljan vielä 5-10 vuotta sitten? Minä istutin ja pidin sitä isona virheenä, mutta kun aivoni on nyt pesty runsain esimerkein, ei yhdistelmä enää pahalta näytäkään. Oranssi taitaa olla kesän uusi musta. 

Kuinka intohimoisesti sinä seuraat trendejä? Innostutko vai ahdistutko valmiiksi mietityistä väriyhdistelmistä?
18 kommenttia:

 1. Olen oman tien kulkija, yhdistelen mikä hyvältä tuntuu ja näyttää. Ja joskus ei mene ihan niinkään, mutta sitten katsoa pällistellään ja ei kertakaikkiaan miellytä silmää, otetaan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla värivalinnat menee sykäyksittäin. Suunnittelen tarkasti ja toteutankin osan, mutta sitten ihastun johonkin uuteen sävyyn ja suunnitelma lähtee uudelle polulle. Ideoita saan erilaisista väripaleteista, mutta ei ne välttämättä ole päivän kuuminta hottia.

   Poista
 2. En seuraile trendejä, vaan valitsen sekä vaatteet, sisustuksen ja kasvit ihan sen mukaan, mikä sattuu omaa silmää miellyttämään. En nyt osaa kuitenkaan ahdistuakaan valmiiksi mietityistä väriyhdistelmistä tai siitä, että joka paikka pursuaa muotivärejä, sillä voihan niistäkin löytyä joku, joka sattuukin sopimaan omaan makuun. Oransseista ja keltaisista en ole oppinut vielä pitämään, varsinkaan puutarhassa. Vaaleat, pehmeät sävyt niistä ovat ihan kauniita, mutta räikeimmät kierrän mahdollisimman kaukaa. Vaatteissa oranssinsävyistä miellyttää sellainen vaaleanpunertavan suuntaan murrettu sävy, korallinpunaiseksiko sitä nyt sanotaan. Pidän kyllä väreistä eikä minulla todennäköisesti tule koskaan olemaan pelkästään lehtiväreihin tai valkoisiin kukkiin perustuvaa puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama vuosi sitten vaatekaupassa, kun etsin paitaa, henkareissa roikkui T-paita, kauluspaita, lyhythihainen paita, toppi, neule ja mekko kaikki vaalenkeltaisena, vaaleanvihreänä ja vaaleansinisenä. Kaikki värejä, jotka ei mitenkään päin sovi minulle. Silloin harmitti.
   Mullekin keltainen on vähän haastava väri, mutta pidän siitä erityisesti keväällä ja sitten ihan syksyllä, kun muut värit jo hiipuvat.

   Poista
 3. Trendit ja muoti eivät millään tavalla kiinnosta, paitsi jos ovat minun makuni mukaisia :) Tässä iässä oma maku on jo suorastaan sementoitunut, vaikka aina uudet ideat onkin tervetulleita. Aina voi kokeilla uuttakin, mutta se oman maun mukainen "kattotredi" ratkaisee jatkoon pääsijät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä saan trendeistä sellaisia sykäyksiä, ajatuksenpoikasia, joista jotkut ilmestyvät puutarhaan. Varsinaisesti en sisusta puutarhassa tai hanki esineitä sävy sävyyn, yleensäkin ostan aika harvoin uutta. Vanhat esineet taas ei ole kovin trendisävyissä, vaikka onkin suosittua hankkia niitä.

   Poista
 4. Väritrendejä on kiinnostavaa seurata, koska muuten hämmästyy huomatessaan, että yhtäkkiä kaikki muovikulhot ja kastelukannut ovat puuteripinkkiä. Omaan puutarhaan niillä on valitettavan vähän vaikutusta, mutta PANTONE-värejä on kiva selata, jos yleensä on värien valinnasta kysymys.
  Kukkapenkkisi pinkki-oranssi-keltainen-yhdistelmä on kai hyvä esimerkki vastavärien käytöstä. Se synnyttää kirpeän piristävän tunnelman ja sopii juuri johonkin yksityiskohtaan. Mikäli koko puutarha koostuu vastaväriasetelmista, lopputulos on jo levoton. Itse tunnen olevani epävarma vastavärien käyttäjä, mutta joskus vahingossa onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä innostun välillä väreistä, oli ne sitten muotia tai ei, on kiva pyöritellä vaihtoehtoja, ja kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Joskus niistä sitten tulee ihan oikea kukkapenkki tai asetelma kukkavaasiin, tai vain jokunen uusi taimi puutarhaan.
   Vastaväreissä on aina tasapainon löytäminen haasteellista. Aina ei voi olla varma, kuinka komeasti tai vaisusti vastapari kukkii ja millaisen tilan se vie istutuksessa. Kokeilemalla sen sitten löytää.

   Poista
 5. Enpä pahemmin seuraile trendejä vaan valitsen omien mieltymysteni mukaan niin kasvit, vaatteet, kuin sisustusjututkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on löytänyt oman maun ja valinnut sen mukaan värisävyjä, ne alkavat olla kotoisia ja saavat viihtymään.
   Uudet muotisävyt koen usein kaukaa haetuilta ja niitä on ensin vaikea sovittaa omaan maailmaansa. Vähitellen niihin mukautuu ja tottuu, ja sitten yksi kaunis päivä huomaan hankkineeni uutta sävyä, vaikkei se ensin ollut yhtään mieleen.

   Poista
 6. Trendien seuraamisessa olen varsin huono, mutta toki kaikki esillä olevat väriyhdistelmät ja tuotteet vaikuttavat jonkin verran. Jos riittävän pitkään näkee joitain värisävyjä, niin ensin ne alkaa tuntua tutulta ja sitten myös mielekkäältä.
  Valmiiksi mietityistä väriyhdistelmistä on kiva ammentaa insipiraatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en voi sanoa itseäni kovin trenditietoiseksi, ainakaan muodin suhteen. Erilaisia tyylisuuntauksia ja niiden värisävyjä kyllä tunnen, mutta esim. vaatteiden osalta värisävyt vaihtuvat sen verran tiuhaan tahtiin, että olen aina poissa muodista.
   Se ei kumminkaan estä ihailemasta upeita väriyhdistelmiä aika ajoin, tai ottamasta niistä ajatuksen murusen mukaansa puutarhaan. Värit inspiroi minua tosi paljon.

   Poista
 7. Mukavahan trendejä on reurata ja joskus se antaa jonkin sysäyksen itsellekkin. Mutta yleensä mennään sillä mikä itselle on hyvä ja mukava. Joskus on jopa aikaansa edellä. 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeintä on varmaan se, että itse viihtyy valitsemissaan väreissä ja on niihin tyytyväinen. Puutarhassa valintoihin vaikuttaa niin moni muukin asia, ettei aina edes voi mennä väri edellä.
   Niin, edellä, vai kierroksen jäljessä?

   Poista
 8. Vähän tulee nykyään trendejä seurattua, vaan ostan sitä, mikä itsestäni näyttää kivalta. Sama pätee puutarhaammekin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on hieno havaita, ettei puutarhaihmiset ole ollenkaan trendien vietävissä, vaan varmoja oman maun kulkijoita.

   Poista
 9. Kiinnostavaa seurata, mutta hankin vain sitä, mikä itseä miellyttää, ja sellaista mitä voi pitää todella pitkän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla trendit pääsevät käytännön tasolle vasta väsytystaistelun jälkeen, aina ei silloinkaan. Toisaalta niistä saa hyviä oivalluksia, että noinkin voi yhdistellä värejä.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!