2019-04-05

Kelloköynnös kesän kruunaa!Niin moni on postannut kelloköynnösten kasvattamisesta, että oli ostettava siemenpussi kokeiluun.

Ihan helmikuussa en herännyt siemenkasvatusta aloittamaan, mutta jo maaliskuun alkupuoliskolla ehdin mukaan. Pussin kuudesta siemenestä kaikki itivät. Pidin kylvöstä itämiseen asti suihkun lattialämmityksen päällä.


Neljä tainta kasvoi alusta lähtien voimakkaasti, kaksi viimeksi itänyttä huomattavasti hitaammin. Pienimmällä sirkkalehdet jumiutuivat siemenkuoren sisään, mutta varovasti kostuttaen sain kuoren irtoamaan. Ihan vaurioitta se ei irronnut ja aika näyttää, jääkö taimi sirkkalehdet sykkyrässä juromaan.

Koulin kelloköynnökset reilunkokoisiin mehupurkkeihin, kesältä jääneet grillitikut kelpasivat tueksi ensihätään. Odotan öiden lämpenemistä ja kasvimökin ottoa vähitellen taimikasvatukseen. Tomaatit tarvitsevat lisätilaa, ja kukansiementen kylvöä olen tarkoituksella lykännyt. Kuin lupauksena tulevaan, aamukahviseuraksi ilmestyi kesän tuojat peipponen ja punarinta.


Taimien latvominen arvelutti, mutta löysin neuvot 100%Outdoor -blogin Katin yksityiskohtaisesta ohjeesta. Vaikka latvominen hieman viivästyttää kukintaa, hetken aprikoituani nipsaisin kahdelta rotevimmalta köynnökseltä pätkän latvaa. Jospa saisin ne haaromaan tuuheammiksi. Toki piti latvat laittaa vesilasiin ‒ jos ei muuten, niin kevätvihreäksi!14 kommenttia:

 1. Komeasti kasvavat kelloköynnökset. Minäkin hieman nipsin omista köynnöksistäni latvoja.
  Aurinkoista ja mukavaa viikonloppua. 😊🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun alkuun pääsevät, niin kyllä kasvavat. Ehkä jopa toivon, että kasvaisivat hieman hitaammin, että olisivat sitten vahvempia, kun ulos istuttamisen aika tulee. Mukavaa viikkoa puutarhassa, sateesta huolimatta!

   Poista
 2. Huikean hyvä itämisprosentti! Minä en ole koskaan kelloköynnöstä kasvattanut, mutta mitä olen lukenut muiden blogeista, niin itämisen kanssa tuntuu olevan taistelua. Komeat taimet jo tulossa. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut huomaavinani samaa. Minullakin vuosia sitten kokeilemani kylvös tuotti vain pari heiveröistä alkua, jotka myöhään kylvettyinä eivät koskaan ehtineet kukkaan. Kukkimattomanakin köynnös on hyvin kaunis. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. No huh, miten hienot kelloköynnökset! Minulla osa vielä odottaa latvomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Aika nopeasti ne kasvavat, kun alkuun pääsevät. Ehkä jo ensi viikolla sinullakin on latvominen edessä.

   Poista
 4. Hyvänkokoiset kelloköynnökset! Minulla ovat aiempina vuosina ehkä hieman paremmin menestyneet ne kelloköynnöksen taimet, joita en ole latvonut, mutta se voi johtua myös niin monesta muusta tekijästä. Kaikki ovat ehtineet kuitenkin kukkimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ups! Käyhän siinä niinkin, että osa energiasta menee uusien versojen kasvattamiseen. No, toisessa puoliskassa on vielä täyspitkät versot. Katsotaan, kuinka käy.

   Poista
 5. Mullakin ensimmäistä kertaa kelloköynnöksiä kasvamassa, kun näin viime vuonna niin monta ihanaa kuvaa niistä blogeissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti kannustaa, kun jostakin tietystä kasvista aletaan "kohkaamaan". Minäkin innostuin, kun moni kertoi kelloköynnöstä kasvattaneensa. Onnea kasvatukseen!

   Poista
 6. Kelloköynnös on oivallinen kasvi, sen imukärhet tarttuvat vaikka sileään betoniseinään - todella kaunis ja käyttökelponen kesäkukka!

  Laitatkos s-postiini osoitteesi, voitit juuri messulipun Lahden puutarhamessuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuntuu olevan hanakasti hapuilevat kärhet jo heti taimivaiheessa. Mietin jo, että jossain vaiheessa purkit täytyy asetella kauemmas toisistaan tai muuten kärhiä joutuu katkomaan sotkeutuessaan toisiinsa.
   Jippii! Kiitos oikein paljon. Palaan osoitteen kanssa.

   Poista
 7. Upeat kelloköynnökset . Minä sain viisitoista kelloköynnöksen siemeniä ja niistä iti kaksitoista mutta kolmesta ei lehdet päässeet siemenestä ulos . Nyt on yhdeksän jäljellä ja istutan ne kohta isoon altakasteluruukkuun. Ensi kertaa minä kasvatan myös niitä .Toivottavasti onnistun saamaan kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Nyt sinulla on upea joukko kasvamassa ensi kesän varalle. Eivätköhän ne ennätä kukkiakin. Onnea taimikasvatukseen!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!