2019-04-21

Kun puutarhahanskoista loppuu sormet


Kevään ensimmäisten puutarhatöiden käynnistyessä täytyy suojata hipiää. Tuulen kuivattamat talventörröttäjät kukkapenkeissä osaavat olla teräviä. Ilman suojaa ikäviä piikkejä uppoaa käsivarsiin ja sormenpäihin.

Ensin katsotaan vanhat varastot: kuluneita, pesusta huolimatta koppuraisia käsineitä löytyy vinot pinot. Puhumattakaan niistä kauhistuksista, jotka ovat syystöiden jälkeen unohtuneet komeron perimmäiseen nurkkaan. Jos ne saa käteensä ujutettu, pienellä voimistelulla venyteltyä käden muotoon, huomaa pian sormenpäissä suuret reiät. Vähintään etusormi työntyy käsineestä ulos, ja peukalo heti seuraavana.

Voisiko joku puutarhakäsineitä valmistava taho ottaa kunnia-asiakseen vahvistaa etu- ja keskisormet sekä peukalon? Mielelläni maksaisin jonkun euron enemmän käsineistä, jotka kestävät puutarhatöitä kevättä tai syksyä. Kovaan kulutukseen käsineet joutuvat ja kestävän kehityksen varjolla olisin myyty.

 
Sormenpäät on herkkä asia, eikä puutarhakäsineiden valmistus ehkä olekaan yksinkertaista. Sormenpäät pitää suojata paitsi piikeiltä, myös kosteudelta ja kylmältä. Kiviä käsitellessä pieni pehmuste on tarpeen. Materiaalin tulee olla lujaa, kulumatonta, suojaavaa, kestävää, ja suojasta huolimatta täytyy sormissa säilyä tuntuma ja otteen pitää. Kateeksi ei käy käsinevalmistajaa ja siksipä käsineitä tarjotaan useaan eri tarkoitukseen.

Menin siis vasiten ostamaan uusia käsineitä ja kapealapaista haravaa, jolla seisaaltani voin haravoida orapihlaja-aidan aluset. Tulin ulos myymälästä kapean, mutta lyhyen käsiharan kanssa, ilman hanskoja ja omenapuun taimi kainalossa. Maa on vielä jäässä ja ostan omenapuun! Kevättä rinnassa.


22 kommenttia:

 1. Hyvät hanskat on tosi tärkeät puutarhurille. Minun vaatimuksissa on vielä tarkka istutuvuus käsiin ja ehdoton tuntoherkkyyden säilyminen. Muutoin hanskat lentävät turhan äkkiä käsistä pois.

  Aika mallikkaasti ohitit kauppalistan toiveet heti ekalla kauppareissulla :D Mutta omenapuu on kyllä niin must, että pisteet siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin pientä ja tarkkaa pipertäessä huomaa tovin touhunneensa ilman hanskoja. On ne omat sormet niin parhaat. Omenapuu oli ihan pakko ostaa, kun kohdalle sattui, eikä harakaan ihan huono ollut. =)

   Poista
 2. Olisin heti ensimmäisenä jonossa ostamassa kyseisiä vahvistettuja käsineitä, jos joku niitä alkaisi valmistamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen katsellut hanskoja, josko ne voisi itse vahvistaa jo enne käyttään ottamista. Mutta onpa sitten jäänyt, kun on kiire päästä puutarhahommiin.

   Poista
 3. Hanskoja tosiaan kuluu ja niitä pitää aina ostaa uusia.
  Omenapuun oston ymmärrän niin täysin. Joskus lipsahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanskoja kyllä kuluu yhtenään. Jotkut on puhki heti ekana päivänä, toiset kestävät sentään kesän verran. Onneksi ne ei kumminkaan tolkuttomia maksa, sillä hermoja repii sormien törröttäminen hanskojen avoimmista päistä. Yllättävän lujat oli mm. autoasennukseen tarkoitetut kumipintaiset ohuet suojahanskat. Niissä oli tuntumakin kohtuullisesti tallella.

   Poista
 4. Minulle kelpaisi ostaa vain oikean käden hanskoja, vasemman pysyy paljon pitempään ehjänä. Ostan hanskoja ison nipun keväisin mutta niin ne vain hupenee kesän mittaan.

  VastaaPoista
 5. Kyllä, ehdottamasti pitäisi voida ostaa hanskoja yksittäin. =) Tai pakkauksissa voisi olla kolme oikeaa ja yksi vasemman käden hanska. Ja toki toisin päin vasenkätisille. Loppukesästä on kumminkin tilanne, jossa on kuusi hanskaa vasemmalle, eikä yhtään ehjää oikealle kädelle.

  VastaaPoista
 6. Puutarhakäsineet on todella huonolaatuisia nykyään. Nyt olen siirtynyt käyttämään työkäsineitä tai jotain asentajan käsineitä. Ainoa haitta, että ne ovat aika isoja! Joskus löytää pienempiäkin! Tokmannista ja Motonetista löytyy, eikä oo juurikaan kalliimpia kun ne puutarhakäsineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli pitkään käytössä "näppylähanskoja", jotka ei mitenkään päin istuneet käteen, kuluivat alta aikayksikön ja päästivät mullan läpi sormiin ja kynsien alle riippumatta siitä oliko sormenpäät ehjät vai reiälliset. Sitten alkoi onneksi tulla markkinoille ihan asiallisia puutarhaan tarkoitettuja käsineitä. Ehkä vuosikymmenen päästä niissä on sormetkin vahvistettuina.

   Poista
 7. Minäkin ostaisin heti sellaisen hanskapaketin, jossa olisi yhden vasemman hanskan lisäksi kolme oikeaa hanskaa. Kaipaan hyviä hanskoja, joista löytyisi kestävyyttä ja tuntoherkkää käytettävyyttä. Olen ostanut monenlaisia eikä toistaiseksi superhyvää ole vastaan tullut. Keväällä minullakin on iso nippu ehjiä hanskoja ja syksyllä enimmäkseen koppuraisia ja rikkinäisiä oikean käden hanskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superhyvien hanskojen löytäminen on mullakin vielä hakusessa. Marketit on keväisin pullollaan monenlaista suojakäsinettä, mutta ehkä niitä ajatellaan kausituotteina, vaikka kestävät ja pestävät olisi tosi käytännölliset.

   Poista
 8. AI kauhistus, tämä on niin tuttua, loistava kirjoitus :) Itsekseni naureskelen lähinnä, että miksi edes laitan hanskat kun sormet on kuitenkin puhki ja mullasta mustina seuraavan työviikon ajan. Sitten olen vielä niin pihikin, että pitää tyyliin eurolla saada, heh. Ehkä jonkun meistä blogisteista tulisi ryhtyä maahantuomaan hyviä hanskoja ja kestotilaus meille kaikille heti. Onnellisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Samettihortensia! Välillä tosiaan käy harmittamaan, kun noin kolmansien hanskojen kohdalla joutuu toteamaan nekin reikäisiksi. Vahingossakaan ei löydä edes eriparista ehjää kokonaisuutta. Mutta joo, tällainen kevätsää kyllä parantaa harmistuksen hetkessä, ja huomenna saan taas hävetä kynsienalusiani töissä. Usein huomaamatta ottaa tarkan paikan tullen käsineen pois kädestä ja sitten unohdun paljain sormin nyhtämään.
   Samoin sinulle mukavaa kevättä ja hyvää vappua!

   Poista
 9. Hyville, kestäville hanskoille olisi kyllä käyttöä täälläkin. Pikkuisen olen välillä pidentänyt hanskojen käyttöikää laittamalla siivoukseen tarkoitetut kertakäyttökumihanskat puutarhahanskojen päälle. Varsinkin kostealla, kylmällä kelillä ovat käytännölliset. Niitäkin käytän niin pitkään kuin vain suunnilleen ehjinä kestävät. Oikean käden hanskat kuluvat kyllä paljon nopeammin puhki kuin vasemman, vaikka yritän tehdä hommia tasapuolisesti molemmilla käsillä. Välillä puutarhamyymälästä tulee ulos eri ostosten kanssa, mitä oli tarkoitus ostaa. Millaistahan kesää se lupaa, että hairahdus tapahtuu jo näin aikaisin keväällä :D Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy parantaa tapansa, tai kesä päättyy kinder-purkkeihin vailla istutuspaikkaa. Nyt kuumeisesti puntaroin kahden paikan välillä, kumpiko olisi parempi. Onneksi on sentään peräti kaksi vaihtoehtoa.
   Aurinkopäiviä sinnekin!

   Poista
 10. Olet oikeassa hyviä hanskoja on vaikea saada. Minulla pitäisi olla vielä myös sellaiset mitkä eivät ole kovin jäykät . Minun sormet on jo muutenkin jäykät ja kipeät . Omenapuu kainalossa oli tarve saada jotain täydellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanskoja voisi olla vaikka muutamat eri tarkoitukseen. Herkästi tulee tumppelo olo, jos hanskat estävät sormia kunnolla liikkumasta.
   Omenapuu on aina tarpeen, eikö vain?

   Poista
 11. Tuttua täälläkin. Hyville hanskoille olisi tilausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukahan alkaisi valmistaa tai tuoda maahan?
   Keväisiä päiviä!

   Poista
 12. Kyllä se omenapuu oli varmasti hyvä ostos :-D
  Kestäviä hanskoja tosiaan tarvittaisiin! Ja ne kolme oikeaa yhtä vasenta kohden saa kannatusta täältäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuu on aina hyvä ostos, tämä varsinkin. =)
   Tarpeellinen tuote tosiaan. Mukavaa kevättä!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!