2019-05-31

Runsaus, yltäkylläisyys, ylenpalttisuus, törsäysSitä tarkoittaa sana "profusion". Meillä tämä runsaudensarvi kukoistaa kasvimökin vieressä ja vuosittain se osoittautuu nimensä veroiseksi: Malus purpurea 'Profusion'.


Pitkään valikoin oikean sävyistä purppuraomenapuuta, sillä  puutarhaamme mahtui vain yksi kaunotar. Halusin hennon vaaleita terälehtiä, halusin syvän tummana leiskuvia terälehtiä, halusin burgundinpunaisia lehtiä, vihreitä lehtiä ja pieniä syvänpunaisia hedelmiä. Halusin pienen kompaktin puun, halusin riittävän kokoisen puun, jolla on upea syysväri. Halusin perinteisen vanhanajan koristeomenapuun ja halusin nykypäivän koristeomenapuun. Taas on aika, jolloin hurjimmat odotukset ja lupaukset on lunastettu.


Kasvanutkin se on jänisten yllättävistä kiipeilytaidoista huolimatta. Kyllä jänis ymmärtää kiivetä puun alle kuormatun lumikeon päälle. Ihan valtatien sille aurasin puoliväliin puuta oksia kaluamaan. Tyhmyydestä sakotetaan, ja nyt voin vain toivoa ettei taudit pääse paljaaksi järsityistä oksankohdista puuta vaurioittamaan. Oli nimittäin pakko jättää yksi kaluttu oksanpuolikas puuhun, vaikka muuten sain järsityt kohdat melko hyvin siistittyä.


Eilen, kun kevätkesä näyttäytyi kaikessa loistossaan päivän verran, oli kuningatar täydessä tämmingissään palttiarallaa ylenpalttinen. Jään miettimään, onko sanoilla palttiarallaa ja ylenpalttinen jotain yhteyttä... Hmm;  toinen on vajaa, toinen ylitsepursuava. Pitää sanoa kolossaalisen, totaalisen, jäätävän tai infernaalisen ylenpalttinen.13 kommenttia:

 1. Mikä näky! Ylenpalttinen, yltälkylläinen todella! Ihana omenapuu. Toivottavasti se ei kärsi vaurioista, vaan porskuttaa eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että puu on vahva. Ei tosiaan paljoa runkosuojat auta, jos itse ohjaan talttahampaan ylemmäs oksiin. Mutta ainakaan vielä kukinta ei näytä häiriintyneen vioittuneessa oksassa.

   Poista
 2. Upea näky, kyllä kannatti hankkia! Jäniskin ymmärtää, että tässä on jotain juhlaruokaa, toivotaan, että kolhuista selvitään säikähdyksellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jänis ymmärtää. Parina aamuna se on taas ollut herkkuja napsimassa. Menisi metsään tai viereiselle pellolle! Vaan siellä taitaa olla kettu vastassa. Turvallisempaa olla mun pihassa voikukkia syömässä. Se hälle suotakoon.

   Poista
 3. Ihanaa ylenpalttisuutta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Eletään aikaa, kun mikään aika ei riitä, ja kaikki kukkii yhtä aikaa ja niin nopeasti.

   Poista
 4. Ihastuttavaa ylenpalttisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Niin minustakin. Toista viikkoa tuota ihanuutta kestää ja syksyllä ihastelen taas lehtien punaista hehkua, talvella pikkiriikkisiä marjoja.

   Poista
 5. Upea profusion. Tänä vuonna kukkivat puut ovat kaikki olleet ylenpalttisia. Vieläkin taitaa olla vähän niska jäykkänä, kun omien puideni alla olen kameran kanssa ihastuksesta pyörinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisivat kukkapuut viime kesän kuivuudesta huolimatta nauttia kesän lämmöstä.
   Välillä kuvatessani mietin, että ohikulkijat pitävät minua hieman kajahtaneena, kun joka päivä samoja puita kuvaan. Mutta jos ei nyt kuvaa kukintaa, on seuraava mahdollisuus vasta vuoden päästä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, vaalean vihreää! Toivon, että siitä kasvaa vielä hieman isompi ja muodoltaan sopusuhtainen puu pihan paraatipaikalle. Ensi talvena varmasti muistan olla kasaamatta lunta sen alle. =)

   Poista
 7. Tähän aikaan vuodesta pieni (=suuri) ylenpalttisuus on vain hyvästä :) Upea puu ja mitkä värit!

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!