2019-05-25

Siitepölyä ja sadettaOnneksi en ole allerginen siitepölyille. Voin vain kuvitella, miten allergikot toivoivat sateen saapuvaksi koivujen runsaan kukinnan vuoksi.


Siitepölyn huomaa kyllä ei-allerginenkin. Auton katto on keltaiseen huntuun peittyneenä jo aamusta. Kasveja kitkiessä niiden pinnalta suorastaan pöllähtää siitepölyä. Jos ikkuna on hetken auki, sama ohuen ohut hiutu peittää ikkunalaudan ja kulkeutuu sisälle ilman mukana. Koivu on kyllä antelias. Meillä ei sitä (onneksi) ole omassa pihassamme, mutta saamme silti osamme siitepölynä, viheliäisinä siemeninä ja tuulen mukana lehtinä. Silti en antaisi pois kevään ensimmäisiä hiirenkorvia ja niiden heleänvihreää väriä puutarhani taustalla.


Kasvimökin lasi on oudon "harmaa" ja saunan tummanharmaa peltikatto onkin muuttunut keltaiseksi. Kasvimökin päällä pieni varjostus ei tällä kertaa ole pahasta. Tomaatit saavat rauhassa tottua uuteen sijaansa ja juurtua paistumatta auringonsäteissä.


Sademittari odottelee pisaroita, mutta se saakin kerroksen tomua. Vaan kun taivaat ukkosen myötä keskiviikkona aukesivat, oli parissa tunnissa 25 mm vesipisaroita tipahdellut sen kumajavaan kitaan.
Puutarha on suorastaan pesty rankassa sateen vihmonnassa, sadevesitynnyrin pinnalla kulkee keltaisia vanoja ja ilma on huomattavan raikas. Kyllä tuli sade tarpeeseen, ja parissa päivässä koko puutarha on humahtanut taas uuteen kasvupyrähdykseen. 
Kuvailin hieman sateen jälkeen puutarhassa. Sade jatkuu jälleen tänään, mikä tuntuu ihan mukavalta.


Mukavan rentoa ja kaunista viikonloppua!
 

14 kommenttia:

 1. Vesisateet ovat olleetkin tarpeen. Siitepölyä on ollut todella paljon ja nyt ilma on sateen myötä ihanan raikas. Myös puutarha kylpee raikkaissa vihreän eri sävyissä ja kaikki kasvaa ihan kohisten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin tässä istuskellut ikkunan tuntumassa, tuijotellut sadetta ja laskeskellut vihreiden eri sävyjä. Ihana löhöpäivä.

   Poista
 2. Täälläkin on satanut. Myös ulkoilimme tänään sateiden välissä, kun oli syy olla ulkona. Mutta ei siellä lämmin ole.
  Luonnolle vesi tekee hyvää ja myös perennoille. Ei tarvitse nyt kastella tämän kevään istutuksiakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedellä on ihmeellinen voima saada kasvit (ja rikkaruohot) kasvamaan. Toivottavasti huomenna on hieman enemmän rakoa satamisessa, että pääsen ulos. Tuntuu, että päivä pois puutarhasta ja kaikki on taas uutta.

   Poista
 3. Kauniita sateenraikkaita kuvia. Siitepölyä on täälläkin valtavasti. Onneksi kukaan perheestämme ei ole allerginen. Sateet tekevät hyvää luonnolle, vaikka juuri nyt ottaisin mieluummin poutasäitä, jotta patioremontti ei viivästyisi. Varsinkin kun täällä oli vielä maakin kosteaa talven jäljiltä. Kerrannaiset narsissit ovat multaroiskeissa, mutta onneksi tulppaanit jaksavat kannatella kukkansa ylempänä ja ovat säilyneet puhtaina. Toivotaan mukavampaa puutarhailukeliä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Meillä maa alkoi olla jo kuivaa ja näkyä myös kasvien kasvussa, mutta nyt on asia korjaantunut kerralla pitkäksi aikaa. Tuskin ihan heti tarvitsen kastelukannua kuin kasvimökissä.

   Poista
 4. Siitepölyä on riittänyt, onneksi tuli sateita ja huuhtoi pölyt pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Toivottavasti tänään pääsen jo ulos vähintään seuraamaan kevään etenemistä. Yksi päivä pois, ja jo kovasti tekee mieli rikkaruohojen kimppuun.

   Poista
 5. Kertaalleen jo pesin terassin, kun sen täytti harmaanvihreä siitepölykerros. Nyt sataa ja se on tervetullutta niin siitepölyn kuin kuivan maankin vuoksi. Eilen istutin muutaman kasvin ja pintaa lukuunottamatta multa oli todella kuivaa. Kunhan vielä lämpö palaisi, niin vehreys räjähtäisi uuteen ulottuvuuteen. Sadepäivät ovat kyllä ihan mukavia myös kotiaskareiden kannalta. Vapaa-aika menee puutarhassa ja pyykkipinot sillävälin kasvavat.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olis vähän lämpimämpi, ei sadekaan niin haittaisi ulosmenoa. Hyvää vain tekee pari sisäpäivää ja kunnon sade ulkona. Kummasti sitä löytyy puuhaa sisältäkin, puutarhapäivinä pakkaa kasautumaan sisähommat meilläkin.
   Hyvää puutarhaviikkoa!

   Poista
 6. Siitepölytahman jälkeen tämä raikas sadejakso on todella ihanaa. Ikään kuin kasvitkin nauttisivat pölyn pois huuhtoutumisesta ja pehmeästä sateesta! Sinun kuvissasi on juuri tuota raikkautta sateen jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti nauttivatkin. Vaikka on viileää, tuntuu kasvien kasvu sittenkin etenevän. Mikä parasta, nyt ei tarvitse hetkeen kastella. Kiitos, kiitos, siihen pyrinkin, ja sain myös ilman koleuden napattua mukaan.

   Poista
 7. Täälläkin on ollut nyt sateista. Sade kyllä raikastaa puutarhan ilmettä. Tosi kauniit kuvat! Ihanaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Samoin sinulle oikein antoisaa alkukesää.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!