2020-01-05

Mistä päästä aloittaisi?




Vuodenvaihde tuppaa olemaan tavoitteiden asettamista, valintojen pohdiskelua ja päätösten tekemistä tuleviin hankkeisiin.

Puutarhan kannalta viime kesä meni pipariksi, haihtui savuna ilmaan. Kyllä puutarhassa oleilin, mutta kesä ylsi ymmärrykseeni asti vain hetkeksi. Kuvasin aiempaa vähemmän, kirjoitin vielä vähemmän. Suunnitelmat puutarhaani eivät toteutuneet, useimmat perennakylvökset epäonnistuivat, oli kylmää ja pilvistä, satoi ja tuuli, oli kuivaakin.

Myllerrystä ja tuhoa sain kyllä aikaiseksi. Puita ja pensaita on kaadettu, osa on vielä torsona tai juurakot kaivamatta ylös,  kompostointialue on raivattu ja läjä kompostimultaa odottaa tulevaa. Keskellä nurmikkoa lojuu kasa paksuja omenapuun runkoja. Aiotut kukkapenkkien uudistukset jäivät alkutekijöihinsä ja rikkaruohot leviävät niissä edelleen.


Tekemistä siis riittää. Mistä alkaisin? Haaveissa siintää edelleen kuivan paikan mehiläis- ja perhospenkit, ruusutarhaa tekee mieli, ajatuksiin on syöpynyt säleikköön kasvatettujen hedelmäpuiden suojaama ryytimaa, varjon viileää siimestä haluaisin jatkaa tammen ja syreenin välisellä alueella,...

Pahin ongelma on eri toimintojen sijoittelu sikin sokin. Varsinaista oleskelualuetta ei ole, vaan pihalla istutaan mihin tuolit kulloinkin viedään. Marjapensaat varaa koristepensaiden ja kukkaistutusten parhaat paikat. Pitkä kivimuuri halkoo tontin ja saa toisen puolen tonttia näyttämään kuin alue kuuluisi naapurille. Kerran naapurin ystävä tuli meille poimimaan marjoja, kun luuli pensaiden olevan naapurin. =)


Kasvimaa on kaivettu saunan päädystä poistettujen herukkapensaiden tilalle ilman reunarajausta nurmikkoon. Polttopuumme kuivataan halkopinoissa samaisessa saunanpäädyssä, jonne kulkureitti luikertaa vesitynnyrien ja kasvimaan välistä. Valkea kuulas ulottaa oksansa halkopinojen ylle ja puun alla kasvaa linnun kylvämä piikkinen happomarjapensas. Oli siellä pari karviaismarjapensastakin, ja kukkapenkki, ja ruohosipulia varjossa raparperin alla. Vielä on vedetty pyykkinarukin omenapuun ja saunan palotikkaiden väliin! Ja sitten on hädin tuskin ruohonleikkurin levyinen kaistale nurmikkoa ennen rajaa ja naapurin koiraverkkoa. Jos pääsen kasvimaan ja vesitynnyrien välistä, omenia täynnä olevia oksia väistäessäni uhmaan vinoa halkopinoa kaatumasta ja viimein nurmikaistaleelle päästyäni huomaan, etten mahdu kääntymään leikkureineni. AAARRRGHH!

On olo, etten saa otetta tästä paletista. Ilmansuunnat on sentään entisellään, mutta aurinko pääsee nyt porottamaan pihassa uusiin kohtiin ja toisaalta tammi tulee varjostamaan aiemmin auringossa kylpeneitä alueita. Täytynee kaivaa kirjat ja lehdet esiin ja etsiä pihasuunnittelun ABC:t, ennen kuin ryntään sekoittamaan palettia enempää.


Näissä ajatuksissa parempaa suunnittelua, innokasta ja antoisaa puutarhavuotta toivottaen!

8 kommenttia:

  1. Viime kesä oli meilläkin kaukana täydellisestä, mutta ehkäpä tämä vuosi olisi parempi. Kuulostaa siltä, että puutarhassasi on suuria myllerryksiä luvassa. Sinulla on hyvin tiedossa asiat, mitkä eivät toimi tai mitä puutarhassasi tarvitaan, joten niistä voisi olla helpoin aloittaa suunnittelu ja katsoa sitten, miten loput toiminnot sijoittuvat luontevasti. Olisi hauska nähdä joskus puutarhastasi pihakartta, jossa näkyisi rakennukset, tärkeimmät toiminnot ja kulkureitit edes suunnilleen mittakaavassa :) Suunnittelun iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy päästä paperi ääreen raapustelemaan, että saa ajatuksensa selkeiksi. Ehkä on hyvä jakaa hommia eri kesille, ettei tule liikaa haukattua.
      Joskus olenkin piirtänyt kartan, ainakin yksi löytyy tästä postauksesta
      https://puutarhaeloa.blogspot.com/2017/01/se-muu-omassa-puutarhassa.html

      Poista
  2. Epätietoisuuden vaihe ja aika, jolloin ei löydä langan päätä ovat ainakin minulle vaikeimmat kohdat. Minnan vinkki jakaa hommat useammalle kesälle, on hyvä ja kannatettava. Iso urakka vie helposti uudistusinnon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle vaikeinta on ehkä hyväksyä, että jotkin ratkaisut ei toimikaan, tai huomata ajan oloon tyytyneeni/tottuneeni/mukautuneeni nurinkurisiin hätäratkaisuihin. Jos ongelmia ei havaitse, ei niihin ymmärrä tarttuakaan.
      Onneksi en haaveile mitään täysin mahdotonta, joten vähitellen yritän saada muutosta aikaiseksi. Ja kyllähän säleikköpuiden kasvaminenkin ottaa aikansa ennen kuin niiden suojaan saa ryytimaan.

      Poista
  3. Ei munkaa kesä nappihin menny, ei puutarhan ku palio minkää muunkaa suhtehen. Mutta pian on taas uus kesä ja uuret tuulet. Joson palio tekemistä, nii paraston keskittyä yhtehen tyähö kerralla. Kyllä se lista siitä pikkuhulijaa lyhenöö. Ehkä ensi kuitenki kannattaa teherä jonkullaane töiren marssijärijestys. Hyvää puutarhavuatta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tässä puutarhatouhussa on parasta, että saa aloittaa joka vuosi uudella innolla ja uusin voimin ja ajatuksia. Toivottavasti ensi kesä menee paremmin!

      Poista
  4. Blogissani olisi sinulle haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunuvuokko! Vaikutti mukavalta haasteelta.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!