2020-01-12

Puutarhan kartta

op = omenapuu, pp = päärynäpuu, kp = kirsikkapuu, kr = kriikuna, k-op = koristeomenapuu, T = tammi, hk = hevoskastanja, ls = likusterisyreeni, mh = mustaherukka, ph = punaherukka, k = karviainen, s = syreeni, r = ruusu, ho = hortensia, t = tuija, ka = kataja, mk = marjakuusi, orp = orapihlaja. Löysitkö kaikki? Kartta näkyy suurempana, kun klikkaat kuvaa.

Karttaa toivottiin. Sitä on tämä päivä väännetty. Jokin mittavirhe oli mitatessa tai piirtäessäni, tai sitten parilla puulla ja pensaalla on jalat. Alusta asti en tätä tänään tehnyt, vaan nakertelen tuota vuosittain, kun uusia istutusalueita muokkaantuu puutarhaani. En aina silloinkaan. Useimmiten kesällä mittaan ja kirjaan ylös vihkoon, talven päälle ihmettelen mitä olen kirjannut. Ei virhe mittoja laskemalla selvinnyt, joten päivän valjettua oli mentävä ulos tarkistamaan.


Nyt on hyvä mitata. Ei ole hankea kahlattavaksi, ei pahemmin kasvuakaan väistettäväksi. Puutarha on paljas ja alaston, ja tulee tunne että tännehän mahtuu vielä vaikka mitä. Kartta kyllä väittää toista, ja kesän viidakkotunnelmat on vielä hyvässä muistissa. Pikaisesti tarkistusmitat vihkoon ja takaisin sisälle lämpöön. Syreenitkin olivat vielä pystyssä huolimatta eilisestä rajusta puuskatuulesta. Joulun jälkeen oli tuulipäivänä kaatunut taas pari vanhan syreenin runkoa, onneksi tonttimme suuntaan.

Merkkasin karttaan punaisella viivalla viime kesänä kaatamamme puut. Punaisen katkoviivan puilla tai pensailla on todennäköisyys tulla poistetuksi ensi kesänä. Katsotaan nyt ensin, miten saan viime kesältä jääneet oksantyngät ja juurakot hävitettyä.

Pihassamme on kaksi tulevaa jättiläistä; tammi ja hevoskastanja. Tammesta onkin ollut juttua aiemmin, hevoskastanjasta vähemmän. Se kun on käytännössä jäänyt tyrnien taakse nalkkiin. Aluksi tarkoituksella halusin antaa sille varjoa ja suojaa puiden ja pensaiden keskellä, mutta sinne unohtuneena se kasvoi pitkäksi raipaksi. Puu on  siemenestä kasvattamani ja ensi keväänä minun on tarkoitus raivata sille lisää elintilaa. Viereinen Bergius pääsee enimmistä  kuivista oksistaan, ehkä osittain myös tuoreista.

Tammi ja hevoskastanja on tulevina jättiläisinä merkattu karttaan tummansinisellä. Pienempi ympyrä tarkoittaa tämän hetken kokoa ja katkoviiva tulevaa. Hevoskastanjan sanotaan tulevan n. 7, jopa 10 metriä leveäksi. Karttaan piirsin siis leveämmän ympyrän. Tammi taas voi tulla jopa 20 m leveäksi. Kartassani se on 13 m katkoviivalla, koska toivon ettei se koskaan ylety naapurin puolelle. Ei minun aikanani, mutta tontin seuraavat omistajat saattavat olla vielä vaikeuksissa sen kanssa.

Muut kasvussa olevat puut olen merkannut kirkkaansinisellä katkoviivalla. Ne ovat hedelmäpuita, joita olen mahduttanut tontillemme korvaamaan vanhenevia omenapuita. Kartasta näen miten ajattelemattomasti istutin Pekka-omenapuun aivan tammen kainaloon. Nyt on Pekka sen verran iso, etten sitä enää siirrä, joten asian kanssa on elettävä. Viime kesänä asiasta viisastuneena istutin elämäni ensimmäisen omenapuun säleikössä kasvatettavaksi. Toiveikkaana sijoitin sen tulevan ryytitarhan rajalle. Jos ei tule ryytitarhaa, raivaan rikkaruohot ja kasvatan vaikka kesäkukkia. Jostain pitää kulkeakin: nurmikkoalueille on muodostunut vakio reitit joita puita väistellen käytetään. Nämä on merkattu ruskealla helminauhalla.

Kartta kyllä auttaa hahmottamaan. Viime postauksessani tarkoittama marjapensaiden hajaannus näkyy kartasta hyvin pinkkeinä pallukoina. Eikö olisi parempi keskittää marjatarha yhteen paikkaan? Vaan minne? Jos pihassa on kaksi autoa, ensimmäisenä tullut pääse pois vain jos toisena tullut ajaa osittain nurmikolle kirsikkapuun alle. Kun katsoo autojen vieressä olevaa muuria ja saunalle jatkuvaa polkua, huomaa niiden muodostavan pihaan suuren jakajan. Niin suuren, että liki kolmannes tonttiamme onkin ehkä naapurin. Harhaa vahvistaa neljän omistajan yhteinen ulkorakennus, joka on rakennettu tonttien kulmaan.


Onko teillä karttaa tai luonnoksia puutarhanne istutusten paikoista? Olisi mukava päästä tutustumaan niihin, mikäli innostutte postailemaan. Kartan tekeminen auttaa näkemään oman pihan ongelmia ja toisaalta estää tekemästä niitä huomaamattaan lisää. Toivottavasti!





20 kommenttia:

  1. Tällainen kartta on hyvin havainnollinen ja vielä, kun saat siihen tehtyä noita eri kerroksia, kuten marjapuskat. Isot puut tammi ja hevoskastanja ovat kyllä todella ihania vaakasuuntaan leviävine oksineen, joiden alla tuntee olevansa kuin herran kukkarossa, vaikka tilaahan ne vievät. Toivottavasti niistä ei koidu ongelmaa.
    Omasta tontistani ei ole tuollaista hyvää kokonaiskarttaa, tai voi olla joku ihan alkuaikojen hahmotelma. Piirtelen lähinnä eri istutusalueiden sisältöjä muistiin, en kokonaisuutta tontista. Voisikin joku päivä aloittaa, siitä olisi varmaan hyötyä. Tykkään toisaalta elää melko suunnittelemattomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla piirtäminen oli aluksi sellaista jälkikäteen juttua, mutta nyttemmin olen alkanut käyttää sitä suunnittelun pohjana. Lähinnä puiden ja pensaiden hankkimista miettiessäni on helpompi hahmotella oikeilla leveysmitoilla. Usein kyllä käy niin, että taimen kanssa tulen kotiin ja tuuppaan sen maahan sinne päin.

      Poista
  2. Onpa hyvä puutarhan pohjapiirros, josta hahmottaa hyvin koko pihan kasveineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuosta hyötyä on. Kukkapenkkejä on helpompi suunnitella yksittäin erillisille papereille piirtäen, mutta suuriin linjoihin tarvitsen avuksi pohjaa.

      Poista
  3. Pätevän näkööne kartta. Mullon vaa käsivaraasesti piirretty, sinnepäikartta, jokon auttamattomasti jääny muutosten jalakoohi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuossa minunkaan kartassa kaikki presiis paikallaan ole, ja enimmäkseen se on vuoden tai kaksikin jäljessä. Nytkin hokasin, että portinpielen havuista olen poistanut osan, vaan vielä ovat kartalla.

      Poista
  4. Puutarhan kartta on hyvä muistinvirkistäjä ja uusien suunnitelmien pohja. Vaikka tänä vuonna ei lumi kyllä peitä allensa mitään ja mittoja voi käydä tarkistelemassa ihan paikan päällä. Ehkä tällainen vähäluminen talvi saa puutarhainnostuksen viriämään vielä aiemmin kuin runsaslumisena talvena. Ja voihan sitä nyt jo tehdä jotain puutarhatöitä...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kartasta pystyy hahmottamaan yläsuunnasta puiden ja pensaiden mahtumisia. Tuosta puuttuu vielä joitakin polunpätkiä, jotka vartavasten on tehty poluiksi. Niitä on hankalampi hahmotella, kun kiemurtelevat.
      Mieti, kuinka pian on kevät, jos sää ei tästä kylmene jäädyttämään maata syvältä. Harava oli muuten vielä nojaamassa kasvimökin räystästä vasten.

      Poista
  5. Tällainen kartta olisi todella havainnollinen ja kertoisi todellisen tilanteen esimerkiksi suurin puiden oikeasti vaatimasta tilasta oksistossa. Pitäisiköhän tehdä toinen tutkimus maanalaisista juuristojen risteilystä! Tämä on puutarhan perusteellista suunnittelua tulevaisuutta slmällä pitäen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taidan tyytyä maanpäällisen kasvuston hahmotteluun. Tosin totta on, että kilpailua on myös juuritilasta. Joskus olen miettinyt, jätänkö vuosikausiksi turhaan istuttamatta, kun odotan jonkun hevoskastanjan olevan 10-metrinen leveydeltään. Ehkä se ei ole sitä koskaan. Mutta ihan riittävän tukkoista on ollut ilman näitäkin mietteitä. =)

      Poista
  6. Nyt kyllä löit sellaisen kartan verkkokalvoille että monellakaan ei varmasti ole eikä tule. Hieno on, mutta minusta ei kertakaikkiaan ole tällaiseen vaikka haluaisinkin. Ja meillä on piha ja puutarha alueet vielä niin kesken ja muuttuvat kokoajan. Nämä on niitä selityksiä 🤗. Pitäisi jossainvaiheessa tehdä edes jonkinlainen hahmoitus. Mielenkiintoinen postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaavieväähän tuo on, mutta kun kerran laittaa perusasiat paikoilleen, voi karttaa myöhemmin inspiksen osuessa jatkaa. Mulla on ruutupaperille tehtyjä hahmotelmia kukkapenkeistä, mutta ne tuppaa katoamaan. Jossain vaiheessa tein paperille mustalla tussilla pohjapiirroksen, jota sitten kopioin voipaperin läpi ja yritin tehdä erilaisia vaihtoehtoja. Pieniä alueita on kiva tehdä niin, mutta koko puutarhaan se on tosi työlästä tapa. Aina jäi kesken.

      Poista
  7. Hieno kartta, kuin ammattilaisen tekemä.
    Meillä on rakennusaikainen pihasuunnitelma, joka tänä päivänä pitää paikkansa vain muutamien puiden osalta. Listaihmisenä teen istutuslistoja penkeittäin. Piirroksia ei ole, vaikka usein suunnittelen sellaisia tekeväni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listat on kyllä hyödyllisiä, mulla ainakin meinaa unohtua istutusten alkuperäiset suunnitelmat ja ajatukset, kun paikkailen penkkien tyhjiä kohtia. Ostan vaan jotain, ja jälkikäteen ihmettelen miksi tuon tai tuonkin ole yhdistänyt.
      Jospa nyt innostut suunnittelemaan seuraavan penkin piirroksena. Hahmottelussa on se kiva puoli, että jo paperilla näkee esim. värimäärät suhteessa toisiinsa, paljonko tarvitsee, tai kuinka korkeita taimia kannattaa ostaa. Silti luonto pääsee yllättämään välillä.

      Poista
  8. Onpa hieno kartta! Minusta ei haittaa, että marjapensaat on ripoteltu sinne tänne muiden istutusten sekaan. Perinteinen marjapensasrivistö on toki helpompi marjankeruuaikaan, mutta eihän se välttämättä kovin kaunis ole. Isoiksi kasvavista puista ajattelisin niin, että kun kuitenkin alkuun kasvavat hitaasti, niin miksei niiden lähelle voisi istuttaa jotain muutakin. Siirtelee sitten pois kun puu tarvitsee enemmän tilaa. Puita en istuttaisi lähekkäin toisiaan, ellei tarkoituksena ole myöhemmin kaataa toinen pois häiritsemästä, mutta perennat ja moni pensaskin on myöhemmin suht helposti siirrettävissä.
    Minä yritin puutarhan alkuaikoina tehdä pihakartan niin, että siinä olisi kaikki kasvit paikoillaan ja jotain hahmotelmaa pensaiden lopullisista koosta, mutta totesin sen liian hankalaksi. Penkitkin kun olivat alkuun sellaisia, että joka kasvia oli yksi yksilö kokoa kasvamassa, niin olipa sekavaa. Koko pihan kartta on blogissa ilmakuvana ja siinä on mukana kasviluettelot, mutta yksittäisistä istutusalueista olen piirtänyt ruutupaperille kartat. Jos teen uusia istutusalueita, kaivan ensin paikan ja vasta sen jälkeen jaan tarvittavat perennat palasiksi. Tai jos on valmiina kasveja ruukuissa, niin katson paikan päällä, millaisen tilan ne tarvitsevat ja kaivan sitten sen mukaan. Ehkä sitten kun puutarha on valmiimpi, teen tuollaisen ammattimaisemman näköisen kartan istutuksista. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marhapensaiden suhteen olen kahden vaiheilla. Ne nimittäin antavat sopivasti sekä näkö että tuulensuojaa, jakavat puutarhan eri alueisiin jne. Nämä ovat, mitä marjapensaistamme on jäljellä. Muuttaessamme niitä ole 30, pitkissä riveissä. Ihan siihenkään en haluaisi palata.
      Voi olla, että mulle on helpompaa leikitellä ensin paperilla ja vasta sitten istuttaa. Jos nimittäin jotain istutan väärään paikkaan, niin kyllä se siihen useimmiten jää lopullisesti.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  9. Olen joskus tehnyt karttaa pihasta, mutta kyllä se on vaikeaa. Mittasuhteita on todella hankala saada asettumaan oikein ja lopulta tuskastuu siihen kun ei siitä tule kunnollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta on, että karttaan joutuu tosissaan paneutumaan. Erityisesti, jos haluaa sen ihan mittasuhteiden kanssa. Kerran kun on malttanut tehdä pohjan oikein, on helpompi sijoitella tulevia istutuksia. AIkansa ottaa ja välillä tuskastuttaa.
      Mutta minussa asuu myös vapaan käden huiskija, joka innostuessaan viis veisaa täsmällisistä suunnitelmista. Välillä onnistuu ihan nappiin, toisinaan ei.
      Itse olen yrittänyt mittailla paikoilleen ensin kiinteät sijainnit, esim. rakennukset. Niiden kulmat kun saa määritettyä, saa mittapisteitä muiden kohteiden sijaintiin. Eikä se maailmaa kaada, jos ei tarkasti osu, kunhan pysyy oman tonttinsa rajojen sisällä.

      Poista
  10. Löysin tänne blogiisi ja liityin lukijaksi. Hieno kartta! Minulla kartan teko on jäänyt aina vaiheeseen mittasuhteiden vuoksi, pitäisi jaksaa harppoa joka puolella noita mittoja, eikä yhdelle paperille mahtuisi (tai siitä tulisi niin pientä piperrystä etten näkisi lukea). Mutta hyvä kartta havainnollistaa suunnittelua ja siitä näkee ”ilmasta käsin” paremmin hyvät istutuspaikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet lämpimästi tervetullut lukijakseni! Toivottavasti osaan tarjota kiinnostavia tekstejä ja kuvia puutarhastani jatkossakin.
      Todella mielissäni olen lueskellut juttusarjaasi erilaisista pensaista puutarhassanne. Minulla on etsinnässä näkösuojia ja kauniita kukkivia pensaita, joten juttusi osuivat ihan nappiin. Josko tuossa kartassa olisi vielä tilaa jokuselle pensaalle.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!