2021-05-29

Pioni, punainen

Minulla on tapana tallentaa kuviini hakusanoja, joiden avulla pystyn jälkikäteen etsimään tiettyjä levykkeen kuvia. Litaniassa on nimi suomeksi, sitten latinankielinen nimi ja vielä lajikenimi, jos se on tiedossani. Jokunen kasvikuva on saanut hakusanaksi "tuntematon", koska olen halunnut ne jollain tavalla merkata. Jos joskus kasvin tunnistan, löydän kuvat ja voin nimetä kyseiset kuvat oikeilla hakusanoilla.

Keväisin tulee usein liitettyä kuvaan yleisnimi "tulppaani". Vähän kuin tuttavanikin löytyisi hakusanalla "ihminen". Tulppaani helposti muuttuu nimettömäksi vuoden, pari istuttamisen jälkeen. Varsinkin, jos kukinta on ollut pettymys tai jos ei ole tullut tallentaneeksi ostamiensa sipulien nimiä.

Mielessäni on tämän kevään, ja pari aiempaakin kevättä, kummitellut hakusana "pioni, punainen". Tiedän, mitä pionia sillä puutarhassani tarkoitetaan, napsin joka vuosi siitä uusia kuvia, mutta nimen kohdalla tulee musta aukko. Ei mitään käsitystä. Värikään ei ole puhdas punainen, vaan ennemminkin ruusunpunainen.

Sen muistan, että olen ostanut samalla kertaa kaksi pionin juurakkoa. Ovat siis olleet muovipussiin pakattuja ja peräisin jostain muualta kuin taimitarhasta tai puutarhalta, tyyliin Lidl, RobinHood, Tokmanni, ... Senkin muistan, että toinen pioneista kukki yhden kukan parina kesänä ja katosi sitten. Tämä "pioni, punainen" taas ei noussut ollenkaan pariin kesään (tai en sitä huomannut), kunnes se yllätti minut yksi kevät uudella vahvemmalla kasvulla. Ehkä viivästys kasvussa teki siitä mitättömän ja merkityksettömän, se ikään kuin katosi toviksi.

Eilen kenkkuspäissäni tein  levykkeelleni haun "pioni, punainen" ja ajattelin postata tästä arvoituksesta teille. Ehkä joku teistä tunnistaisi pionin ja tietäisi sen oikean nimen. Ehkä jollakulla on samanlainen pioni puutarhassaan. Olen itse arvaillut sitä tarhapioniksi, koska se kukkii melko aikaisin. Googlatut kuvat ei kumminkaan vastaa kuvia omastani, joten olen joutunut tyytymään yleisnimeen hakusanana.

Ihmisen mieli on ihmeellinen. Ehkä aivoni ovat tätä arvoitusta nakertaneet yön ajan, sillä istahtaessani koneen ääreen, pamahtaa mieleen "Debatene"! Tiesin heti mennä oikean komeron oikealle hyllylle, etsiä sieltä unohtunut kasviarkisto (vanha irtokarkkirasia täynnä taimipakkausten nimipahveja) ja poimia oikean nimilapun. Mme Emile Debatene! Sitten uudelleen googlettamaan, ja kas kummaa, taisi "pioni, punainen" saada viimein oikean hakusanan.

Kun madame on viimein löytynyt, iskee epäilys. Oletko se sinä ensinkään? Ehkä ostamassani pussissa oli jotain muuta pionia. Tarkemmin katsoen netin kuvien kukinnot ovat pyöreämpiä. Rouvassani on monta puolta: hillittyä charmia, pulskaa rehevyyttä, haurautta ja kainoutta, topakkuutta ja taipuisuutta, värin heleyttä ja voimaa. Vähän riippuen, missä vaiheessa kukintaa kuvaan tai minkä ikäisestä taimesta otettuja kuvia valitsen. Pionitkin ovat yksilöitä, hieman erilaisia keskenään.


Madame tai maatiainen, sillä ei lopulta ole niin väliä. Jos tunnistat madameni tavalliseksi tarhapioniksi, niin laitapa viestiä. 


18 kommenttia:

 1. Kaunis pioni mutta tunnistamiseen minusta ei ole apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vuosien myötä alkanut pitää tästä yhä enemmän. Toivottavasti joku tunnistaisi tämän.

   Poista
 2. Enpä osaa minäkään antaa uutta nimeä kuvasi kaunottarelle. Käyn joskus etsimässä pionien nimiä mm. Taivassalossa sijaitsevan Pionien kodin sivustolta. Aina ei tärppää sielläkään. Kuvissa värit ja yksityiskohdat eivät välttämättä näy samanlaisina, kuin se omassa pihassa pönöttävä kukka.
  Kuvien nimeäminen ylipäätään on toisinaan vaikeaa. Jos kerralla tallentaa isomman määrän kuvia, on pakko pidättäytyä päivämäärään ja yleisempään nimeen. Muuten menisi ikä ja terveys pelkästään tallennukseen. Nykyisin pyrin laittamaan kasvin nimen lisäksi myös istutuspaikan, joka helpottaa myöhempiä etsimisiä ja tunnistuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelasin Pionien kodin tarjonnan, mutta ei tullut osumaa. Monta upeaa pionia sen sijaan taas bongasin.
   Olen yrittänyt tallentaa tiedostoihin hakusanoja nykyisin sitä mukaa, kun kuvaan. Väistämättä keväällä ja kesällä jään hommassa jälkeen, mutta sittenpä on syksyn synkillä mukava muistella kesää ja samalla laittaa hakusanat kuntoon. Mulla on valmis hakemisto, josta voin napauttaa sopivat sanat kuvaan, niin ei tarvitse jokaista erikseen kirjoitella. Uuden kasvin hankkiessani, lisään sen hakemistoon. Paljon on vielä käymättä läpi aikaisempien vuosien kuvasaldoa, teen sitä sitten kun ehdin, ehkä en koskaan.

   Poista
 3. Upea pioni. Valitettavasti en osaa sitä nimetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistaminen on vaikeaa, erityisesti näin pelkkien kuvien perusteella. Ehkä asia joku päivä valkenee. Kiitos kumminkin yrityksestä!

   Poista
 4. Kaunis pioni, olkoon sitten madame tai joku muu! Minulla on paljon kasveja, joiden nimilaput ovat kadonneet ties minne. Harmittaa välillä, mutta pääasia on iloa tuottava kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on mukava tietää, mikä kasvi on ja mistä se on kotoisin, kuka sen on alunperin risteyttänyt jne. Samaa mieltä. Aina ei saa kaikkea selville, mutta ei esim. nimen puuttuminen sinänsä kasvin arvoa vähennä. Tärkeintä on, että se kasvaa ja voi hyvin.

   Poista
 5. Mukavasti kirjoitettu, välillä ärsyttävästä asiasta.
  Tykkään myös tietää mitä pihallani kasvaa. Punainen väri on lisäksi hankala kuvattava. Sävyä on joskus mahdottomuus saada vastaamaan todellisuutta ja se vaikeuttaa oikean nimen löytymistä.
  Mutta ihanasti kukkii ja väri on muikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se onkin jatkossa "Pioni, muikea"! Hauska sana.=)
   Totta on, että todellisen värin näkee vasta luonnossa. Myös valon suunta ja auringon korkeus vaikuttaa väriin, miten sen näemme. Mutta, joo, ei tehdä tästä liian vaikeaa. Nimi löytyy ja varmistuu, kun on aika. Voihan olla, että se oikeasti onkin "pioni", villi siementaimi vailla jalostajaa.

   Poista
 6. Ihana piooni, oli nimi mikä hyvänsä. Alakuaikoona viis veisasin nimistä ja latinat ja lajikenimet lähinnä ärsytti. Myähemmin vasta tajusin niiren arvon. On nii helappua ettiä tiatua ja myyntipaikkaa ku törmää uutehen miälenkiintoosehen kasvihin, ku on nimet esillä. Enhän eres tajunnu kasvisukujen laajuutta alakuaikoona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kävi ihan samoin. Ostelin taimia lähinnä kukan värin mukaan, en kirjannut mitään ylös, ja sitten olin ihmeissäni, miten kasveja pitäisi hoitaa. Kantapää-opiston kautta alkoi nimet painua mieleen, tai ainakin johonkin vihonnurkkaan tai siihen karkkirasiaan lappuina. Kaikkea kun ei voi muistaa ulkoa, on hyvä palata muistiinpanoihin ja niiden myötä pystyy tosiaan etsimään lisää jelppiä.

   Poista
 7. On kyllä kauniin värinen pioni, jotenkin ihanan intensiivinen ja kutsuva! Minullakin on jokunen ja osasta en tiedä nimeä enkä vielä edes väritystä. Nimettömät olen saanut anopilta ja kaverilta, enkä ole nähnyt niitä vielä kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten tässä pionissa pidän sen terälehtien aavistuksen ohuista raidoista. Ne näkyvät hyvin valoa vasten.
   Sinulla onkin jännät paikat odottaessasi pionien kukinnan alkua. Siinä mielessä nimettömyys ei haittaa, sillä suurin osa pioneista pärjää samalla hoidolla. Ainakin nämä ruohovartiset, jotka aloittaa kasvun alusta joka vuosi.

   Poista
 8. On kaunis pioni, olipa nimi mikä hyvänsä. Kuvista on todella vaikea tunnistaa kasveja ja varsinkin pioneissa homma on melkein mahdotonta. Kukan koko ja muoto (kuten kerrannaisuus) kun riippuu pionin iästä ja kasvupaikasta. Ravinteikkaassa maassa kasvava yksilö kukkii eri näköisin kukin kuin siitä otettu jakopala karulla kasvupaikalla. Vasta auenneena kukat ovat aivan eri näköisiä kuin kukinnan loppupuolella ja nuorella kasvilla kukat voivat olla eri näköisiä kuin kymmenien vuosien ikäisellä yksilöllä. Minä olen etsinyt vuosikausia lajiketta perintöpionilleni, mutta ei ole vielä tärpännyt. Ehkä joudun tyytymään siihen, että pionille ei löydy oikeaa nimeä. Voihan se toki olla siementaimikin. Aurinkoista viikkoa ja pian alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden pionin hankkiessani olenkin parina ekana vuonna hämmästellyt kukinnan erilaisuutta verrattuna luvattuun. Olen jopa tuntenut tulleeni huijatuksi. Vuosien jälkeen on sitten alkanut muodostua odotetun näköisiä kukkia, ja tuohtumus on laantunut. Nyt jo osaan siihen varautua.
   Toivottavasti löydät omalle pionillesi joskus oikean nimen. Samoin aurinkoista viikkoa! Mikä ihana omenankukkien viikko tämä onkaan!

   Poista
 9. Puutarhassa touhutessa nimien kirjaaminen usein unohtuu tuonnemmaksi, niin mukava kun on touhuta haran varressa. Toivottavasti upean pionisi lajikenimi selviää.

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!