2021-05-22

Vettä on saatu

Kuiva kevät, ja pah! Viime viikolla ukkosen myötä tullut rankkasade täytti sademittarin ja vesi norui yli mittarin laitojen. En tiedä paljonko vettä yön aikana satoi, mutta melkoisesti. Alkuviikolla jälleen tyhjensin puolikkaan mittarillisen, ja toissaillan hillittömän kovan ukkosen jäljiltä mittari oli taas uudelleen lähes ääriään myöten täysi. Meillä on satanut toukokuun aikana nyt jo yli 100 mm, kun tavallinen sademäärä on noin 20 mm. Siltä on tuntunutkin: "Aina sataa".


Samaa mieltä lienee kuranaama Barret Browning, joka makasi polulla naamalleen taipuneena. Varovasti autoin sen ylös. Ehkä sade huuhtoo sen naaman. Muut narsissit olivat sentään pysyneet tolpillaan, kuin myös tällä paikalla yli kymmenen vuotta kasvaneet Spring Green -tulppaanit. Vasta nupullaan on äidin kukkien hoitolasta viime kesänä tuomani vanhat kerrotut narsissit. Jaoin joskus vuosia sitten omani, annoin äidille ja siskolle. Äidillä narsissit ovat kukkineet todella hyvin ja niiden sipulit on pulskistuneet kadehdittavasti. Omani katosivat myyrätalvena ja sain vuorostani äidiltä samoja sipuleita, joten nyt ovat narsissini palanneet kotiin. Odotan niiden kukintaa kovasti.


Sateen välissä olen yrittänyt hieman kitkeäkin, mutta kiviympyrän työmaalta on paettu sadekuuroa kiireemmän kaupalla. Vati on jäänyt taivasalle ja rikatkin jo ryhtyneet kukkimaan. Meillä on nykyisin aika paljon noita vaaleanpunaisia lemmikkejä. Tiedä johtuuko tämän väri kosteista olosuhteista vai olisiko se tuossa kiviympyrälläkin kukkinut hennon vaaleanpunaisena. Myös ihan vitivalkoisia olen nähnyt muutaman tuppaan.


Joka kevät sydän sykähtää näille balleriinoille. Tykkään niiden muodosta ja varsien kaartumisesta,  myös väristä. Oranssi on upea väri hehkuessaan helakkaa vihreää ja helmililjojen sineä vasten. Joskus nämä tulppaanit ehtivät samaan kukintaan sinililjojen kanssa. Tänä vuonna sinililjat kirivät ensimmäisen lämpöaallon myötä kukkaan. Ballerinat olen istuttanut niin, että sekä aamu- että ilta-auringon säteet osuvat niihin ja saavat ne suorastaan loistamaan. Nyt syvänharmaat pilvet peittävät taivasta, mutta ovat ne silti melko intensiivisen värisiä.


Puutarhassani on monta vuosien myötä taantunutta tulppaania. Tässä viitisen vuotta vanhaa Queen of Night -lajiketta. Silloin luin, että se ei enää olisi yhtä kestävä, kuin aikanaan. Pitää paikkansa. Lisäksi noiden pionien takana on ainakin Elegant Lady ja Purple Flag, joista jälkimmäinen jo aloittelee vaisua kukintaa. Ladyt ovat vielä tiiviissä nupussa, myöhäisempiä kukkijoita kun ovat. Silti niistä näkee jo nyt, että kukista tulee pieniä. Taidankin kokeilla Annen vinkkiä blogista Annen Allakka, nostaa tulppaanit ylös kesällä ja istuttaa ne jälleen elokuussa parannettuun multaan. Jos vaikka olisin siihen mennessä kunnostanut yhden vuohenputkivapaan  kasvupaikan.

Sade on saanut useat kasvit venyttämään varttaan. Ei ole montaa päivää, kun kevätvuohenjuurien nuput olivat lehdistön tasalla, juuri ja juuri näkyvissä. Nyt ne huojahtelevat pitkissä kukkavarsissa, ensimmäiset jo auenneina. Polulle kylväytynyt lemmikki on värittänyt taustan lempeään sineen ja kukkapenkin puolella kasvava kesäpikkusydän on täydessä tällingissä.


Sama keväinen näky kuvattuna uuden pionipenkin tietämiltä. Nyt kukintavuorossa on narsissit, mutta pioninversot puskevat jo vahvoina, samoin tarhajaloangervot ja tarhakullero. Vuorikaunokkia kasvaa näköjään penkissä ja penkin ulkopuolella. Tämä oli sen valtakunta vielä toissakevääseen asti, jolloin myllersin penkin valkoisten pionien penkiksi. Hevillä vuorikaunokki ei anna periksi, enkä minäkään pistä pahakseni sen melonintuoksuisia kukkia kesä-heinäkuun vaihteessa.


Vielä yksi kuva samasta aiheesta, nyt taantuneiden tulppaanien kohdilta. Kiveyksen mäkitervakkoja olen ollut jo tovin siirtämässä, mutta vieläpä siinä kasvavat. Tänään huomasin osassa olevan jo nuppuja. Nurmikko tuli tällä viikolla leikattua parissa pätkässä, kun en sateessa viitsi kastua. Osa nurmesta on leikkaamatta, kunhan sen verran kuivahtaa, että kauramoottori jaksaa taas työntää. Aikamoisin tyydytyksen tuntein vedin tuon kiveyksen reunan nurmikonrajaussaksilla siistiksi. Ihan uskomatonta, miten yritteliäs nurmikko osaa olla.


Ensimmäinen kirsikkapuun kukinta tuli ja meni. Se oli kolmen päivän hanami se. Eilisestä lähtien onkin sadellut pieniä valkoisia terälehtiä tuulen mukana ja maa on kirjoutunut täplikkääksi. Sentään jokusen kuvan ennätin näpsäistä alkuvaiheen kukinnasta. Eilen jäljellä olevat, sateen pieksemät terälehdet roikkuivat jo surullisen ja viluisen näköisinä.

Kukassa parhaillaan on puna- ja mustaherukat. Niitä tulee valtavasti, jos pölytys onnistuu näillä keleillä. Aika vilakkaa on kimalaisen pörrätä. Seuraavana kukintavuorossa on Aunen päärynä tuossa oikealla, heti perään kasvimökin vierestä häämöttävä koristeomenapuu ja sen jälkeen taustan korkeat syreenit. Nurmikkoon leikkasin paikoitellen vain kulkuväylän. Tuolla lemmikin ja vuohenputken katveessa kypsyy lisää sinililjan siemeniä. Kauaa en kyllä aio odotella. Aivan kiveyksen vieressä kasvaa pioni, josta en tiedä mitä se on lajiaan. Nätti kumminkin.


Sade on ryöpyttänyt myös kivimuurilla kasvavaa kaukasianpitkäpalkoa ja tuoksukurjenpolvea. Kurjenpolven aromikas tuoksu leijuu kauas raikkaana. Pitkäpalosta kukat ovat jo osittain pudonneet ja sen imelä tuoksukin on laimennut, kuin huuhtoutunut veden mukana pois. Pitkään on pitkäpalko jo kukkinut.


Kivimuurin taustalla pikkupilarikataja on aloittanut uuden kasvun. Suojasin sen kevätauringolta hieman myöhässä ja osa neulasista kuivui ruskeiksi. Onneksi uutta kasvua on tulossa ja olemus vihertyy. Katajan takana on purppuraheisiangervo Diabolo, jolla on tänä vuonna huomattavasti vihreämmät lehdet vailla normaalia syvää punerrusta. Se on kasvanut ihan valtavasti korkeutta ja osan sen oksista jo harvensin keväällä. Voiko runsaat sateet "vetistää" väritkin?


Katajan toisella puolen kasvaa pensaskärhö. Jätin tahallani edellisen vuoden versot vielä leikkaamatta, koska jänikset tykkäävät käydä napsimassa herkkupaloja turpiinsa. Nyt alkaa olla jo kiire poistaa kuivat risut ennen kuin tehtävä käy mahdottomaksi. Rakastan tämän kärhön purppuraista lehtien sävyä, mikä on hyvin toiminut yhdessä heisiangervon kanssa. Kukinto on melko samanlainen kuin mantsuriankärhössä, kermanvalkoinen ja tuoksuva.


Kasvimökissäkin on vielä tyhjää. Vein sinne kyllä tomaatin ja chilin taimia, mutta molemmat odottaa yhä hyllyllä maahan istutusta. Hyllyllä on myös koulittuja kaunopunahattuja. Lämmittämätön mökki ja yhä vain harsojen alla vietetyt viileät yöt. Eilen oli lämpöä päivällä vain 10 asteen tietämissä, joten annoin harsojen olla. Mullat mökin takana odottavat kukkapenkkeihin viemistä, ja moni muukin homma on vaiheessa. Ehkä tänään on himpun poutaisempaa touhuta.

Mitä sinä puuhaat viikonloppuna?

 

14 kommenttia:

 1. No on sielläkin tullut vettä. Toivon vain ettei koko kesä ole yhtä sateinen. Minullakin on tuo purppurainen pensaskärhö ja tykkään siitä todella paljon, toisenkin voisi hommata tai en tiedä uskaltaisko pensaan jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulisikin vettä vain öisin ja sopiva määrä sopivin välein.
   Jakamisesta en ole varma. Katsoin tuosta yllä olevasta kuvasta, että pensaskärhössäni on versoja vähän sivummalla. Noista kohtaa kannattaisi varovasti vähän kaivaa ja tiedustella, millainen juurisysteemi sillä on.

   Poista
 2. Kaunis on tuo vaaleanpunainen lemmikki. Meillä kasvaa muutama valkoinen lemmikki. Olen ne yrittänyt siirtää paikkaan, mistä en niitä kitke. Lemmikkiä kun joskus joutuu vähän rajoittamaan.
  Vettä on sen verran riittänyt, että tosiaan pölytys voi olla muutamien kasvien kohdalla jo vaarassa. Tai on jo ollut.
  Minulla nousee nyt yksi vanha ballerina sellaisesta penkistä, jossa se on vähän väärän värisenä muiden joukossa. Täytyy se merkata ja siirtää talteen toiseen penkkiin. Sipuli oli säilynyt, vaikka piti vuoden tai pari kukintataukoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikkiä minäkin kitken, erityisesti sen kukinnan jälkeen. Hanakkaasti se leviää, mutta ei ole haitallinen kasvi, kun on helppo poistaa.
   Ihmeellisiä on tulppaanien tiet. Aina ei värit natsaa, varsinkin kun tulee ostaneeksi uusia sävyjä vuosien mittaan. Sen puoleen ihan kiva, että välillä voikin vaihtaa väriä. Eri värit tekee kumminkin hyvin erilaisen tunnelman puutarhaan.

   Poista
 3. Onpas siellä tullut vettä! Meilläkin on ollut todella sateista, en vaan omaa sademittaria vielä, että tietäisin määriä. Kirsikka on kyllä ollut nopea kukinnassaan. Omani istutin vasta syksyllä, joten en vielä odota näkeväni kukkasia siinä. Meillä kukat ovat muutenkin olleet todella maltillisia, edes tulppaanit eivät ole suostuneet avautumaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi maa sentään vielä imee vettä. Silti ei yhtään houkuta kuvatessa istahtaa tai polvistua nurmelle. Tänään onkin poutaisempaa.
   Kirsikat ovat hyvin nopeita kukkijoita. Viikko korkeintaan täyttä upeaa kukintaa.
   Meilläkin viileässä tulppaanit ovat olleet pitkälle päivään supussa, mutta heti jos aurinko pilkistää, ne alkavat aueta.

   Poista
 4. Voi sentään, mikä veden paljous! Olet saanut ikuistettua ihania puutarhanäkymiä, niitä katseli oikein mielissään. Lemmikit ovat kauniita kukkiessaan ja kukinnan jälkeen ne voi nykäistä pois jos haittaavat.
  Pensaskärhön versot ovat tosiaan kauniin väriset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on tosiaan tullut, ja tulee vieläkin kuuroina. Nurmikon sain leikattua tältä erää loppuun, ja kun piti alkaa kuvata, alkoikin sataa. Ehkä huomenna. Viikolle luvattiin jo parempaa säätä.

   Poista
 5. Täällä sateita on tullut edelleen melko maltillisesti ja olen päässyt viikon mittaan jopa perkaamaan kaikki kukkapenkit kastumatta läpi. Tänään aurinko on välillä pilkahtanut taivaalla eikä ainakaan toistaiseksi ole satanut.
  Kaunis tuo oranssi tulppaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ollut hyvä tuuri. Kukkapenkin onkin hyvä käydä läpi heti keväällä. Ballerina on liljakukkaisia tulppaaneja ja tykkään siitä kovasti.

   Poista
 6. Ihana yhyristelmä, lemmikki ja pikkusyrän. Moon vasta muutama vuasi sitte syttyny oranssiille kukille ja tulpuulle kans, mutta istutan niitä vaan tiättyyhin penkkiihin. Ai, ja mäku luulin, että meillon satanu palio. Vajaa 50mm parin päivän saldo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle oranssi oli aikanaan inhokki, mutta jossain vaiheessa aloin siitä pitää yhä enemmän. Samoin keltainen on ujuttautunut palettiin mukaan, vaikka se se vasta inhokki onkin ollut. Niin mieli muuttuu.
   Turha valittaa sadetta. Toivottavasti on nyt riittävästi ja varastoituneena, jos kesästä tuleekin kovin kuiva ja kuuma.

   Poista
 7. Vettä on saatu täälläkin, mutta ilmeisesti sääherra on laittanut teillä vielä asteen verran paremmaksi. Johan riittäisi, ainakin minulle.
  Minulle sininen lemmikki on tullut ihan itsestään ja sitä on nykyisin kaikkialla. Kitken surutta varsinkin kukinnan jälkeen, eikä vähene lainkaan. Tykkään kyllä, joten hyvä, ettei katoa. Vaaleanpunaista ja valkoista olen ostanut messuilta. Ne ovat kotiutuneet mukavasti.
  Enpä tiennytkään, että pensaskärhöä on tuollaisena punavartisena. Hieno. Laitathan kuvia siitä myöhemminkin kesän mittaan.
  Herukoissa on valtava määrä kukkia. Saapa nähdä, miten käy marjojen näin koleilla säillä.
  Kerran olen kaivanut tulppaanin sipuleita ylös ja istuttanut uudelleen. Kovin mittavaa parannusta toimenpiteellä ei ollut kukintaan, joten jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kokeiluksi.
  Sateista huolimatta näkymät ovat kauniita, silmä niissä lepää. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun jo loppuisikin sataminen!
   Löytyy joo, nimellä Clematis recta 'Purpurea'. Tommolasta hankin 2017, ja joka vuosi nousee ongelmitta. Minulla se kasvaa kivimuurin takana. Postasin muurin taustan istutuksista heti uutuuttaan, ja pari kuvaa löytyy täältä
   https://puutarhaeloa.blogspot.com/2018/07/kiviympyran-uusi-istutus.html
   Varmasti se on muissakin postauksissa ollut ajoittain mukana, mutta lupaan kirjoittaa kesällä lisää.
   Eilen vartin paistoi aurinko kahden sateen välissä, ja heti oli marjapensaat surinaa täynnä. Luulin jo, että olisi taas mehiläisparvi karannut, vaan sielläpä oli sekalainen joukko pörriäisiä.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!