2022-02-12

Mihin jäinkään?

Loistojasmikkeen viimeinen hehku syksyllä.

On aika julistaa vuoden 2022 puutarhakausi alkaneeksi. Kevätaurinko saa ajatukset hapuilemaan tulevan kesän kylvösuunnitelmissa, siemen- ja kasvihankinnoissa, puutarhan uudistuksessa, unohdetuissa ja tekemättömissä töissä ja aavistuksissa, mitä puutarha tänä kesänä tuokaan. Lumi on kinostunut puutarhapenkkini kädensijojen korkeudelle, mutta mokoma ei estä virittäytymistä puutarhamoodiin.

Köynnöshortensia loisti kultaakin upeammassa värissä.

Syytä onkin päästä alkuun. Siemeniä en ole hankkinut tai vielä kylvänyt esikasvatettavia. Voi olla, etten esikasvatakaan. En vielä tiedä. Talviunilta heränneenä tuskin tiedän, mihin syksyllä jäin. Kuvakansio kertoo, että olen jäänyt lokakuun 3. päivään ja piti jakamani syyshehkua talven varalle.

Varjoissa hehkui hillitymmin, ikään kuin tyylillä.

Talvi on kulkenut omaa latuaan. Töitä, sisällä nököttämistä, villasukkia jalassa ja uusia kehkeytymässä puikoilla, sukututkimusta, pihalla pimeä, kylmä, märkä ja tuuli. Minäkö talvi-ihminen? Katin kontit! Parempi siirtyä off-tilaan ja sykertyä lämpöiseen. Jos jostakin pidän talvessa, niin juuri siitä sykkyrällä olosta, talvella on toiset harrastukset ja puutarhan puolella tauko. Tänä talvena puutarhan tauko on ollut myös ajatuksissa liki totaalinen.

Koristeomenapuun marjat kelpasivat tilhiparvelle ja
myöhäisille mustarastaille

Lisääntyvä valo ulkona muuttaa kaiken. Ärsyke hypotalamuksen syvyyksiin saa ajatukset heräämään ja suunnitelmat aluilleen. Ehkä vihdoin rakennan viljelyslaatikot, edes salaatin ja yrttien kasvatuksen verran.

Kohta suuntana on pohjoinen, joko kuulet töräykset?

 

 

14 kommenttia:

 1. Todella kauniita kuvia, kiva, että julkaisit nämä. Sinulla on ollut ihan oivalliset puuhat talven keskellä ja heräilyn voi tehdä ihan omaan tahtiin kaikessa rauhassa.
  Lisääntyvä valo on niin ihana juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! Mun touhut on vuosi vuodelta yhä selkeämmin jakautuneet talvi- ja kesäharrastuksiin. Siitä saa kivaa vaihtelua ja rytmiä vuoteen. Pakostakin puutarha jää talvella vähemmälle, niin tilalle on kehitettävä jotain muuta.

   Poista
 2. Fiksua vaipua talviunille lokakuussa ja herätä näin lähestyvän kevään kynnyksellä. Kiva, että jaoit hienot kuvasi. Helpottaa jonkinlaisesta tokkurasta heräämistä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan osalta tulee torkkuvaihe ihan luonnostaan. Monena vuonna olen sentään pitänyt suunnittelu/haaveiluvaiheen päällä, mutta nyt sekin unohtui historian ja esi-isien varjoon. No, mukavia ja antoisia hetkiä silläkin suunnalla.
   Kiitos, niin oli tarkoituskin, vaikka pikkuisen myöhään kuvat tulikin postattua. Toivottavasti päästään taas kunnon vauhtiin kevään todella alkaessa.

   Poista
 3. Kiitos kauniista kuvistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, Kruunuvuokko! Ja ihanaa kevättä!

   Poista
 4. Kiitos, kun kävit kommentoimassa blogiani, jotta löysin tämän sinun blogisi. Nuo kullan keltaiset kuvasi hohtavat upeasti. On hienoa, että kuvia otetaan eri vuodenaikoina, jolloin niiden avulla voi luoda erilaisia tunnelmia ja fiiliksiä. Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja, blogisi vaikuttaa mielenkiintoiselta. =) Talvi onkin ainoa vuodenaika, jolloin tuskin kuvaan ollenkaan. Muulloin kyllä puutarhasta tulee napsittua kuvia jatkuvasti.
   Samoin sinulle mukavaa kevättä!

   Poista
 5. Tuttua puuhaa tuo talviunilta heräily! Ei oikein puutarha vielä kutsu, ei esikasvatuksetkaan. Ajatustyötä vasta minäkin tuon puutarhaharrastuksen kanssa olen tehnyt, siinä villasukkakutimien ohella. Lohduttavaa, että muutkin puutarhaihmiset elävät näin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se on tuo lumitilanne, kun ei ole toivoakaan maan vapautumisesta ainakaan kuukauteen, saati sulamisesta ja lämpenemisestä. Odotellessa on hyvä puuhata välillä muutakin.

   Poista
 6. Täälläkin uppouduttu sohvan nurkkaan lukemaan ja kutomaan. Pikkuhiljaa aurinko alkaa herättelemään viherpeukaloa, vielä en ole kylvyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukavaa, kun vähitellen puutarha hiipii ajatuksiin ja alkaa hipottaa maata kuopsuttamaan. Kyllä tulee vielä aika, että tuskaisen kärsimättömänä odottaa sitä hetkeä.

   Poista
 7. Kovin on ollut yleensäkin hiljaista täällä blogimaailmassa, ilmeisesti on oltu siellä talvihorroksessa :) Pikku hiljaa alkaa väki kömpiä esille, hyvä niin. Mukavaa kevään jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha lepää talven. Ehtii puutarhurikin torkahtaa, tai vaipua syvään uneen. Todella kiva on kevääseen herätä, tai edes kevättä enteileviin auringonsäteisiin.
   Mukavaa ja antoisaa kevättä sinulle, Maatuska!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!