2021-10-10

Kypsää idässä ja lännessä

Onni on oma tomaatti lokakuussa. Otin tomaatit raakileina sisälle kypsymään. Edellinen kokeilu oli reilut kymmenen vuotta sitten ja tuloksena oli nahistuneita ja homeisia klönttejä pitkin yläkerran porrastasannetta ja portaita. Kokeilu pysyi mielessä ja se riitti pitkäksi aikaa luopumaan moisista hullutuksista.


Nyt oli kumminkin kasvimökki pullollaan kypsiä ja toisaalta täysin raakoja tomaatteja. Poimin punakyljet talteen ja pitkän googlettelun jälkeen porisi iso viiden litran kattila tomaatin, sipulin, omenan ja mausteiden seosta. Ihana seos, ihana maku ja ihana tuoksu!


Kylmässä kasvihuoneessa raakileiden kypsyminen tuntui junnaavan paikallaan ja hallaisia öitä oli luvassa. Parempi siis kerätä raakileet pois ja tuoda sisälle lämpöön. Ja tällä kertaa päivittäisen tarkkailun piiriin! Lähes kypsiä, puolikypsiä ja täysin vihreitä raakileita kertyi kolme isoa lasagnevuoallista.


Kahdelle vuoalle löytyi paikka kukkatelineeltä, kun tiivistin huonekasveja vähän syrjemmälle. Olohuoneen länsi-ikkunalla ne saavat pitkään auringonpaistetta ja -lämpöä. Kertoo vain epäuskostani asiaan, kun asettelin vihreimmät tomaatit alatasanteelle ja punaisemmat ylemmäksi, parhaimpaan valoon. Ehkä ajattelin kypsyttää edes ne, jotka jo melkein olivat syömäkelpoisia.


Keittiön ikkunalauta idän puolella täyttyi rivistä vihreitä pallukoita. Olin jo pelin luovuttanut kaikkein vihreimpien suhteen, mutta jo parissa päivässä tuli aavistus punerruksesta. Tapahtuuko tosiaan jotain? Innostuin kuvaamaan raakileita aika ajoin, ja olihan kuvia uskottava, silmiäkin vähitellen. Kypsyminen jatkuu sisätiloissa ja versoista irrotettuna, jopa nopeasti.

Vihreät möllikät idän puolella, 22.9.2021

Punertaa sittenkin, 25.9.2021

Tilanne 27.9.2021

Näistä jo puolet valmiina pataan 29.9.2021

Tilanne lännen puolella 22.9.2021
Jo näin värittynyt joukko 25.9.2021

Ruokailu-/oleskelu-/etätyöhuoneen ikkunalaudalle mahtui pienempiä vuokia neljä kappaletta lännen auringosta nauttimaan. Siinä ne oli käden etäisyydellä, ja monesti tulinkin napanneeksi kypsän tomaatin suoraan suuhun. Ruokaa laittaessa on kätevä kipaista ikkunalaudoilla ja valita tarkoitukseen parhaiten sopiva lajike. Kirsikkatomaattia salaattiin, isompia keitoksiin tai leivän päälle. Homma tietysti sai kanssaeläjän vääntämään tilannekomiikkaa tomaattien kasvattamisesta olohuoneessa, ihan lämpimään sävyyn tosin. Tomaatit maistuivat hänellekin makoisina.

29.9.2021

Alapritsilläkin jotain tapahtuu, 27.9.2021

Punastelu jatkuu ja keräsin joukosta pois kypsimmät. Onpa niitä syötykin vähän joka välissä ja keitoksessa. Lopuista kypsistä porisi vuorostaan pienempi 3 litran kattila mausteista tomaattisosetta. Tämäkin erä meni annoksina pakkaseen, loput osana etätyöläisen jauhelihakeittoa.


Yllättävän vähän joukkoon on eksynyt nahistuneita tai homehtumaan alkavia yksilöitä. Kolme homeista ja jokusen nahistuneen poimin pois joukosta koko rupeaman aikana. Eikä kypsyminen tähän loppunut. Alahyllyn myrkynvihreät alkuun toivottomiksi luokitellut pääsivät valoon. Jäljellä on enää kaksi pikkuvuokaa nyt lähes kypsiä tomaatteja, joukossa kaksi vihoviimeistä vielä vihreää punastelijaa. Itäikkunan lautakin on huvennut pariin aamiaistomaattiin.  

 

18 kommenttia:

 1. No vau! Ihana näky, etenkin tuo rivi ikkunalaudalla on kaunis kuin paraskin somiste.
  Herättää myös himoa ja kateutta, minäkin pidän tomaateista ja että voisi tuosta vain napata suoraan suuhun tai leivän päälle ja ruokiin, tuollaisesta määrästä raaskii todellakin käyttää. Veitsi nyt kääntyi haavassa, sillä unohdin kokonaan ostaa tomaatteja, kun viimeksi kotiin tulin, ja puolen päivän laivareissua ei viitsisi pelkästään tomaattien takia tehdä. Mutta tiedän todellakin, mitä kauppalapussa lukee, kun ensi viikolla menen käymään kaupassa.
  Olipa erittäin onnistunut kokeilu tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattirivi on kyllä saanut naaman virneeseen joka kerta siitä ohi mennessä. Halpaa hupia. =)
   Sun täytyykin olla todella harkitsevainen aina kun käyt kaupassa. Yksittäisen ostoksen takia sieltä ei tosiaan lähdetä. En ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi.
   Ehdottomasti kokeilen tulevinakin vuosia.

   Poista
 2. Mukavaa, että tomaatit kypsyvät hyvin. Meilläkin tomaatit ovat keittiössä jälkikypsymässä ja niitä on päässyt hyödyntämään ihan päivittäin salaatissa, sekä napostelemaan suoraan suuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan innostava kokeilu. Tiesin, että niin tapahtuu, mutta aiempi kokemus oli osoittanut toista. Otin varmaan edellisellä kokeilukerralla tomaatit liian myöhään sisälle kypsymään. Ne olivat jo saaneet kylmää.
   Itse tykkään eniten napostelusta pieni tomaatti kerrallaan.

   Poista
 3. Siinä on sekä silmäniloa että vatsantäytettä. Hienoa, että kypsyvät. Tuollaisen määrän nakkaaminen kompostiin olisi harmittanut.
  Kuvat tomattirivistä ikkunalaudalla ovat kauniita ja samalla naurattavat mukavasti. Nämä ovat niitä juttuja, joita asiaan vihkiytymätön ei ymmärrä laisinkaan. Todellinen puutarhailija on heti juonessa mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis moni makea hetki jäänyt kokematta, jos olisivat madon ruoaksi joutuneet. Hulluhan se on, joka ikkunalautansa koristelee tomaatein, vieläpä raaoin. On tuo rivi itseäkin hymyilyttänyt, silleen hyvän hykerryttävällä tavalla.

   Poista
 4. Samoissa puuhissa ollaan, sisällä kypsyy viimeiset tomaatit ja sosekattilat ovat porisseet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Talvella voi sitten sekoitella eri ruokiin, keittoihin, laatikoihin jne. Jos talveksi mitään jää. Kulutus tuntuu olevan melkoinen.

   Poista
 5. Hyvin ne kypsyy sisätiloissakin! Meillä on joskus syöty omia kirsikkatomaatteja vielä joulukuun alussakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tämä onkin ollut paras tomaattikausi koskaan, riittävän ajoissa kun aloitin taimien kanssa. Yleensä sato on jäänyt puoleen tuosta, mutta enpä valita. Hyviltä ne maistuvat myös sisällä kypsytettyinä, ikkunoilla kun saivat valon.

   Poista
 6. Komea määrä tomaatteja. Talvella on mukava sitten käyttää valmiita soseita ja kastikkeita samalla kun suunnittelee ensi kesän tomaatinkasvatusta. Tomaattirivi ikkunalaudalla on hauska näky. Konstit on monet :D
  Saitkin omasi punastumaan nopeammin kuin minä omat tomaattini. Meni melkein pari viikkoa ennen kuin yksikään oli kypsynyt ja viimeiset syötiin vasta eilen, eli ainakin kuukausi sisälle tuomisen jälkeen. Luulen, että niillä jäi ulkona kasvukausi liian pahasti kesken ja siksi sisällä kypsyminen oli niin hidasta. Laitoin tomaattien sekaan jopa omenoita, jotta tomaatit kypsyisivät nopeammin. Muutama ehti kuivua kurttuiseksi ennen kuin oli kypsä, mutta onneksi suurin osa sadosta kuitenkin kypsyi.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konstit on tosiaan monet. Minäkin yritin parilla kassillisella omenoita vauhdittaa kypsymistä kasvimökissä. En tiedä oliko vaikutusta tomaateilla vai sattuiko juuri silloin syksyn komein aurinkoviikko, että kypsyminen pääsi alkamaan.
   Eipä tässä enää ole pitkä matka, kun taas suunnitellaan ensi kesää. =)

   Poista
 7. Hymyn huulille minulle myös sai tämä tomaattirivistö mutta myös ihailua. Niistä saa mahtavaa sosetta moneen käyttöön. Odottelen edelleen kasvihuonetta mutta vielä on niin paljon muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin paras kasvihuonekesä minulla pitkään aikaan. Välillä jopa mietin, pitäisikö mökki laittaa pois, kun oli romu- ja lautavarastonakin pari kesää. Nyt tuntuu, että ensi kesäähän aloitellaan jo ihan pian ja voi alkaa siemeniä ja kylvöjä pohtimaan.
   Hyvää kannattaa odottaa. Toivottavasti saat oman kasvihuoneen heti tärkeimpien jälkeen.

   Poista
 8. Saanko esittää postaustoiveen, olisi kiva jos tekisit sellainen kysymys-vastaus postauksen jossa vastaisit yleisimpiin tietoihin sinusta ja blogistasi, olisi kiva tutustua paremmin sekä sinuun että blogisi historiaan! ♥

  Raikasta syksyä!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos poostaustoiveesta. Laitetaan mietintämyssyyn.
   Kävin blogissasi lukemassa viimeisimmät. Onnittelut!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!