2022-03-13

Puutarhasuunnittelua

Puutarhasuunnittelua sisältävä vanha ruutuvihko yli kymmenen vuoden takaa osui käteeni. Vihko on raapustettu puoliväliin asti epämääräisin muistiinpanoin puutarhaan liittyviä hajanaisia ajatuksia ja oivalluksia, jokunen toteutunutkin suunnitelma sieltä löytyy, ja paljon keskeneräistä. Onpa siellä listoja erilaisista kasveista, istutettavista, hankittavista, haaveilluista jne.

Vanhan puutarhan kasvien paikat piti saada pohjapiirrustukseen.

Jo osittain haalistuneisiin ja sateessa vettyneisiin lyijykynän vetoihin palaaminen tuo elävästi mieleen sen kiihkon ja innon, jonka vallassa puutarhaani suunnittelin. Into ei ole hiipunut noista päivistä paljoakaan, ehkä jonkinlainen maltti ja harkitsevaisuus on kasvanut. Mukaan on tullut aikaperspektiivi ja ruutuvihon tilalle tietokone.

Joskus on hyvä katsoa puutarhaa eri suunnilta tai ylösalaisin.

Kaikkia tarpeita ja muutoksia puutarhassaan ei voi etukäteen nähdä, mutta osaan niistä voi varautua hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla. Ja melkein kaiken voi korjata, tai muuttaa. En osannut aavistaa, että naapuri kaataisi upean rivistön syreenejä ja silmien eteen aukeaisi teollisuuspiha roskalavoineen ja metallikasoineen. En olisi halunnut, mutta väistämättä tuli aika katkaista oma vanha aitamme parinkymmenen sentin tapeiksi ja odottaa orapihlajan uutta kasvua. Arvasin, mutta en ottanut uskoakseni, että  omenapuuni vanhuuttaan noinkin paljon leviäisivät tai että tammesta tulisi oikea jättiläinen suhteessa tonttiimme. Puhumattakaan myrskyistä, kuivuudesta, jänisten tai nyt viimeisenä, metsäkauriiden aiheuttamista vaurioista.

Tämä suunnitelma toteutui osittain.
Iisopin tilalla on esikoita ja narsissit puuttuvat edelleen.

Moni suunnitelma ja haave on ajan myötä jäänyt toteuttamatta. Osa on hylätty omaa mahdottomuuttaan, osan toteutus onnistunut, osan ei. Suurin osa suunnitelmista on vielä muuttunut ajan myötä. Nyt jälkikäteen kiitän onneani, etten tullut istuttaneeksi rusokirsikkaa kohtaan, johon nyttemmin haaveilen oleskelupaikkaa tai toisaalta olen ylpeä rohkeudestani jättää pystyyn ruippana piisku ikivanhaa Valkeakuulasta, kun se muuten oli myrskyssä romahtanut. Nyt siinä kasvaa tuottava hedelmäpuu.

Jotkut suunnitelmat vaativat aikaa. Tämä odottaa puun kasvua aikuiseksi.

Siispä parasta on suunnitella ensin paperilla tai ruudulla, karsia mahdottomat, hioa paremmaksi, yrittää huomioida paisteen, valon, varjon, tuulet, notkelmat ja kaadot, maa-ainekset, suojaukset, hinnat, toiveet, realiteetit,... Ollessaan suunnitelmaa, kaikki vaihtoehdot ovat vielä ilmaisia, ja hyvällä suunnitelmalla on helpompi lähteä eteenpäin.

Pikkuportin suunnitelma on edelleen elossa, toteuttamatta vain...

Sain itselleni suuren ja ihanan tehtävän. Kävin eilen katsomassa nuorenparin uutta kotia, ja erityisesti heidän pihaansa. Saan olla avuksi pikkupihan suunnittelussa ja rakentamisessa. Voi, kuinka mieluinen tehtävä! Kunhan paksu lumipeite sulaa, päästään kunnolla mittailemaan ja arvioimaan tilannetta.

 

16 kommenttia:

 1. Kivat vanhat suunnitelmat. Itse olen laiska tekemään suunnitelmia paperille vaan usein ostan haluamani kasvin ja istutan sen sille katsomalleni, suunnitellulle paikalle. Aina ei todellakaan mene nappiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla pitää useinmiten olla suunnitelma. Muuten käy niin, että tuuppaan kasvin vaan johonkin, enkä ole tyytyväinen tulokseen. Pahimmillaan taimi jää peräti istuttamatta, kun en saa sille mieleistä paikkaa.
   Tosin varjopuutarhan tein toisin. Keräsin kaikki mahdolliset tykötarpeet ja taimet alueen reunaan ja aloin sijoitella ja mallailla niitä paikoilleen. Siinä kyllä auttoi, että osa taimista oli jo vuosia kasvanut alueella, niin oli helppo täydentää puuttuvia aukkoja.

   Poista
 2. Vanhoja puutarhapäiväkirjoja on joskus mukava lueskella ja palata vanhoihin suunnitelmiin. Joku on toteutunut ja joku onneksi ei:)
  Mukavaa että pääset puutarha-avuksi pikkupihalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin tulen niitä katselleeksi, vaikka ehkä olisi syytä. Oli siellä paljon sellaistakin, minkä olin tyystin unohtanut, ja mikä vaikutti ihan toimivalta vielä tänäänkin.
   Kiva on lähteä hahmottelemaan.

   Poista
 3. Vanhoihin suunnitelmiin palaaminen on nostalgista. Joissain asioissa on hyväkin, ettei kaikki ole toteutunut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Aikaa myöten kokemus on karttunut ja ainakin minulla se on tuonut mukanaan viisaampia ratkaisuja.
  Hienoa, että saat olla mukana suunnittelemassa uutta pihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että vähitellen yltiöpäisimmät suunnitelmat on jääneet tekemättä. Ehkä nyt haen enemmän helppohoitoisuutta, kun aika ei kumminkaan riitä ihan hirveästi puutarhan puolelle, vaikka se kivaa ja mieluisaa onkin.
   Olen tästä tehtävästä hyvin tyytyväinen ja innoissani. Toivottavasti osaan olla viisas uuden pihan suhteen.

   Poista
 4. Vanhojen muistiinpanojen löytäminen on hauskaa. Ja sen kun pääsee vertaamaan nykytilannetta sunnitelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on kyllä mukava tutkia. Huomaa jopa edistyneensä, ainakin paikoitellen. =)

   Poista
 5. Ollapa puutarha :) Tosin olen piirrellyt myös parvekepuutarhani suunnitelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parvekkeellakin voi puutarhuroida vaikka mitä. Kuten innolla chilejä! Ihan vihreänä olenkin satoasi seuraillut.

   Poista
 6. Vanhoja puutarhasuunnitelmia ja muistiinpanoja on hauska tutkiskella ja verrata nykytilanteeseen. Minulla niitä hylättyjä suunnitelmia on hyvin paljon enemmän verrattuna toteutuneisiin versioihin, mutta suunnittelun ilohan se on se tärkein. Joskus ihan huvittaa, että mitä ihmettä sitä onkaan ajatellut kun jotain kohtaa on suunnitellut.
  Uuden pihan tutkiminen on jännittävää. Mitä kaikkea lumien alta paljastuukaan ja minkälaisia mahdollisuuksia pihan olosuhteet tarjoavat. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisikin aikamoinen rumba jatkuvasti menossa, jos joka suunnitelmaan ja ajatukseen lähtisin. Kiva suunnitelmia on silti välillä vilkaista. Nytkin löysin jo lähes unohtuneet aikeet pikkuportille ja kivimuurin jatkolle.

   Poista
 7. Olipa mukava ja kiinnostava löytö. Tuosta saat kiinni aikaisemmista ajatuksistasi, ehkä joku ajatus lähtee jalostumaankin.
  Ihana juttu, että nuoripari pyysi sinut avukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Suunnitelmia voi aina parannella, tarttua niihin kohtiin joiden takia se jätettiin syrjään.
   Olen tästä innoissani. Täytyy vaan varoa päsmäröimästä liikaa. Hyvät neuvot varmaan ovat tervetulleita.

   Poista
 8. Varmasti oli mukavaa löytää ja palata ajassa taaksepäin näin paperilla. Itse en tee mitään tällaisia luonnoksia ja suunnitelmia paperille. Minusta ei vaan ole siihen. Mutta suunnitelmia minullakin on paljon. Jos en saa illalla nukuttua niin suunnittelen juurikin päässäni samanlaisia luonnoksia ja nukahdan. Aamulla suunnitelmat on jo muuttuneet jos ja kun töitä alan tekemään.
  Aina ei ole viisas näissä istutuksissa mutta ja isommissa toivoisi onnistumisia.
  Hyvää ja kaunista loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi kiva noita selailla. Paljon teen myös päässä suunnittelua, asioiden pyörittelyä. Se on hyvää ajanvietettä, jos uni ei tule. =)
   Välillä on mukava heittäytyä vain kokeilemaan, mitä tulee jos ei etukäteen mitään suunnittele. Pienissä jutuissa siihen uskaltaudun.
   Ihana auringonpaiste olikin tänään. Huomenna samanmoinen. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!