2022-07-12

Pinkin taltutus

 


Pinkki Edulis Superba -pioni vain komistuu vanhetessaan. Paraatipaikalla puutarhani vanhat pionit suorastaan huutavat pinkkiä. Pinkeistä pinkein ei ole lempivärini. Silti nämä kaksi vanhaa haahkaa ovat saaneet keikkua pari vuosikymmentä silmieni ilona. Kyseenalainen onni tuli talokaupan ohessa, ja alkuvuosien innossa siirsin silloisesta kolmen pionin pehkosta keskimmäisen muualle puutarhaan. Hien valuessa tuli selväksi, että kaksi muuta madamea on ja pysyy paikallaan. Kymmenisen vuotta sitten mitta tuli täyteen pinkkiä ja ajattelin laittaa kirkuvalle yksinvaltiudelle jauhot suuhun. Joko leikitte ja laulatte yhdessä tai sitten...

Tummempi pinkki pioni eteen, Edulisten takana on
vaaleanpunainen pioni, joka ei näy kuvassa.

Teresanruusu ja tumma pensaskärhö, ukkolaukan siemenpallot
ja etualan mäkitervakot

Pinkit nuput aavistuksen sinisempää mäkitervakon kukintaa vasten.

Mikä on paras konsti lannistaa yksinvaltias? Annetaan yhtä tujusti vastinetta. Ei ihan samaa, mutta sukulaisvärejä kumminkin. Hajotetaan yksioikoisuutta, lisätään sävyjä, puetaan akat rouviksi. Pitää luoda tilanne, jossa pinkki saa hetken olla kuningatar, mutta sulautuu muiden sävyjen ja värien sekaan. Pinkille siis vahvoja erilaisia pinkin ja vaaleanpunaisen sekä lilan ja sinisen sävyjä.

Väriasteikon vaalea pääty.

Väriasteikon tumma sekä hopeinen pääty.

Helakka vihreä pinkin seurana.

Taustan väriskaala.

Harmaa kiveys rauhoittaa tilannetta.

Vahvana värinä pinkki vaatii vaaleita ja erittäin tummia sävyjä taustaansa, jotta sen oma paikka väriskaalassa tulee selväksi. Muuten Superbat luulevat voivansa kaakattaa koko asteikon laajuudella. Tummanvihreää löytyy niiden lehdistä omasta takaa, mutta helakanvihreä pukee niiden kukkia älyttömän hyvin, samoin erittäin tummat  sävyt sekä harmaa ja hopeanhohto. Vaaleasta pitää huolen likusterisyreeni kermanvärisine kukkineen, talon seinä ja kiviympyrän laaja harmaa pinta.

Pinkki varjossa.

Pinkki auringonpaisteessa. Tervakon ruskehtavat sävyt alkavat näkyä.

Sinistä sekaan jalokurjenpolvesta. Viereinen turkinkurjenpolvi
vasta kehittelee violetinsinisiä kukkiaan.

Varjoliljan lämmin sävy.

Seuralaista tuli: pinkkiä ja vaaleanpunaista kääpiö-, keto- ja sulkaneilikkaa, sammalleimua helmaan ja teresanruusu taustalle, sineä nyppy-, turkin- ja jalokurjenpolvista sekä lilaa ukkolaukoista, loistosalviasta, rentoakankaalista ja mirrinmintusta.

Varjoliljan edelleen lämmin sävy vielä varjossakin. Ruskeat sävyt
tuovat vanhan Trio-jäätelön mieleen; mansikka, vanilja, suklaa.

Jo hieman vanhempia pioninkukkia.

Todella vahva pinkki ketoneilikka punaisella poikkiraidalla.

Vaalea ketoneilikka tummanpinkillä raidalla.

Kokonaisuus pionin myöhemmässä kukintavaiheessa. Nyt turkinkurjenpolvi
on ehtinyt kukkaan, samoin hyvin vaalea sulkaneilikka.

Kukinnan ikääntyessä pinkin terävyys terälehdissä antaa periksi, ja niiden kärjet muuttuvat vaaleammiksi. Kaakatus muuttuu jopa sulosoinnuksi. Esiin tulee hieman hempeämpi sävy, johon lämpimän vaaleanpunainen varjolilja sopii oikein hyvin. Neilikoita minulla on tässä penkissä kolmenlaista: kääpiö-, keto- ja sulkaneilikkaa. Ketoneilikkaakin kahta eri sävyä. Ne kukkivat kaikki hieman eri aikoihin, joten aina jokin niistä osuu yhteen pionin kanssa. Sama homma nyppy-, turkin- ja loistokurjenpolvien kanssa.

Pionin kuningatarhetki. Päivänkakkara, siperiankurjenmiekka, nyppykurjenpolvi,
loistosalviat, verikurjenpolvi ja idänunikko kisaavat kuorossa.

Hyvässä seurassa  pinkeistä pinkein olemus mukautuu paikalleen asteikkoon. Akoista tuli rouvia, ne jopa ajoittain leikkii - ja minä laulan!


 

 

8 kommenttia:

 1. Onpa hyvä kirjoitus pinkin järjestämisestä rumasta kauniiksi! Jännää, että sinäkään et ole voimakkaan pinkin ystävä. Meitä on sitten kaksi sankassa pinkkien ystävien joukossa.
  Metodisi on toiminut todella hyvin. Näyttää aivan ihanalta! Omakin lemppari pinkin pariksi on vaaleanvihreä, kellanvihreä oikeastaan. Ja sitten oranssi, siinä on väritrio, jonka kohdalla minäkin jo huokailen, vaikka kuten sinulla, pelkkä pinkki aiheuttaa päänsärkyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila! Pinkki on pitkään askarrellut ajatuksissa. Varmasti moni pitää pinkistä, minulla se ikään kuin käy silmään. Edulis Superballa, vaikka onkin muuten aivan ihana pioni, kestävä ja kukintakin vuosittain varmaa, pinkki on täyteläisin ja intensiivisin mitä löytää voi. Sain kumminkin huomata, että rajuimmankin pinkin kanssa voi elää.
   Itse pidän myös syvien violettien ja sinisten yhdistelmästä pinkkien kanssa. Oranssi-pinkki-ruskea ei myöskään ole ollenkaan paha, mutta siinä joutuu taiteilemaan värimäärien kanssa niin, että ainakin idänunikkoni kanssa menen usein metsään. Se kun kasvaa ja kukkii missä ja miten tahtoo.

   Poista
 2. Pinkki on aika jännä väri, hyvin sointuu puutarhassasi. Mahtavia pioneita! Mainitsemasi trion väriyhdistelmä on mielestäni kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edulikset ovat ehdottomasti puutarhani luotettavimpia pioneja, ja talon edellisen omistajan sydänkäpyjä. Itse asiassa, myös varjolilja on vanhaa perua ja olen sitä yrittänyt vaalia. Nyt on toinenkin sipuli ehtinyt riittävän vanhaksi kukkiakseen. Pitäisi ostaa näitä lisää huojumaan pioninkukkien ylle.

   Poista
 3. Upea pioni, minä rakastan pinkkiä väriä puutarhassa mutta kyllä, se vaatii muita värejä tasapainotukseen. Hienosti olet siinä onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinään pinkki on tosiaan raju ilmestys, ainakin kahtena valtoimenaan kukkivana pensaana. Nyttemmin joka vuosi seuraan nuppujen kehitystä ja kovasti odotan sitä kukkaan.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus :D Minäkin olen pinkin ystävä, mutta pelkkä pinkki yksinään on aika raju. Se vaatii muita värejä tullakseen oikeuksiinsa. Pionissa on vielä sen verran massiiviset kukat ja yleensä runsas kukinta, että se vie helposti huomion itseensä. Olet saanut pionisi sulautumaan kauniisti osaksi puutarhaasi niin, että kaikki kasvit korostavat toisiaan eikä mikään vie kohtuuttomasti huomiota toisilta, vaikka hetken tähti olisikin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Runsas kukinta tekee pinkistä pionista tosiaan ylenpalttisen värikylläisen pisteen puutarhaan. Kesti pitkään ymmärtää, miten sitä hallita. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!