2022-10-16

Siemenkirje – Kiitos ja anteeksi!

Etelänruusuruoho

Siemenkirje saapui. Se toi hyvän mielen ja mukavasti erilaisia siemeniä. Monia valikoimaan osuneista lajikkeista olinkin havitellut ostavani joko taimina tai siemeninä. Suurkiitos jo nyt kaikille kirjeeseen siemeniä sujauttaneille! Monipuolinen lajitelma lähtee seuraavaan etappiin huomenna maanantaina.

Kaukaasiantörmäkukka

Tuppukylän marketeista ei löydy pieniä Minigrip-pusseja. Täällä ilmeisesti kerätään vain marjoja ja sieniä, ja ne pakastetaan isoina annoksina. Ei mitään piperrystä! Onneksi vaateteollisuus on höveliä väkeä ja pakkaa varanapin, pätkän ompelulankaa tai painonappeja somiin pieniin suljettaviin pusseihin. Kiinnittäessään pussia vaatteeseen huomaavaisimmat lävistävät pussin sulkijan yläpuolelta. Paikkasin teipillä ainoastaan pari pientä reikää, joista siemenet muuten olisivat karanneet. Nyt ne ehkä vain liimautuvat reiän kohdalta teippiin kiinni.

Ketoneilikka

Verikurjenpolvi

Suuren suuria pussit eivät ole, mutta tämä lienee parempi ratkaisu kuin hapero, vaikkakin kevyt teepussi? Kokeilin jo yhden teepussin tyhjentää ja se olisi ollut mitä mainioin siemenpussi, mutta aukominen ja sulkeminen useaan otteeseen olisi tuottanut tuskaa seuraaville ketjussa. Kokeilin halkaistua leipäpussin sulkijaa, mietin lankaa, teippiä, klemmaria... ja sitten tulivat mieleen nämä minipussit. Ei ihan sormien mentäviä. Anteeksi. Viiden desin suljettava pussi olisi ollut pienin marketista löytyvä.

Loistosalvia

Mäkitervakko

Vinkkinä, että pikkulusikka toimii melko hyvin siemenien kaiveluun. Testattu on.

Turkinkurjenpolvi

Omaa antiani kirjeeseen touhutessa totesin, ettei siementen keräämisellä rikastumaan pääse, ainakaan kotikonstein. Roskien erottelussa meni pitkä tovi. Liukkaita ja pinksuvia ovat, jotkut liki näkymättömiä. Kaikista ei ihan tiedä, onko siemen vai roska, mutta hyvässä uskossa aion oman saaliini lähettää eteenpäin jakoon ja myös saamiani siemeniä kylvää. Kaikki jakamani siemenet ovat tämän vuoden satoa.

Tähtilaukka

Minulta sujahti pusseihin vaaleanpunaista loistosalviaa, tummansinistä turkinkurjenpolvea, pinkkiä verikurjenpolvea, vaaleanpunaista palavarakkautta, vaalean lilaa kaukaasiantörmäkukkaa ja samaa väriä tähtilaukkaa, vaaleanpunaista ketoneilikkaa, pinkkiä mäkitervakkoa sekä tummanpunainen etelänruusuruoho.

Palavarakkaus

Pitää mennä vaateostoksille, jos aioin osallistua seuraavaa rundiin =). Vuosia nappilaatikkoon heitetyt pussukat tuli nyt hyödynnettyä. Mihin keksisin käyttää nappilootaan jääneet painonappien osaset?? Pussipulmaa ratkoessa hykertelen tyytyväisenä tästä annoksesta uutta kevättä!

 

 


16 kommenttia:

 1. Kekseliäisyys on ilo. 👍
  Lähettämäsi perennansiemenet varmasti ilahduttavat ja tekevät kauppansa.
  Mukavaa lokakuun jatkoa. 🍁🍂🍃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Välillä sitä kokeilee niin, että itseäkin ihan naurattaa. =) Toivottavasti siemenet itävät hyvin ja tuottavat runsaasti kukkivia taimia.
   Samoin, mukavia syyspäiviä!

   Poista
 2. Hyvin keksitty. Meillä löytyy niitä pieniä pusseja lähikaupasta. Niihin olen usein pakastanut pieniä eriä yrttejä. Huomasin myös, että on aika tuskaa kaikkia siemeniä ihan puhtaiksi saadaakaan, kun niin pientä siivilää tai pinsettejä ei oikein olekaan, että pienimmät roskat saisi pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätä keinot keksii... Täytyy paikan tullen varata mahdollisia uusia kiertokirjeitä varten pieni pussivarasto. Tosiaan, yrteillehän pienet pussit sopivat mainiosti. Itse olen silpunnut yrtit isompaan rasiaan ja sieltä sitten tarpeen mukaan nipsaissut.

   Poista
 3. Hyvät valinnat siemenkirjeeseen. Itsekin otan ne minipienet pussit talteen, kerran löysin sellaisia ihan uusia kirpparilta, piti ostaa pois niihin kun on hyvä säilöä kaikenlaista minimaallisen pientä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ainakin toimivat halutulla tavalla, vaikka minejä ovatkin. Kerään myös vanhoihin, tyhjenneisiin siemenpusseihin siemeniä talteen. Kotioloissa niitä ei tarvitse mihinkään lähettää. Pikkutavaralle pitäisi aina olla jokin kolo hollilla.

   Poista
 4. Vai ei teidän lähikaupassa ole yhtään ajateltu siementen postittajia :D No, hätä keinot keksii ja eiköhän niitä siemeniä saa jollain konstilla kaiveltua sieltä pussin pohjalta. Joskus kasattavien huonekalujen tai lasten lelujen mukana tulee pikkuruisia minigrip-pusseja, jotka kyllä otan itsekin talteen. Niille tuntuu aina olevan jotain käyttöä.
  Olet valinnut kivoja lajeja kirjeeseen mukaan. Toivottavasti tänne saakka yltää siemeniä. Ainakin mäkitervakko, tähtilaukka ja etelänruusuruoho kiinnostaisivat kovasti. Tähtilaukkaa on kyllä itselläkin, mutta eivät jostain syystä tehneet siemeniä ja pelkään, että aikaa myöten taantuvat kokonaan. Jännittävää odotella, milloin kirje palautuu takaisin tänne ja mitä ihanuuksia sen sisältä löytyykään. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuntuu, että olen paitsiossa näiden ostoksieni suhteen: ei ole pieniä pusseja, kukansiemenet tulee tosi myöhään tarjolle, mukuloita tai kukkasipuleita ei myydä ollenkaan, kukkamullat taas on minipusseissa jne.
   Laitoin kuoreen sellaisia siemeniä, joita siellä ei vielä ollut. Jaetaan tasaisesti. Tähtilaukkaa ei ollut ihan mahdottomasti.
   Mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 5. Hyvin sait kaupan puutteen ratkaistua. Valitsit kivat lajit siementen keräämiseen, minä en ole vielä saanut aikaiseksi siementen keräämistä talteen. Onneksi jotkut lajit saavat aikaan jälkeläisiä lähelleen ja pikkutaimia voi sitten siirrellä sopiviin paikkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kerään välillä, mutta suurin osa unohtuu talven aikana ja jää käyttämättä. Siksikin ketjukirje oli mukava ajatus, että eivät jää hyllylle vanhenemaan. Meillä ainakin sinipiikkiputki, loistosalviat ja ketoneilikat itävät itsekseen.

   Poista
 6. Ihania lajeja laitoit kirjeeseen 😊 muutamaa ainakin nappaan itselleni, jos niitä vielä minulle asti riittää 🤭
  Havaitsin muuten itsekin, että pikkulusikan varsipää on aika oivallinen väline napsia siemeniä pusseista 😄👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niitä riitä. Yritetään jokainen jättää seuraavillekin. Keräsin lähinnä sillä periaatteella, mitä löysin. Harmittaa, kun monet aikaisemmin kukkineet kurjenpolvet olivat ehtineet jo sinkauttaa siemenensä. Ensi vuonna täytyy keräillä jokunen viikko aikaisemmin.

   Poista
 7. Mukavia lajikkeita olet kirjeeseen laittanut minä olen viimeinen saaja ja toivottavasti minun siemenet tuottavat iloa monelle.Olen keränyt todella paljon siemeniä ja katson mitä muut ovat laittaneet ja sitten vasta mietin omiani. Kylmänkukkaa esimerkiksi laitan kolmea lajia jos ei ole jo laitettu. Tuo pikkulusikka juttu oli hyvä idea kiitos. Odotan jo innolla kirjettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmänkukan siemeniä odotan innolla. Kirjeessä näkyi olevan siemeniä vielä mukava määrä. Muutenkin oli sopivasti kertynyt erilaisia lajeja valittavaksi, vieläpä sellaisia, joita itse en ole aikaisemmin kokeillut.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!