2023-06-04

Yltäkylläisyys


 

Tiirailen aamupalaa tehdessä vastapäisen rakennuksen katonharjalle. Meille lokista näkyy pää, kaulaa ja yläosa selkää. Pesässään se on kyyhöttänyt viimeiset viikot riippumatta tuulesta, sateesta, lämpötilasta, pesärosvovariksista tai harakoista. Ihmettelen, mitä miettii lokki viikkotolkulla pesässä istuksiessaan. Tänään katonharjalla keikkuu pieni lokinpoikanen, joka kiireesti paimennetaan emonsa siipien suojaan.

Pesin kasvimökin ja osa talvisäilössä olleista rojuista on yhä levällään
kuin Jokisen eväät. Pitäisi järjestää näille pihavarasto.

Hommatkin on levällään. Silppua menossa marjapensaille, haketta katteeksi,
rodomultaa mustikalle, multaa kukkapenkkeihin. Kukahan kantaisi ja levittäisi?

Koristeomenapuun kukinnasta olen saanut nauttia jo kaksi viikkoa ja tuntuu, että joka aamu siinä on yhä enemmän kukkia. Yltäkylläinen tämä Profusion, nimensä mukaisesti. Kukinta alkaa muutamilla oksilla ikään kuin tiedusteluna säätilanteesta ja laajenee vähitellen. Väri on aluksi hyvin tumma viininpunainen. Nuppuja tuskin erottaa puhkeamassa olevista punaruskeista lehdistä. Yhtäkkiä nuput saavat helakamman sävyn ja siitä tietää, että kukintaan on enää pari päivää. Itse kukka aukeaa hyvin tummana, säilyy hieman vaaleamman viininpunaisena viikon ja alkaa sitten vähitellen vaaleta ennen terälehtien putoamista. Juuri nyt kukinta on parhaimmillaan.


 

Muu puutarha on säiden kylmyydestä huolimatta kehittänyt yksi toisensa jälkeen kukkapuiden nuput täyteen kukkaan. Sinne menivät kriikunat, kirsikat ja päärynät, nopeasti on ohi näiden kevätkukkijoiden yltäkylläinen kauneus. Runsas kukinta kaikissa, terälehdet nyt nurmikon koristeena, mutta onpahan kuvat kukkivista puista tallessa.

Päivän aurinkoisina hetkinä on kiva istahtaa tammen varjoon.

Vanhat pihasyreenit jaksavat kukkia, välillä kaatuu tai kaadan
kokonaisen rungon takapihan rivistöstä.

Alkukesän tuoksut ovat täyttäneet puutarhan. Omenat, kielot, syreenit; siinä puutarhani kesätuoksu, joka palaa mieleen talvipakkasillakin. Vaikka aamulla satoi ja raskas pilvivaippa peitti taivaan, pääskyset kirmasivat pilvien alla. Taitaa niilläkin olla jo poikaset ruokittavina.


 Rentoa sunnuntaita puutarhassa!

 

 

 

14 kommenttia:

 1. Profusion on todellakin yltäkylläisen kaunis. Minulle Profusion on uusi tuttavuus. Hienoa, että yhä uusia on myös aika hyvin saatavissa. Sinun Profusionisi näyttää jo aika kookkaalta, joten ikääkin sillä lienee enemmän.
  Viileydessä on ollut positiivisetkin puolensa. Ainakin koristeomppujen kukinta on kestänyt kiitettävän pitkään.
  Tähän aikaan kesästä pihalla ja puutarhassa riittää tekemistä. Pieni epäjärjestys on ihan luvallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Profusion on kasvanut meillä reilut 10 vuotta ja kukkinut ahkerasti vuosittain. Hyvin se on pihassamme pärjännyt, vaikka kasvuvyöhykkeeksi tuolloin ilmoitettiin I(-II). Lajikkeena Profusion on vanha, tullut myyntiin Hollannissa 1938.
   Viileydestä ovat nauttineet myös tulppaanit. Niilläkin on tänä keväänä ollut huikean pitkä kukinta. Puuhaa tosiaan riittää, tai ainakin sananmukaisesti kasaantuu. =)

   Poista
 2. Upea koristeomenapuu! Ja kaikki nuo kesän tuoksut, meillä vasta edessäpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu onkin ehdottomasti osa ihanaa kukintaa. Ulkona voisi viettää koko päivän nuuhkuttelemassa. Kohta se on teilläkin!

   Poista
 3. Upea puu. Ja ihanaa kun joku näyttää kuvan tuosta tilanteesta kun kaikki on levällään. Itselläni on aina miljoona projektia kesken...pitää oikein määrätä itsensä tekemään joku valmiiksi. Mutta noita säkkejä tähän vuodenaikaan minulla on siellä täällä. Osaan kerään rikkakasvit ja roskat,osassa multaa,osassa hevonkakkaa....ja juuri kun saan jonkun paikan valmiiksi niin keksin että eipä se olekaan hyvä noin. Värisuunnitelmat menneet kaikki pieleen kun taimista ei ole tullutkaan sitä mitä piti. Mutta pääasia että kukkii ja niitä pitää muistaa istahtaa ihailemaan. Hyvää kesää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan meikälaisen touhuilta. Odotan, että pääsisin jo kesälomalle, sillä vähän jo kasaumat häiritsevät valokuvaamistakin puutarhassa. Aina jostain pilkistää muovipussin kulma kuva-alaan! Meillä on pieni taajamapiha, josta puuttuu ns. takapiha tai vanhanaikainen saunan taka. Kaikki on siis kasvimökin nurkalla levällään, mutta toisaalta kätevästi esillä kun jotain kaipaan.

   Poista
 4. On kyllä makian näköönen omppupuu. Ihan sikamakee! Ja aivan täyrelline färikombo tuas alimmaases syreenikuvaski. Mullei oo ny multapussia mihinää, mutta penkit huutaa siistijää ja paikkapaikoon kohta pualimetriset heinät kivireunuksis orottaavat kanttaajaa. Viimmeestänsä sitte ku saan kasvarin valamihiksi. Koska liä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvuvauhti on kyllä ihan hurja. Oon yrittänyt trimmerillä vedellä pahimpia paikkoja alemmaksi, mutta mulla on myös kukkapenkit vielä täysin käymättä läpi. Tai olen aloittanut moneltakin syrjältä, mutta aika ei oikein riitä kasvun vauhtiin nähden. Kipeän polveni takia olen tänä vuonna tuohunnut huomattavasti vähemmän viime vuosiin verrattuna.

   Poista
 5. Hienon värinen Profusion! Olen aikeissa ostaa omalle pihalleni koristeomenapuun ja väri on yksi valintakriteeri, Haluaisin ennemmin tummasävyisen kuin kovin vaaleanpunaisen. Sinun puusi voisi hyvinkin olla se oikea. Nyt on kamalan paljon puuhaa ja ei todellakaan meinaa aika riittää. Vaikka pihapuuhat ovat mieluisia, on meillä rajallinen määrä tunteja ja voimia käytössä. Ja muistetaan välillä myös hengähtää ja nauttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppuraomenapuitakin on alkanut olla jo montaa lajiketta, ainakin Musta Rudolf, Tumma Kaunotar ja Royalty ovat tummasävyisiä. Profusioninkin kukinta vaalenee loppua kohti. Itsekin pidän enemmän näistä voimakkaamman värisistä. Vaikka ei silti, jos kysyttäisiin, haluanko vaaleanpunakukkaisen puun pihaani, niin tottakai haluaisin.=)
   Oikeassa olet. Pitää muistaa istahtaa ja nuuhkia ilmaa ympärillään.

   Poista
 6. Omenapuu on todella säväyttävän värinen, tuosta lajikkeesta en ole kuullutkaan. Mitä haketta olet hankkinut katteeksi? Kuusenkäpyä vai jotain muuta? Meilläkin on hakkeen ja multien hankinta edessä, niin saadaan loputkin kesän kasvit maahan. Mukavia rentoutumishetkiä tammen katveessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha lajike. En tiedä onko juuri sitä enää tarjolla puutarhamyymälöissä. Kaunis se on, ja vuosi vuodelta olen siihen yhä enemmän tyytyväinen. Kiitollinen kukkija.
   Hake on ihan omatekoista tällä kertaa. Kevään korvalla haketin ison kasan leikottuja omenapuun ja syreenin oksia. Ne oli vaan kätevä kerätä vanhoihin säkkeihin odottamaan levitystä. Viime kesänä peittelin viljelyslaatikoiden ympäryksen vastaavalla hakkeella, ja hyvin tuntuu toimivan.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Vähän myöhäinen vastaus tosin. =)

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!