2023-07-24

Vierailu Kottikärryn kääntöpiirillä


Pääsinpä vierailemaan Kottikärryn kääntöpiirin maisemissa. Lämmin vastaanotto, ystävälliset, välittömät ihmiset, ja mikä puutarha! Menkääpä käymään, kun se on mahdollista. Suomessa niin harvat avaavat oman yksityisen pihansa muiden katsottavaksi, tutkittavaksi ja ihailtavaksi. Se vaatii rohkeutta.


Tässä puutarhassa on mitä näyttää, eikä turhia tarvitse kainostella. Päinvastoin Päivi miehineen voi rehellisen ylpeänä olla tyytyväinen työstään ja aikaansaannoksistaan isolla tontilla, jossa arboretumin puut kasvavat kokoaan ja pensaat ja muut istutukset asettuvat paikoilleen. Minulle parasta antia tällä käynnillä oli huomata kokonaisuuden hallinta, miten ratkaista olemassa olevan ja tulevien puutarhahaaveiden liitto. Siinä on onnistuttu todella hyvin.


Jokusen vuoden olen tätä tarmoa ja tekemistä Kottikärryn kääntöpiiri -blogin kautta ihmetellyt. Päiville sanoinkin, että kyllä se sieltä kasvaa, arboretum nimittäin. Tiedän, että hän on sen silmissään nähnyt ja ajatuksissaan haaveillut, päättänyt puille sijainnit ja mittasuhteet. Ahkeran uurastuksen jälkeen puupuistosta näkyy jo hahmoa, ja siitä tulee hieno!


 

Nyt ymmärrän, mikä valtava työ heillä on ollut, ja on jatkossakin. Ei ihme, että tuon tuostakin on jokin puu tai pensas istutettu, kuoppa kaivettu, kate levitetty tai kivi käännetty. Itse asiassa ihan jatkuvasti. Mittakaava on pikkuisen enemmän kuin oma taajamatonttini. Siinä ei yksi puska tunnu missään. Tämä on vaatinut satsausta kunnollisiin taimiin ja valtavasti uhrauksia ajasta. Ja vaikka ajatukset laukkaavat välillä villinäkin entisessä hevoshaassa, on realiteetit pysyneet mukavasti kasassa. Tästä ei ole tullut pröystäilevä vielä-vielä-puutarha, vaan vanhan pihapiirin henkeen hienosti asettunut kokonaisuus. Huolella istutettu ja rakkaudella kasteltu.


Todella mukava oli vierailla ja omin silmin nähdä sekä puutarha että isäntäväki. Tällaista lisää. Isäntäväelle kiitos esittelystä ja miellyttävästä seurasta. Tsemppiä uurastukseen jatkossakin!

 20 kommenttia:

 1. Voi että, pääsit käymään Kottikärryn kääntöpiirillä! Minullakin on haaveena joku päivä nähdä se. Se on Suomen oloissa harvinainen, harva yksityisihminen tekee tuon kokoluokan puutarhaa. Joitakin on kyllä ja se on valtavan hienoa. On meilläkin puutarhakulttuuria! Vaikka ei niin runsaasti kuin joissakin muissa maissa, mutta tällaisista paikoista näkee, että se elää silti vahvasti.
  Ja mikä miljöö tuo on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Voitaisiin ottaa vaikka Englannista mallia. Vaatimattomuus on välillä pahasta, tai arkuus, tai mikä lie onkaan esteenä. Paljon on sellaisia puutarhoja, jotka on vimpan päälle mietitty ja hoidettu, mutta niistä ei hiiskuta välttämättä edes lähipiirille. Onnelliset sulkeutuneet suomalaiset?
   Miljöö oli todella upea. Talo, ympäröivät rakennukset, ranta- ja peltomaisemat, vanhat puut... ne kaikki henkivät entisaikojen elämää.

   Poista
 2. Voi Riitta, miten kauniisti kirjoitit - ihan tuli kyyneleet ilosta silmiin! Otan sanasi nöyrästi ja onnellisina sydämeeni, ne auttavat myös jatkamaan uurastusta. Haluaisin niin kaiken rakkaan puutarhaharrastamisen myötä myös vaalia tätä perinnemaisemaa ja olen iloinen, että sinä näit tämän pyrkymyksen kierroksellasi.
  Kiitos tuliaisistasi - kasvatan vielä kuparisarat purkissa hieman isommaksi ja etsin niille mahdollisimman hyvän kasvupaikan, missä niiden kauneus tulee esiin oikealla tavalla.
  Oli niin ihana tavata sinua ja puolisoasi - blogisi nimikkokukka tulee aina tuomaan sinut mieleeni :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo oli käydä! Toivottavasti moni muukin ehtii vielä vierailulle tänä kesänä.
   Sarat ovat tosiaan tämän kevään kylvöksiä. Ensin ei pitkään aikaan tapahtunut mitään, ja yhtä äkkiä ne kaikki itivät. Koulimisen jälkeen ei taaskaan tapahtunut mitään, ja ajattelin niiden jo heittäneen henkensä, kunnes taas alkoivat kasvaa. Pyrähdyksittäin tuntuvat etenevän.

   Poista
 3. Ihan varmasti Kottikärryn kääntöpiirin puutarha on näkemisen ja kokemisen arvoinen harvinaisuus. Olen hämmästellyt Päivin ahkeruutta ja kykyä suunnitella kauniita kokonaisuuksia. Jokainen meistä puutarhassaan touhunnut tietää, kuinka paljon vaatii työtä ja panostusta saada kasvit menestymään ja kokonaisuuden näyttämään mieleiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa on touhuttu, ja sen näkee. Päivillä on myös hyvä värisilmä ja kukkapenkeissä oli paljon onnistuneita yhdistelmiä, kuten olemme hänen blogissaan nähneet.

   Poista
 4. Tuonne haluan itsekin vielä mennä. Toivottavasti onnistuu aikataulullisesti tänä kesänä. Kiitos, että esittelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpa ehtisit, sillä kannattaa käydä. Paljon oli vielä tulossa kukkaan.

   Poista
 5. Tuttu puutarha näin netin välityksellä, mutta varmasti vieläkin ihanampi livena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmiulotteinen on aina erilainen kuviin verrattuna. Itsekin olin mielessäni sijoittanut järven vähän vinksin vonksin, jotenkin arboretumin ja järven keskenään toisin päin. Ja puuttuuhan kuvista mehiläisten surina ja kukkien tuoksut.

   Poista
 6. Kiitos, olen tuonne menossa. Päivin puutarha on uskomattoman hieno, se on nähtävä livenä, en usko, että kuvat tuovat sitä työtä ja siitä johtuvaa kauneutta täysin esiin mitä puutarhassa on tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, vaikka hyvin totuudenmukaisia kuvia olemme Päivin puutarhasta nähneetkin. Kamera hieman vääristää näkymiä, erityisesti laajakulma ikään kuin etäännyttää taaempana olevia kasveja, mikä saa ne näyttämään pienemmiltä kuin oikeasti ovat.
   Hienoa, että olet menossa!

   Poista
 7. Päivin puutarha on todella hieno, pääsin itse näkemään sen viime kesänä. Siinä on nähty valtavasti työtä ja kuinka upealta puutarha näyttääkään vaikka viiden vuoden päästä, kun puut ja pensaat ovat päässeet kunnolla kasvun vauhtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Katseltavaa riitti mukavasti perennaistutuksissa, mutta myös puupuistoalueelle istutetut erilaiset pensaat ovat mielenkiintoista tutkittavaa.

   Poista
 8. Pidin todella postauksestasi! Näkemyksesi ovat vaikuttavia. Kirjoita lisää!

  VastaaPoista
 9. Hyvin kauniisti kirjoitettu kauniista puutarhasta, jossa työn ja tekemisen määrää ei ole pelätty.

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!