2024-02-03

Siemen täynnä elämää


Paljon on pakattu pieneen tilaan. Kokonainen elämä! On alkujen vuodenaika ja tilaamme verkossa yksi-, kaksi- ja monivuotisia elämiä. Ehkä elämä tarttuu matkaan ruokakaupasta, pitkään haaveiltu elämä tulee vastaan yllättäen rautakaupasta, tai elämä löytyy edellisvuonna kerättyjen joukosta jo unohtuneena, tai sitten se matkustaa toiselta puolen maapalloa sinun iloksesi.


Miten valtava odotus kohdistuu pikkiriikkiseen kiiltävän mustaan pisteeseen kämmenellä. Tiivis paketti vastaa usein tulevaa kokoaan, mutta ei aina. Elämänaluillakin on luonnetta heti lähtöjään. On pyöreitä, soikeita, litteitä ja pulleita, on sileitä, teräviä, liukkaita ja tahmaisia. Tuleeko tahmaisesta siemenestä ihoon liimautuva elämä, tai takertuuko kärpänen siihen siivestään? Ehkä, ehkä ei. Miten kummassa mustista, harmaista, ruskeista ja vihertävistä pikkupakkauksista kehittyy kaikki elämän värit. Jotain kaunista ja tavoiteltua näistä elämistä kehittyy, niin valtavasti niiden kasvua odotetaan. Koko talvi on ollut aikaa suunnitella puutarhaa ja odottaa kevättä.


Yksin ei pieni elämä vartu. Se saa valon, se saa veden, se saa ravinteen, se saa kasvualustan, se saa suojan. Ehkä se saa myös rakkauden, joka näyttäytyy edellisten säännöllisenä ja sopivana tarjoiluna. Millaiseen pyöritykseen pikkiriikkinen elämä kykeneekään meidät tempaamaan!


Joko sinua viedään?

 

14 kommenttia:

 1. Voi miten mielenkiintoisesti ja kivasti kuvasitkaan pienen siemenen, eli "elämän" matkaa ja miten paljon siiihen liittyykään odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Kevät on niin upeaa alkujen aikaa, haaveita, toiveita ja odotuksia.

   Poista
 2. Ei kyllä vielä viedä, mutta ihastelen sinun laillasi siemeniä. Tuollaisia kuivia pirpanoita ja niistä kasvaa kaikenlaisia kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenissä ja taimien kasvussa on ihmettä kerrakseen.

   Poista
 3. Joka kevät sitä ihmettelee samaa asiaa 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Uusi kasvu on hyvin innostavaa ja kylvöjen onnistuessa kannustavaa.

   Poista
 4. Jo vain, jo viedään ja kovaa. Pitää toppuutella ettei ihan vielä ihan kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan kevät tästä etenee, toivottavasti täälläkin odotellaan siementen itämistä ja kasvuunlähtöä. Alkaisipa ulkonakin varhainen ja lämmin kevät.

   Poista
 5. Siemenissä on kyllä jokin valtava muukin voima, sillä joka kevät ne huutelevat pussista kaupan valikoimassa, "ota mut, ota mut".

  VastaaPoista
 6. Jep, chilit on jo kylvetty:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä kevät alkaa. Minäkin jo ostin pussin chiliä, toisen tomaattia. Kylvämättä vielä ovat, mutta vielä ehtii, varsinkin tomaattien kanssa.

   Poista
 7. Oi, ihana juttu ja niin kauniisti sanoitettu! Kyllä on jo siemeniä mullassa alkutarpeiksi. Pitää vielä suitsia intoa, ettei ihan liian aikaisin kaikkea aloita :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Ihmeellistä on nämä alut ja kaikki kasvuun liittyvät toiveet. Itsekin vähän vielä himmailen, kun sisällä kasvatuspaikkoja ei kovin laajasti ole. Mutta siemeniä olen jo joitain hankkinut ja tilannut.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!