2024-03-16

Jännittäviä taimia


Piha on kuin luistinrata, puutarhassa on edelleen liki 30 cm lunta ja työntölumi- tai katoilta pudonneet kasat ovat yli puolimetrisiä. Mutta sataa vettä ja lämpötila on plussan puolella, ollut jo jonkin aikaa päivisin. Lämpimästi toivotan sateen tervetulleeksi, sillä lumet hupenevat silmissä. Pikkupälviäkin jo pensaiden alla!

Ikkunalaudalla ensimmäiset taimet ovat itäneet. Kylvin chilin, tomaatin ja paprikan siemenet 3.3. Hyvin itivät jo viikossa ja nyt alkaa olla aika koulia ne omiin purkkeihinsa. Osa kukkien siemenistä on jääkaapissa kylmäkäsittelyssä, saavat siellä vielä tovin kylmistellä. Vielä en arvaa kylvää lisää siemeniä sisälle itämään, jos kevät viivästyykin.

Odottavan aika on pitkä. Säännöllisesti lueskelen blogeista keväisiä juttuja, mutta vielä ei oma mieli ole täysillä puutarhamoodissa. Kevään odotus on kova, mutta, mutta,.. Mietin, paljonko on aikaa ensi kesänä. Onko kaikkien aikojen puutarhakesä käsillä, jos töistä tuleekin ensi viikolla kenkää. Vai tuleeko se tavallinen kesä neljän viikon vapaalla, mikäli työt jatkuvat. Yritän ajatella muuta, pakenen kirjoihin, käsitöihin (saman sukan olen jo kaksi kertaa purkanut!), yritän keskittyä puutarhasuunnitelmiin, mutta takaraivosta pulpahtavat työpähkät ajatuksiin, valvon öisin. Jotkut meistä, vajaa 10 % tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Olenko minä siinä joukossa? Ja jos en ole, vaan joku toinen tiimistä lähtee, miten helkutissa selvitään töistä?

Joten ajatukset takaisin puutarhan jännittäviin ihmetyksiin: mitä tulinkaan ostaneeksi syksyllä? Vuosia olen harkinnut käväiseväni Mustilan taimipäivillä, olen lukenut kehuja päivistä ja katsellut kuvia pakaaseja täynnä olevista autoista ja täysistä taimikasseista. Koitti se päivä minullekin viime elokuussa, enkä tyhjin käsin kotiin päässyt.

Kotimatkalle tarttui jännittäviä uutuuksia tammen alle uudistuvaan ja rakentuvaan puolivarjon penkkiin. Määrällisesti en ostanut paljoa, rahassa mitaten en ostanut paljoa, autonperässä oli vielä runsaasti tilaakin. Ostin aarteita, joita ei ole tarjolla pikkukaupungissa, eikä aina ihan lähellä taimitarhoillakaan. Ja nyt sitten jännään, selviävätkö ne tästä kylmästä pakkastalvesta, mahdollisesti kevään korvalla vaanivasta jääkatteesta jne. Enkä ihan tarkkaan edes tiedä, mitä ostin!

Olin päättänyt, että hankin tammen alle kesän aikana lisää saniaisia. Minulla on muualla puutarhassa jo tavallista kotkansiipisaniaista, pari japaninporrassaniaista nimeltään 'Pictum' sekä hirvenkieli-raunioista. Paikalliselta tarhalta löytyi pari 'Metallica'-japaninporrassaniaista jatkoksi. Ne kumminkin näyttivät kovin yksinäisiltä vasta myllätyssä penkissä. Sitten osui Mustilassa eteen virolainen Enho Talu notkuvine ja nopsaan hupenevine taimirivistöineen. Tuli jahkaajalle kiire.

Ostin pikapäätöksenä kolme mielestäni makeimman näköistä tainta ja kuvasin niiden nimikyltit. Kotona sitten ihmettelisin, mitä ovat. Jännäksi kävi sekin.

Adiantum pedatum subpumilum: hiussaniainen, neitosaniainen, Virossa ehkä varvassaniainen, ja kääpiökokoinen sellainen. Eli ei siis se tavallinen adiantum, vaan ehkä noin 15 cm korkea ja tiivis kasvultaan.

Polystichum setiferum: ilmeisesti kilpihärkylä (onko?), korkeutta odotettavissa n. 50 cm (myös meillä Suomessa?)

Dryopteris sieboldii: ei ensinkään saniainen, vaan alvejuuri. Onkohan tällä suomenkielistä nimeä? Jenkkilässä korkeudeksi luvataan 40-70 cm, mikä on aika iso vaihteluväli...

Netistä jotain löytyi, mutta erityisesti kiinnostaa, mitä ovat, miten meidän leveyksillä selviävät ja kasvavat. Jos sinulla on näistä käytännön kokemuksia, kuulisin todella mielelläni. Vaikka olkoon mitä ovat, ulkonäkönsä puolesta ovat erittäin jännittäviä ja tuovat sopivasti särmää uuteen sekaistutukseen tammen alla.

 

 

 

14 kommenttia:

  1. Ihan kun olisit kuvannut meidän pihateitä. Tällä hetkellä on ihan järkyttävän liukasta ja vettä sataa täyttä päätä. Toivottavasti jäätikön pinta pehmenisi niin, että kulkeminen olisi turvallisempaa.
    Mutta lumet saavat kyytiä tai ainakin lumen pinta laskee.
    Sinulla on ymmärrettävästi ajatukset sekaisin ja mieli hämmennyksessä työpaikan tilanteen vuoksi. Toivottavasti asiat menevät loppu viimein niin, että koet huojennusta ja tyytyväisyyttä. Tsemppiä!
    Löysitpä Mustilan taimipäiviltä hienoja saniaisia ja alvejuuren. Toivottavasti ne lähtevät hyvään kasvuun keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella vaarallista on pistää päätään ulos =). Meillä on sentään kadut jo suurin piirtein sulat, mutta onhan ne liukkaat, ajoittain kun päivällä sataa ja sitten yöllä jäätyy.
      Joo, ei tällaista odotusta pitkään jaksaisi. Onneksi saan ensi viikolla tietää. Mielellään sitä työni pitäisin, vaikka kokonainen kesä vapaana olisi kuinka ihana.

      Poista
  2. Todennäköisesti moni muukin viettää parhaillaan aikaa hyvin epävarmoissa olosuhteissa niin työn kuin muunkin tulevaisuuden suhteen. Itselläni tilanne on turvattu, mutta en voi olla kantamatta huolta toisten puolesta. Toivottavasti saat pitää työsi ja työtoverisi.
    Tämä talvi tuntuu harvinaisen pitkältä. Jäätä ja lunta riittää loputtomiin. Nyt sentään on selviä merkkejä kevään edistymisestä, vaikka huomiselle onkin luvassa lisää lunta ja pakkasta. Kyllä se sieltä taas saapuu.
    Löysit hienoja kasveja. Alvejuuria näyttää olevan monen nimisiä, mutta sieboldiille en löytänyt Viljelykasvien nimistöstäkään suomennosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskomattoman suuri osa ihmistä on työssä oleminen. Sen ymmärtää vasta, kun asiat alkavat olla kiikun kaakun. Toivon totisesti, että tiimimme pysyy ehjänä.
      Pitkä on ollut. Yllätti jo lokakuussa. Eikös se ole vanhan lumen surma sitten huomenna?
      Minäkin aikani etsiskelin, mutta en löytänyt mitään alvejuurta täsmällisempää. Liekö hänellä vielä suomenkielistä nimeä onkaan.

      Poista
  3. Nuo "tuotannolliset ja taloudelliset" syyt ovat joka paikassa ongelmana, välillä ihan aiheestakin mutta välillä tuntuu, että sillä verukkeella halutaan vain tehtailla enemmän voittoa. Jännä, että säästöt kohdistuvat usein vain niihin varsinaisen työn tekijöihin eikä koskaan johtoportaaseen ja pikkupäälliköihin. Voisi kuvitella, että jos jokaisen palkasta napsaistaisiin tiukan paikan tullen samalla prosentilla siivu pois, säästöjä tulisi sen verran, ettei tarvittaisi irtisanomisia. Isojen pomojen jättipalkoista lähtisi siten enemmän, mutta luulisi heille kertyneen sen verran enemmän säästöjä, että pärjäisivät niillä vallan mainiosti siihen saakka, että firman tilanne paranisi. Ja kun jokaisen palkka hetkeksi aikaa pienenisi, olisi kaikilla samanlainen tahto saada hommat kulkemaan paremmin, jotta palkat voitaisiin taas nostaa ennalleen. Voin olla täysin väärässäkin näiden pohdintojeni kanssa... Toivottavasti sinä saat pitää työsi.
    Meillä säästöt ovat toistaiseksi näkyneet eniten siinä, että paperihommaa joutuu tekemään enemmän. Tuntuu, että oman työn ohella joutuu hoitamaan niitäkin hommia, mitkä ovat aiemmin kuuluneet kanslisteille, sihteereille, kirjanpitäjille yms. Heiltä saman asian tekemiseen olisi kulunut murto-osa siitä mitä meiltä tietokonehommiin kouluttamattomilta ihmisiltä kuluu. Niihin käytetystä ajasta ei tietenkään edes makseta ylimääräistä palkkaa, vaan sen katsotaan nykyään kuuluvan toimenkuvaan. Itse olen joutunut olemaan välillä myös teknisenä tukena kollegoilleni, jotka eivät ole osanneet viedä tarvittavia tietoja sähköisesti eteenpäin tai on joku muu ongelma tietokoneen tai sähköisten lomakkeiden kanssa.
    Jännitettävää riittää niin sinulla kuin minullakin talvehtijoiden puolesta. Syksy ei ollut parhaasta päästä ainakaan täällä, joten saa nähdä, miten paljon tappioita tuleekaan. Toivottavasti kasvit yllättäisivät hyvällä talvenkestollaan.
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä päivänä ei useimmissa firmoissa ole sellaisia ylellisyyksiä kuin sihteeristö, palkanlaskenta, keittiöhenkilökunta, kiinteistöhuolto, IT-palvelut, oma työterveyshuolto jne. Ne on järjestetty erillisinä talon ulkopuolisina palveluina. Tavallaan firmat siis edelleen työllistävät, mutta ulkoistaen ja siten säästäen henkilöstökuluissa. Toimii ja ei toimi. Siksi oma ja työkavereiden monipuolinen osaaminen ja hyvä tiimihenki ovatkin kultaa kalliimpia.
      Meillä onneksi lumi tuli syksyllä melko aikaisin ja hautasi hellään huomaansa taimet. Eikä sen tarttis sulaa pois ennen aikojaan, vaikka kuinka niin toivon. Yöt on edelleen kylmiä.

      Poista
  4. Muistakaa, että on työnantajan ongelma järjestää työt niin, että ne ehtii tehdä työajan puitteissa normaalissa työtahdissa. Jos ei ehdi, niin teidän puolesta ne jää sitten tekemättä. Näin huutelee täältä yksi pääluottamusmies neuvoksi. Ei kannata murehtia etukäteen vaikka tiedän, että se on vaikea olla murehtimatta.
    Upeat kasvit, ensimmäisen nimi on kuin jostain tieteiselokuvasta ja kolmannella sitä on ulkonäkö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se menee. Aika näyttää miten asiat lutviutuvat.
      Itse pidän erityisen paljon alimmaisesta. Se ehti tehdä yhden lisälehdenkin vielä syksyn mittaan. Välillä miettii, miten nuo nimet muodostuvat. Niitä olisi hauskaa olla nimeämässä.

      Poista
  5. Toivottavasti osaltasi kaikki päättyy hyvin ja saat pitää työpaikkasi.
    Kivat kasvit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti!
      Niin minustakin, kiitos. Toivotaan niille lempeää kevättä.

      Poista
  6. Ymmärrän sinua oikein hyvin . Vuosia sitten kun olin työelämässä vielä mukana meille jaettiin jokaiselle kirjekuori mikä sisälsi tiedon joko potkuista tai että sai jäädä. Minä halusin katsoa omani yksin rauhassa . Menin vessaan ja luin sieltä että sain jäädä . Ulos tullessa oli jo kaksi työkaveria kaulakkain pukuhuoneessa ja itkivät . Heille oli käynyt toisin . Minä liityin itku kuoroon ja itkin senjälkeen monien kanssa kaulakkain . Monet luulivat minun saaneen potkut itkun määrä oli sellainen .
    Toivon todella että saat pitää työpaikkasi mutta itkun paikka on monella .

    Upeat tuliaiset Mustialan puutarhasta . Minulle tulee nyt sieltä postia niin ehkä olen itsekin paremmin tietoinen näistä päivistä . Olisi meinaan kiva käydä .
    Tsemppiä sinne ❤️ .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä, Nila!
      Mustilassa on muutenkin arboretumissa paljon nähtävää, vaikka ei tapahtumaa sattuisi olemaan meneillä.

      Poista
  7. Tällä hetkellä, kun luen kirjoitustasi, olet jo saanut ilmeisesti tiedon. Toivottavasti se oli positiivinen. En ole koskaan käynyt Mustialassa, mutta ehkä ensi kesänä olisi jo aika mennä. Puutarhasta tulee mielenkiintoinen, kun eri kasveilla on noin erilaiset lehdet ja suuret korkeuserot. Innolla odottelen kuvia myöhemmästä kasvuvaiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain tiedon, työt jatkuvat ja saan pitää samat ihmiset ympärilläni. Huojentavaa.
      Mustialassa on paljon katseltavaa arboretumin puolella ja taimipäivät ovat jo legendaariset kooten paljon puutarhaharrastajia yhteen. Aion kuvata näitä kasveja kesän aikana, joten varmasti tulen jakaneeksi niitä blogissa.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!