Kevät on aikaa, jolloin tunnistellaan ja arvuutellaan puutarhassa kasvavien taimien lajia, lajiketta, nimeä ja jopa yksilöä. Avuksi kaivetaan edellisten vuosien ostos- ja siemenlistat, valokuvat ja mahdolliset istutuskartat, muistellaan taimien siirtoja kukkapenkeissä tai kuskauksia puutarhan osasta toiseen. Joku löytää tunnistusohjelmat, joku palaa omiin tai muiden kirjoittamiin blogi- ja Insta-julkaisuihin.
Haasteellista on, että taimi saattaa olla pikkuisena alkuna erinäköinen kuin varttunut taimi. Uutuuksia odotellaan innokkaasti nousevaksi. Ja sitten arvaillaan olisiko se tämä yksilö vai se, jonka muistaakseni istutin siihen viereen. Sentti sentiltä nostellaan kuivia lehtiä ja muuta talventörröttäjistä haketettua katetta, jos vaikka löytyisi niiden alta kasvun merkkejä. Pitkään on saanut tänä keväänä odottaa niin vanhojen tuttujen kuin uusienkin taimien lähtöä kasvuun.
Haastan Minnan ja Katjan valokuvaamaan pieniä taimenalkuja ja nimeämään kuvat. Taimet voivat olla joko jo istutettuina puutarhaan tai tulossa olevia pikkutaimia kylvöastioissa. Ne voivat olla joko perennojen tai kesäkukkien taimia. Haasta seuraavat esittelemään omia alkuun lähteneitä taimiaan. Saa osallistua vaikkei olisi saanut haastetta ja saa osallistua useaan kertaan, sillä kasvit lähtevät kasvuun pitkällä aikavälillä. Saa vertailla kuvin ja sanoin, ja saa myös kysellä jos itse ei tunnista taimiaan. Jos ja kun osallistut haasteeseen, käy jättämässä postauksesi linkki tämän haasteen kommentteihin. Kerään haasteeseen osallistuneet postaukset listaksi, jossa ne ovat myöhemminkin kootusti tarjolla.
Omassa puutarhassani kasvaa muun muassa näitä taimia:
Kaukasianmaksaruoho, Phedimus spurius 'Punanahka' |
Pikkuruiset ruusut muuttuvat vähitellen kunnon kokoisiksi lehdiksi, jotka säilyvät punaisina varttuneella kasvilla, jos se kasvaa aurinkoisella paikkaa. Puutarhassani tämä elää paahdepenkissä.
Pikkukäenrieska, Gagea minima |
Kuvassa alalaidassa oleva hentoinen tupas 'ruohosipulia'. Paljoa sen vahvemmaksi tämä ei vartu. Pian ilmestyvät keltaiset pienet terälehtiään ulos siirottavat kellot. Kasvi katoaa myöhemmin kesällä nurmikon sekaan. Kuvassa ylänurkassa vihollistani vuohenputkea, josta ei tällä kertaa enempää. Keskellä sinililjaa.
Sinipiikkiputki, Eryngium planum |
Tämä on itsekseen kasvuun lähtenyt siementaimi. Näitä löytyi paahdepenkistä muutama. Hyvä niin, sillä emokasvi ei ainakaan vielä ole näyttänyt elonmerkkiä.
Pikkusormustinkukka, Digitalis lutea |
Tässä osittain vihreänä talvehtiva 2-vuotinen pikkusormustinkukan taimi. Maata myöden makaavat lehdet ovat kasvaneet jo viime kesänä ja uutta kasvua on alkanut ilmestyä keskeltä. Puutarhani vaeltelija, joka välillä katoaa kokonaan ja yllättävistä paikoista putkahtaa parin vuoden jälkeen esiin. Sen kainaloon on lähellä kasvava peittokurjenpolvi St. Ola tehnyt siementaimen.
Purppuraorvokki, Viola adunca 'Purpurea' |
Hauskannäköisiä pyöreähköjä tötteröitä nousee maasta uudesta taimestani. Hankin näitä Mustilan taimipäiviltä kaksi taimea ja nyt olen alkukevään jännittänyt niiden kasvuun lähtöä. Hyvin menee näillä ja tuntuvat viihtyvän. Tammenterhojen kannat maassa antavat mittakaavaa lehtien koolle tällä hetkellä. Sinivioletteja kukkia pitäisi ilmestyä jo alkukesällä.
Ripsialpi, Lysimachia ciliata |
Samoissa purppuran sävyissä aloittelee myös ripsialpi. Tämän lehdet muuttuvat punavihreiksi kesän myötä ja latvuksiin ilmestyy keltaisia kukkia, jotka hyvin erottuvat tummaa lehdistöä vasten.
Taponlehti, Asarum europeanum |
Taponlehdestä minulla ja varmaan useimmilla on mielikuva hyvin tummasta vaakasuuntaisesta matosta. Niin onkin myöhemmin kesällä. Kasvuunlähdön aikaan sen uudet lehdet kohottautuvat suoraan ylös helakanvihreinä untuvakarvaisten varsien jatkona. Kesäkuussa lehdet ovat jo vaakasuorassa ja alkavat saada paksuutta ja vahamaista kilpeä.
Pikkusinililja, Scilla bifolia Rosea |
Aiemmin keväällä kummastelin isokevättähteä, jossa oli kummallisen pienet ja tiiviit kukat. Ratkesi sekin arvoitus, ja apuna oli Saila Roution aivan ihana kevätkirja 'Kukkia sipuleista'. Sieltä löytyi kuva sinikukkaisesta lajikkeesta ja netistä varmistui, että onpa niitä myös vaaleanpunaisina. Miten lie eksynyt sipuli isokevättähtien pussiin. Jos oikein tarkkaan tiiraa kuvan alaosaa, huomaa että taimia on nyt kaksi ja alemmassa aivan pienet kaksi kukkaakin!
Tunnistamisiin!
Kiitos, otan haasteen vastaan. Viimeksi eilen totesin puutarhassa vierailleelle ihmiselle, kuinka näin keväällä monen kasvin nimi on kateissa. Syksyllä nimet, istutuspaikat ja muut tiedot tulevat melkein kuin automaatista. Aika monta kertaa on näinä lumettomina viikkoina tullut multaa rapsuteltua ja ihmeteltyä, mikähän tuo kasvi mahtaa olla. Lähden siis piakkoin kameran kanssa kierrokselle osallistuakseni haasteeseen.
VastaaPoistaHienoa, että innostuit osallistumaan haasteeseen! Nyt onkin paras aika vuodesta napata pikkuruiset taimet muistiin.
PoistaSama juttu minulla. Voisin monenkin kasvin kohdalla väittää, etten ole koskaan kuunaan istuttanut tai kylvänyt, mikä lie? Parin viikon kuluttua valkenee ja on peruttava sanansa.
Haaste toteutettu: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2024/05/taimien-tunnistus-haaste.html
PoistaHauska haaste, jonka tosin olisin voinut toteuttaa vähän aikaisemmin. Lämpö on saanut kasvit rehottamaan hurjalla vauhdilla. Se taas helpottaa tunnistamista.
Ei ole aina helppoa tunnistaa keväällä perennoja. Joskus täytyy kyllä yrittää tutkia urakalla myös vanhoja kuvia ja sitten vain odotella, että kasvattaako jotain, jonka pitäisikin kasvaa vai vahingossa pitää aarteena rikkaruohoa.
VastaaPoistaEipä olisi ensimmäinen kerta kun toiveikkaana vaalin rikkaruohoa.
PoistaTämähän onkin hauska ja myös hyödyllinen haaste.
VastaaPoistaAjattelin, että tästä on paitsi löytämisen iloa konkareille, myös oikeasti apua niille, jotka vasta aloittelevat puutarhatouhuissa.
PoistaVoi miten tällaista olisi kaivannut silloin puutarhan alkuaikoina. Nyt osaa jo tunnistaa joukon kasveja vaikka silti tulee vastaan alkuja joista ei heti osaa sanoa mitä ovat.
VastaaPoistaHooMoilasena tulee ihmeteltyä kukkapenkin ääressä aina ajoittain. Uutuuksien ja erikoisuuksien istutuspaikat tulee syynättyä tarkkaan, josko löytyisi tunnistukseen merkkejä. Toivottavasti saadaan tästä hyvä kattaus erilaisia taimien alkuja.
PoistaLuulin otsikon perusteella, että sinulle on ilmestynyt jotain mysteeritaimia, joiden tunnistamiseen tarvitset apua. Sitten valkenikin, että olitkin kehittänyt ihan uuden haasteen. Kiitos haastamisesta, otan sen mielelläni vastaan!
VastaaPoistaKiva, että kevättähden mukana tuli pikkusinililjaa. Se on niin söpö ja mielelläni ottaisin tännekin sitä.
Ollut tässä bloggerin kanssa kommentointiongelmia, niin en sinullekaan erikseen käynyt ilmoittamassa. Hienoa, että lähdet haasteeseen mukaan!
PoistaVastasin haasteeseen: https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2024/05/taimien-tunnistus-haaste.html
PoistaHienoa. Sinulta löytyikin ihan pikkiriikkisiä taimien alkuja.
PoistaOtin haasteen vastaan http://kivipellonsaila.blogspot.com/2024/05/taimien-tunnistus-haaste.html
VastaaPoistaTämä olikin mukava haaste, mutta tämä haasteellinen kevät tekikin siitä hieman haasteellisemman, kun talvesta tulikin sitten hetkessä hellekesä ja tarhurilla vauhtia riittää!