2016-08-13

Kiviympyrän luiska

Talvinen puutarhasuunnittelu, haaveilu ja ideoiden pyörittely ovat vihdoin tuottaneet tulosta puutarhassani. Tarvitaan vapaita viikonloppuja ja kesäloma pohjatöihin ja kivien kanniskeluun.

Viime kesänä rakensin keskelle nurmikkoa kivipäällysteisen ympyrän istuskelupaikaksi. Taivaasta pudonneen näköinenhän se alkuun oli, joten istutuksia tuli ympyrän molemmin puolin.

Ajatus on nivoa ympyrä osaksi muita elementtejä puutarhassani; pyöreä kukkapenkki tammen alla, pikkuportilta johtava kivinen muuri ja taloa kiertävä polku täytyy saada yhdeksi kokonaisuudeksi. Toteutan näitä ilman aikataulua, neliön kerrallaan.

Tulossa kolmen jutun sarja tämän kesän kiviaskareista. Ensimmäisenä luiskan rakentaminen kiviympyrältä taloa kiertävälle polulle.

Some garden design, three posts coming about stones in the garden.

三个更博来,在花园我什么样用了石头。Tässä keväinen lähtötilanne. Ympyrän alta ulottuu maisemointikankaan jämät pitkälle. Talven kuivattama persiankeltaruusu kuvan alalaidassa unikkoineen saa lähteä.
Nurmen rajausta varten kaivan uran, jonka vuoraan erottelukankaalla. Kangas jatkuu n. 30 cm lomittain maisemointikankaan alle. Täytän uran pyöreillä kivillä ja pompin ne tiiviisti maahan. Varmaan kivituhka olisi hyvä ratkaisu täytteeksi.Lapioin seulottua soraa maisemointikankaan peitoksi ehkä vain 5 cm, kunhan saan litteät pyöreät kivet upotettua soraan. Luiskan alkupäähän jätän kankaan päälle pelkästään pikkukiviä, ehkä aikanaan hieman multaa, soraa ja maksaruohoja. Yläosassa kuvaa näkyy nurmikon raja, joka on reilut 10 cm korkeammalla kuin taloa kiertävä polku.Tässä kerroksittain luiskan rakenne. Luiska viettää loivasti askelmalta kohti nurmikkoa. Taustalla on pionien eteen edellisenä kesänä tehtyjä istutuksia.
Suunnitelma kohti talon seinustan polkua. Haluan nurmikolle polveilevan kaaren. Vasemmalle jää (ainakin toistaiseksi ) nurmikko, oikealle pionien eteen tulee istutuksia.Jälleen erottelukangasta ja kiviä uran täytteeksi. Oikealle alkaa muodostua vähitellen kukkamaata poistamalla nurmikkoa ja lapioimalla osan multaa ylemmäs. Loput mullat käytin nurmikon paikkaukseen ympäri tonttia.Viistosin siivun nurmikkoa uran vasemmalla puolen. Aikomus on viistota polkuun rajautuva nurmikon reuna kokonaan, mutta se jää syksymmälle. Jätän kuitenkin harjanteen puurimojen kohdalle, koska pidemmältä viistoaminen juoksuttaisi pintavesiä koko nurmikon matkalta polulle.Kiviuraa vasten, luiskan reunaan älysin myöhemmässä vaiheessa upottaa suoralta reunaltaan hieman paksumpia kiviä. Täysin pyöreät (vaikkakin litteät) kivet eivät pysyneet luiskassa paikoillaan, kuten kuvasta näkyy.Tässä kuva ympyrältä kohti askelmaa ja luiskaa. Korkeusero ei ole valtava.
Pidän siitä miten nurmikko jää selkeän vihreäksi kaistaleeksi näiden kahden ympyrän väliin. Taustan kukkapenkin reunus on vielä pohdinnan alla. Luonnollisesti jotain kiveä sinnekin, koska pikkukivien ja kivilaattojen polku halkoo kukkamaan.Valmis luiska lähikuvassaja hieman etäämpää myöhemmin kesällä.

Seuraavaksi rakennetaan kivimuuria. Mukavaa viikonloppua!22 kommenttia:

 1. Aivan ihastuttava! Rakastan tälläisiä kivijuttuja ja tuo ympyräsi luiskineen on täydellinen. Olet kyllä tehnyt aivan hurjan urakan, mutta upea lopputulos palkitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Minustakin tämä onnistui aika hyvin ja olen siitä hyvin iloinen.

   Poista
 2. Aikamoinen urakka, mutta hyvältä näyttää...mielenkiinnolla odotan jatkoa.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy ottaa aina pieni tavoite ja tehdä vähitellen.
   Samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Kyllä olet ollut ahkera, ja kyllä kannatti olla, niin kaunista jälkeä olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pioni! Olen tähän hyvin tyytyväinen. Toivottavasti se kestää pitkään käyttöä.

   Poista
 4. Ihanan näköistä! Todella kaunis pyörylä ja reuna ja luiska ja kaikki. Kivihommat on niin mukaansatempaavia, ei malttaisi lopettaa ennen kuin kuolee nälkään. Neliö kerrallaan kuulostaa tutulta, hidasta hommaahan tuo on, ja kaikkea muutakin täytyy ehtiä tehdä yhdessä pienessä kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila! Kivihommissa helposti kokee ahneen lopun. Välillä oli tosiaan niin nälkä, että olis voinut syödä ne pienet kivet ensihätään.
   On oma viehätyksensä valita kiviä, sovitella ja löytää niille oikea asento ja kaunein puoli kustakin kivestä.

   Poista
 5. Melkoinen urakka ja hienoa tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Huomasin, että on parempi kantaa pienempi erä kiviä useammin. Käy kuntoilusta, kun muistaa vielä selkänsä.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Kiva postaus siitä, miten homma etenee vaiheittain.
  Olen tehnyt samankaltaisen kivireunuksen/-polun pienen kukkapenkin ympärille (alle kangasta, päälle kiviä ja soraa), mutta sieltä kasvaa sitkeästi rikkaruohoja. En keksi, mikä on mennyt väärin, ehkä kangas on jostain syystä ollut huono tai sitten kivien väliin on päässyt maata. Täytynee tehdä tuo joskus uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu! Käytäville kulkeutuu herkästi kengissä kasvualustaa, valuu kivien väleistä kosteaa kangasta vasten, ja sinne on siemenen helppo itää. Kankaissakin on eroja, ja alle jäävissä kasveissa. Joskus erehdyin laittamaan tuollaista valkoista erottelukangasta vuohenputken päälle; iloisesti kasvoi läpi ja siinähän soppa oli selvitellessä.
   Kiveykset ei ole täysin huoltovapaita, vaikka miten tekisi. Monet käyttää kivituhkaa, kun se on niin hienojakoista, ettei siinä kasva helpolla.

   Poista
 7. Kivetyksesi näyttää niin upealta. Hurja työmäärä tuossa on ollut, mutta kyllä on kannattanut. Niin viimeisteltyä ja hurmaavan näköistä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jori! Pohjatöistä kun selviää, loppu onkin sitten tosi kivaa. Rakastan kivien erilaisia muotoja ja unohdun niitä vertailemaan.

   Poista
 8. Nyt tuo viime kesäinen kiviprojekti etenee - hienoa, olenkin jo odottanut, mitä sille kuuluu! Mahtavalta näyttää, erilaiset kivialueet erottuvat kiinnostavasti ja ympyrän kaari on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko talven sitä odotin, ja kesälomaakin ihan malttamattomana. Ja kiitos, tuo kivien vaihtelevuus onnistui paremmin kuin osasin odottaa.

   Poista
 9. Olen ihan kivifriikki ja seuraan todellakin kivipuuhastelujasi! Itsellänikin on kivikkopiha kotona. On tuossa ollut hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Vilma! Olen myös käynyt pihasi touhuja mielenkiinnolla seuraamassa. Kivaa puuhaa nämä kivijutut.

   Poista
  2. ja tervetuloa blogini lukijaksi!

   Poista
  3. Kun olen mökkipihalla paljon kesällä puuhastellut, huomaan jo kaipaavani kivien pariin. Ihanaa, kun on kaksi näin erilaista pihaa itsellä. Toisessa ei kukan kukkaa ja toisessa taas on. Jään odottamaan muurin valmistumista.

   Poista
 10. Hieno kiveys kerrassaan. On siinä ollut hommaa ja kivien pyörittämistä ja siksi onkin hienoa, että olet malttanut tehdä työn kunnolla perustaen. Löytyykö teiltä noin paljon kiviä, vai hankitko niitä kaupasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between. Toivon tosiaan, että rakennelmat ei ala pukata nurmea ihan heti.
   Aikanaan ostimme seulanpääkiviä ja erän hieman pienempiä pyöreäsärmäisiä kiviä talon etupihalle. Ne ei koskaan oleentuneet aloilleen, joten samoja kiviä pyörittelen. Vielä on hieman jäljellä uusiinkin projekteihin. =)

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!