2020-03-22

Puutarhasuunnittelua


Suureellisesti kirjoitin otsikoksi "Puutarhasuunnitelma, kesä 2020" ja aloin listata puutarhani alueita, jotka vaativat uudistusta ja kohennusta.
1.       pitkä syreeniaita ja sen alla olevat istutukset, jatkoa viime vuodelta
2.       tammen alla menevän polun etupuoli (= herukoiden taakse jäävä alue)
3.       tammen alusta syreeniaidan puolella
4.       tammen alusta kadun puolella
5.       talon varjoon jäävä pohjoispuolen kukkapenkki
6.       talon länsiseinustalla oleva pitkä kukkapenkki (pölyttäjien valtakunta)
7.       talon eteläpuolen kukkapenkki kaipaa kipeästi kitkentää (= mullan vaihto?)

Otsikko muuttui: "Puutarhasuunnitelma 2020". Ymmärsin, ettei listan perkaamiseen pelkkä kesä riitä. Pitää ottaa mukaan joka ikinen liikenevä tunti keväästä ja syksystä.

 
Sitten aloin listata, mitä muutosta tai uutta haluaisin puutarhaani
A.      alue istumiselle, seurustelulle, vilvoittelulle (tarvitsen ulkopuolista apua)
B.      upeat istutukset alueen ympärille (marjapensaita pois?)
C.      ruusutarha
D.      ryytimaa säleikköpuin (marjapensaita pois?)
E.       erillinen marjatarha monipuolisin lajikkein?

Pudotin pois vuosiluvun. "Puutarhasuunnitelma" laajeni käsittämään useamman vuoden. Hetken kun tuota mietin, tuntui paremmalta jättää asioita avoimeksi, harkittavaksi vielä tulevassa, joten otsikkokin muotoutui jonkin suuremman osaksi, eli muotoon "Puutarhasuunnittelua".  Jotain on vielä auki, mutta kehys on nyt valmis. Sitten vaan valitsemaan oleellisinta, tarpeellisinta, kiireellisintä, mieleisintä, helpointa, raskainta, aikaa vievintä, palkitsevinta, näyttävintä, edullisinta, kauneinta,.. Hyviä perusteluja kaikki.

Ehei, ei ihan vielä.

Riippuen miltä kulmalta miettii ja minkä painoarvon kukin perustelu saa, on työjärjestys erilainen. Voisin yrittää limittää työvaiheita eri puolella puutarhaa. Ryytimaa vaatii tuulensuojaa eli hedelmäsäleiköt pitäisi kasvattaa ensimmäisenä. Jos sekä marjoja että uutta marjatarhaa havittelen, pensaat pitäisi istuttaa ennen kuin kaivan ylös vanhat sinänsä hyvin marjovat pensaat. Tiedän sitä jahkaavani jonkun aikaa, joten lienee marjatarha näistä hankkeista viimeisin.

Syksyllä poistin yhden neljästä punaherukasta ja viikko sitten leikoin jäljelle jääneitä.

Tällä hetkellä polttavimmin muutosta vaatii syreeniaidan tienoo ja talon ympäryksen kukkapenkit. Jos niistä aloittaisi ja katsoisi mitä seuraavina vuosina saa listalleen. Voihan olla, että listalla keikkuu taas jotain uutta  ensi vuonna.

Ei voi sanoa, etteivätkö nämä tuottaisi satoa.

Mitä sinä aiot uudistaa puutarhassasi? Onko kaikki valmista ja voit viettää kesän aikaansaannostasi ihaillen? Joko olet alkanut valmistautua kesään kylvämällä uusia perennoja?


8 kommenttia:

 1. Suunnitelmien laittaminen paperille on järkevää. Aina ne tuppaavat elämään ja muuttumaan, mutta ainakin minä hahmotan työt paremmin, kun ne on kirjattu ylös.
  Muutama perenna on kylvetty ja mukula/juurakko purkkimultaan laitettu. Puutarha ei ole valmis nyt, tuskin koskaan. Kesälle on suunnitelmia, kunhan saan ne paperille. Nyt mietityttää, kuinka käy puutarhamyymälöiden avautumisen. Asiakaskatoa niihinkin on varmasti odotettavissa. Toivotaan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin monta kohtaa mietinnän alla ja ne osittain vaikuttavat toisiinsa, että tunnen välillä olevani solmussa näiden kanssa. Pala kerrallaan. Onneksi paperia löytyy, ja koneellekin voi jotain hahmotella. Kevätkin on alussa ja kaikki edessäpäin.
   Minäkin murehdin, kun kauan odottamani puutarhamessut varmaan jäävät tältä keväältä. Samoin puutarharetki, johon olin ajatellut ilmoittautua. Pah! Ollaanko siementen varassa? Vaan onhan sekin mukava tapa hankkia uusia taimia. Voidaan kumminkin blogissa jakaa ja vaihtaa ajatuksia.

   Poista
 2. On sulla palio pyärittelemistä. Ei siinä auta ku ruveta viämähän eteheppäi yhtä tai kahta kohtaa kerralla ja ku alakuhun pääsöö, nii into senku kasvaa.
  Suunnitelmia on valamihina joitaki. Terassipenkin laajennuksesta vois aloottaa. Tämä koronatilanne tais muuttaa osan mun puutarhatouhuusta tämän kesän osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tekemistä riittää, mutta onpa kerrankin aurinkoista ja jo melko lämmintä, kun etähommista pääsee heti puutarhaan. =)
   Katselinkin tässä aiemmin terassiprojektiasi ja se vaikuttaa tosi mukavalta.

   Poista
 3. Sinulla riittääkin paljon suunnitelmia. Itse en ole suunnitelmiin vielä lainkaan paneutunut. Toivottavasti jotain kuitenkin saisin kesän aikana aikaiseksi. Aika fiilis pohjalla mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää olla aivoaskartelua, toteutui sitten tai ei. Kesään on onneks kumminkin aikaa, vaikka aikainen kevät tuntuu tuovan kesän kiireellä.

   Poista
 4. Noin siinä usein käy, että kun alkaa laittaa suunnitelmia paperille, niin mieleen tulee vaikka mitä muutakin ja pian tehtävää on useamman kesän tarpeksi. Samalla kuitenkin suunnitelmat alkavat jäsentyä päässä ja ideoita alkaa juolahtaa mieleen. Puutarhalehtiä, -kirjoja ja blogien kuvia alkaa katsella erilaisin silmin, katse hakee inspiraatiota johonkin oman puutarhan työn alla olevaan kohtaan. Minulla alkaa olla jo aika selvät sävelet siitä, mitä alan tekemään heti kun routa sulaa. Aurinkoista viikkoa ja suunnittelun iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana aurinkoinen viikko onkin. Totta tuo, mitä sanot ideoiden näkemisestä, varsinkin netistä tulee kahlattua erilaisia hakuja. Ideatkin kehittyvät vähitellen, ajatuksen saa sieltä, toisen täältä ja lopulta sitten on tyytyväinen yhdistelmään.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!