2021-07-06

Hei Hao Bo Tao eli Mustan meren aallot


Navettapiian Puuhamaa -blogissa peräänkuulutettiin tummia pioneja. Tässäpä yksi ehdokas. Mustan meren aallot on todella tumma viininpunainen pioni, vaikka kameran kennolle sen terälehdet onnistuvat taittamaan värin niin, että ani harvoin saa oikeaa sävyä esiin. Valitsin kuvista tummimmat, mutta todellisuus on paljon dramaattisempi.


Kuvailemalla ja vertaamalla ehkä onnistuu paremmin. Terälehdet ovat paksuhkot, silkinhohtoiset. Luonnossa väri on hyvin lähellä tummanpunaisia harjaneilikoita, kuten esim. Sooty-lajikkeella. Onyx taas on tummempi. Sametin tuntu kukista puuttuu ja tilalla on silkkimäisyys, ehkä hentoinen tuntu mikrokuitukankaalle ominaista nukkaa, joka shiftaa väriä ja saa terälehdet himmeästi hohtamaan.


Terälehdet ovat kukassa kuin aaltoina, jotka vyöryvät rantaan leveinä laineina. Siitä ehkä pionin nimi on peräisin. Näin olen sen mielessäni ajatellut.


Tuoksu on omanlainen, mausteinen ja täyteläinen. Samaa tuoksua en ole muista pioneistani löytänyt. Terälehdet ovat herkät kovalle paahteelle, ehkä juuri tummuudesta johtuen. Terälehdet oikeastaan vanhetessaan tummuvat vaalenemisen sijaan. Kukinta on ohi ihan yhtä nopeasti kuin muillakin pioneilla.


Meillä II-vyöhykkeellä Hei Hao Bo Taon kukinta osuu keskivaiheille pioniemme kukintaa. Usein kesäkuun viimeisellä viikolla, myöhäisimmät kukkakuvat löytyivät heinäkuun toiselta viikolta. Se muodostaa noin iiristen korkuisen lehdistön ja kukkavarret eivät kovin paljoa korkeammalle lehdistöä nouse. Pioni tekee sivunuppuja, jotka kukkivat hieman pienempinä kuin pääkukka.


Tumma kaunotar on ollut meillä vuodesta 2013, ja toinen nyt muutaman vuoden. Tänä vuonna ja yhtenä sadekesänä kukintaa ei ole ollut, tai se on jäänyt yhteen kukkaan. Epäilen, että alkukesän valtava vedentulo on osasyy tämän vuoden heikkoon kukintaan. Nuorempi sentään kukki yhden kukan. Muuten Hei Hao Bo Tao on kukkinut todella kauniisti vuosittain, suorastaan palkitsevasti.


Siitä väristä vielä: muita lähelle liippaavia ovat esim. punainen bellis ja etelänruusuruohon terälehdet. Punaviinissä on myös sama sävy. Näissä kuvissa on mukana aniliini vivahde, jota luonnossa nähtynä ei tämän pionin kukissa ole ollenkaan. Ekan kuvan varjokohdista löytyvät sävyt ovat hyvin lähellä totuutta.

 

14 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä! Tämon yks vahava eherokas mun seuraavaksi piooniksi. Oikee tummia ku ei tunnu ihan pilivinpimeen olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Toivottavasti sopiva tumma pioni löytyy puutarhaasi.

   Poista
 2. Oih, onpa upea tumma kaunotar. Pääsee minunkin listalle mahdolliseksi uudeksi tulokkaaksi 🤩

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että mielistyit. Saat siitä varmasti kauniin kukkijan puutarhaasi.

   Poista
 3. Oi miten kaunis pioni, kukka täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä on suosikkejani omassa puutarhassani. Ehkä eniten odotan juuri sen kukintaa, jos joku pitäisi valita. Tosin ihaniahan ne on kaikki omalla tavallaan.

   Poista
 4. Mieletön väri, upea! Eikö olekin ärsyttävää, kun punaisen sävyjä on niin hankala saada oikein? Vaikka kuinka yrittäisi eri moodilla ja huomioisi valot ja varjot, niin ei, aina vääntyy ihan muuksi :(
  Harmi kun pionien kukinta mennä humahtaa muutamassa päivässä tänä vuonna kuumuuden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulis, että tähän mennessä olisi keksitty kenno, joka toistaisi myös auringossa olevan viininpunaisen ilman, että se olisi aniliini kuvassa. Kyllä aikansa saa säätää, ja pettyä, ennen kuin onnistuu. No, sisu kasvaa.
   Liian nopeasti taas meni. Juuri katselin kuivahtaneita terälehtiä ja alkavia siemenkotia. Aikaisemmin kukkineista olenkin ne jo poistanut.

   Poista
 5. Kerrassaan upea, intensiivisen värinen pionikaunotar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Nyt sitten vuosi odotellaan seuraavaa kukintaa =). Onneksi on kuvia, mitä ihailla talvella.

   Poista
 6. Minulla on kolmekymmentä pionia mutta näin tummaa kaunotarta ei. Kiitos esittelystä. Jos joskus lisään pioneja pitää tämä muistaa.

  VastaaPoista
 7. Upea kaunotar! Tumman punaisten pionien kuvaaminen on turhauttavaa, oikeaa sävyä on vaikea tallentaa. Onnistuit kuitenkin hienosti esittämään kukan olemuksen, aaltoineen.

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!