2021-07-17

Chelsey chop Suomessa?

Olisko se nyt sitten latvominen, tuo chop? Tarkoittaa kumminkin taimen katkaisemista tiettynä aikana alkukesällä. Chelsey chop nimi tulee siitä, että Englannissa puutarhakasvien latvominen suositellaan tehtäväksi siellä vuosittaisen RHS Chelsey Flower Show -tapahtuman aikoihin.


Pitäisiköhän meilläkin alkaa latvoa ainakin alkukesällä kukkivia perennoja? Siis muitakin kuin kesäkukkia? Olen tässä muutamana vuonna seurannut, miten perennat kasvavat nopeasti korkeutta ihan kaatumiseen asti. Ne myös kukkivat tavallista aikaisemmin ja sitten huokailen, kun kaikki on niin nopeasti ohi.


Englannissa latvominen siirtää kukintaa n. 4-6 viikkoa. Miten paljon latvominen viivästyttää kukintaa meillä tai mikä on otollisin aika napsaista latvaa lyhyemmäksi? Latvomistahan tehdään osaan kukkapenkin perennoista kahdesta syystä: jotta kukinta pitkittyisi ja jotta kasvi haaroittuisi ja kukinta olisi runsaampaa.


Mille kasveille tämä toimii meillä Suomessa? Syysleimuja olen kuullut latvottavan. Orvokithan pitää leikata poikki ensikukintansa jälkeen, jos haluaa loppukesällä niiden kukkivan. Uskaltaako esim. maksaruohoja latvoa vai siirtyykö kukinnan alkaminen ensimmäisiin syyspakkasiin tuhoisin seurauksin? Näitä roitikoita kun katsoo, niin ehkä olisi pitänyt ainakin osan kasvista pätkäistä.


Huomasin, että katkottuani päivänkakkaran kukkineet kukinnot (jotta ei siementäisi lisää taimia), se onkin alkanut tehdä uutta kukkaa. Mirrinmintun kukinnot ymmärsin/ehdin pätkäistä pois vasta viime viikolla. Kukkisiko se uudelleen, jos olisin tehnyt tämän heti kesäkuussa?


Tässä muutama lyhyt video aiheeseen:

vauhtiveikko John Lord esittelee

Sundaygardener

Helen, the Crocus.co.uk plant doctor

 

Näitä tulee mietittyä tänä ennätyksellisenä kesänä. Ääri-ilmiöstä toiseen. Oletko kokeillut, mille perennoille ja millä menestyksellä?

 

 

13 kommenttia:

  1. Kultapallolle suositellaan usein latvomista alkukesällä, jotta se pysyisi paremmin pystyssä syksyllä. Osan syysleimuistakin voisi varmaan leikata, jotta niiden kukinta-aika pitenisi. Joskus rusakko kävi latvomassa syysleimuni keväällä ja ne kyllä kasvoivat sitten todella tuuheina ja kukkivat runsaasti syksyllä. En huomannut, että kukinta-aika olisi juurikaan myöhästynyt normaalista. Täällä alkukesän valoisat yöt vauhdittavat sen verran paljon kasvua, että ero varmaan tasoittuu siinä. Luulisin, että sopiva latvomisajankohta on silloin kun kasvit ovat n.20 senttiä korkeita. Se toimi ainakin syysleimuille.
    Minä olen leikannut pikkuampiaisyrtit mataliksi kukinnan jälkeen ja ne sitten kukkivat yleensä syksyllä uudelleen, mutta se ei ehkä ole ihan sitä mitä tuo Chelsey chop tarkoittaa. Kokeilisin kultapallon ja syysleimun lisäksi latvoa ainakin korkeampia kurjenpolvia.
    Mukavaa lomaa! Huomasin edellisestä postauksesta, että olet päässyt kesäloman viettoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kesänä voisin kokeilla syysleimulle, tai vaikka puoliskalle kukkapehkoa.
      Kiitos, lomapa hyvinkin!

      Poista
  2. Näillä korkeuksilla, ei oikee arvaa napsia latvoja, menöö kukkimiset nii myähälle. Tänä keväänä sitä olis voinukki teherä, ku kaikki on kukkinu etuaijas. Ny kerkiää varmasti kaikki mattimyähääsekki kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi on pitkä maa. Tuntuu, että liki jokaisessa alkukesän videossa Englannin maalta latvotaan perennoja. Meillä se on tosiaan vähemmän käytetty tapa; ehkä yksinkertaisesti syksyä ei riitä pitkälle lämpöisenä.

      Poista
  3. Minäkään en tapaa latvoa kasveja. Mitä nyt joskus muistaessani kultapallon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekään en ole aiemmin kokeillut. Olen vain ollut innoissani, jos jotain kasvaa.

      Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Joskus olen latvonut syysleimuja, alkukesästä muistaakseni. Ehtivät kukkia ja kukinta-aika oli pidempi, sillä en latvonut kuin osan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy ehdottomasti kokeilla ensi kesänä. Leimujen aika on niin lyhyt normaalisti.

      Poista
  6. Kultapallot taitaa olla ainuita, mitä olen perennoista latvonut. Saattaisi tuota kokeilla ehkä muihinkin. Tapaan leikkoa alan heti kukkimisen jälkeen vuohejuuret, ne tekee jokusen kukan, mutta enimmäkseen olen leikannut rumien kasvustojen takia ja antaakseni tilaa muille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla jäikin vuohenjuurien kukinnot ruskeina törröttämään vehreän kasvuston ylle. Hetken ne olivat jopa kauniita kuivuneina, mutta vähitellen ruskettuivat. Kultapalloa minulla ei olekaan leikata.

      Poista
  7. Hei,
    Luin jostain keväällä, että rohtosuopayrtin saa haaromaan, tukevoitumaan ja myöhentämään kukintaansa, kun sen latvoo. Niinpä kokeilin. Kukinta oli tänä kesänä kaikilla perennnoilla niin aikaista, että tuosta viimeisestä en osaa sanoa, mutta haarottumista taphtui runsaasti ja tukemista tarvitiin paljon vähemmän kuin tavallisesti, joten hyvin sopii latvominen ainakin kerrottukukkaiselle rohtosuopayrtille. Normaalisateisena vuonna mirrinminttu uusii kukinnan, kun katkoo kukkavanat heti kukinnan jälkeen. Itselläni koko "mirri" ei kukkinut tänä vuonna lainkaan, säästi kai voimiaan kuumuudessa. Myös lehtosalvia on samalla tavalla joskus uusinut kukinnan, tosin heikompana kuin ensimmäinen kukinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohtosuopayrtti onkin sellainen perenna, että retkottaa pitkin pituuttaan maata myöten. Pidän sen kukinta-ajasta sellaisena välivaiheen kukkana, ja pidän sen ulkonäöstä ja tuoksusta, mutta täytyypä tosiaan ensi vuonna kokeilla latvomista ainakin osaan. Jospa saisi pidemmän ajan nauttia sen kukista. Kiitos vinkistä!

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!