2022-06-10

Syksyllä istutetut tulppaanit

 


Toukokuu kasvatti kukkaan syksyllä istuttamani tulppaanit yhden toisensa jälkeen. Kukkapenkki on uudistunut parin edellisen kesän aikana. Syksyllä istutin kolmea eri tulppaania ja ne tuntuvat lähteneen oikein hyvin kasvuun lämpimällä paikalla talon kupeessa.

Alkupäässä penkkiä oli vanhastaan jo hieman taantuneita Purissima-tulppaaneja, jotka järjestivät minulle melkoisen kevätyllätyksen. Mullasta nousikin yhden tulppaaninupun sijaan useita nuppuja samasta sipulista. Kyllä kiitos, minulle kelpaa! En muistanut koko Purissimaa uusia Angelique-tulppaaneja istuttaessani multaan. Niinpä siihen kohtaan tuli tuplakukinta, ensin aikainen Purissima, kesän koittaessa myöhäinen Angelique.

Melko pian Purissiman jälkeen avasivat Orange van Eijk -tulppaanit nuppunsa penkin toisessa päädyssä. Harmitti, kun en ollut ehtinyt siistiä taustan kivimuuria, vaikka se oli ollut ajatuksissa jo jonkin aikaa ennen kuvaamista. Mutta eipä se van Eijkin hehkua himmennä, päinvastoin.

Tulppaani oli yllättävän punainen ilmestys, varsinkin kukinnan varhaisessa vaiheessa. Tulppaanin hehku vaaleni hillitymmäksi sen ikääntyessä ja terälehtien tyven vaaleanpuna tuli enemmän esiin. Toukokuun alussa sen tummempi sävy taas sopikin paremmin yhteen seuraavaksi nousseisiin Veronique Sanson -tulppaaneihin, joilla on tuhdimmin oranssia hipiässään.

Ilman Veroniquea olisi tulppaanipenkkini ollut väritykseltään hieman hailu ja väritykseltään vajaa, sillä kaipaan kevääseen pientä väri-ilottelua. Ryhtiäkin se antoi värivalikoimaan. Mielestäni kitkin idänunikon kukkapenkistä, mutta niinpä se edelleen työntyy maasta. Oikeastaan hyvä, sillä unikot avaavat karvanuppunsa heti tulppaanien jälkeen. Idänunikon karvaiset lehdet ovat rouheat ja pörröiset tulppaanin siloisiin lehtiin verrattuna.

 

Vaikka Purissimat vetelivät jo viimeisiä loiston hetkiä Angeliquen nuppujen auetessa, kukkivat lopulta kaikki talon vierustan penkin tulppaanit yhtä aikaa. Aurinkoisimmassa kohdassa on jo Purissiman terälehdet pudonneet, ja toisaalta kaikki Angeliquen nuput eivät vielä ole auenneet. Kesäkuun puolella täysin auenneiden kukkien ulkonäkö muuttui yhä runsaammaksi, ja muunkin kasvun myötä koko penkki yhä rehevämmäksi. Siitä ensi kerralla.

 

 

 

 

 

 

4 kommenttia:

 1. Ihanat tulput! Ny on ollu tulppujen kevät. Pikkuusen on harmittanu, ku en ostanu syksyllä enempää. Mun tulppumaku on muuttunu vuasien varrella kans palio färikyllääsemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä satuin satsaamaan tulppaaneihin vuosien tauon jälkeen, ja on niistä saanutkin viileiden ilmojen myötä nauttia pitkään. Tuntuu, että yleisemminkin trendit on kääntymässä värikkäämpiin valintoihin niin vaatetuksessa kuin sisustuksessakin. Todennäköisesti puutarhat seuraa perässä. Että saadaan vielä irrotella oikein kunnon väritykityksillä tulevina vuosina =)

   Poista
 2. Ihanat. Purissimassa on kaunis vaniljainen sävy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! Purissima on tosiaan alkuun kermanvalkoinen tai vaniljainen. Pian terälehdet vaalenevat kärjistään ja terälehden tyven keltainen juonne tulee selvemmin näkyviin. Loppukukinnassa terälehdet ovat vitivalkoiset. Tämä on osoittautunut kestäväksi tulppaaniksi.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!