2022-06-04

Ruutuviljelyä aamukuudelta

Ruutuviljelyä pääsin harrastamaan tänään aamukuudelta. Olen onnellinen kahden upouuden viljelylaatikon omistaja. Viimeinkin. Pitkään haaveillut laatikot nököttävät nyt entisen kasvimaan paikalla. Kahdella laatikolla aloitan ja lisää nakerran mikäli intoa riittää.

Ohjeen avulla alkaa vähitellen ymmärtää, miten masiina toimii.

Pitkin kevättä olen laatikkoviljelmääni hahmotellut, vähitellen askarrellut laatikot alkaen poraamaan opettelusta. Voitteko kuvitella, että tähän ikään olen päässyt pitämättä porakonetta käsissäni! Poraaminen on kivaa! Eikä laatikoistakaan ihan susia tullut. Itse asiassa olen niihin kovin tyytyväinen.

Laudat sahautin valmiiksi mittaansa, niin pääsin vähemmällä.

Myöhässä olen kylvöjeni kanssa. Ilmojen puolesta olisin voinut ripotella ensimmäiset siemenet multaan jo pari viikkoa sitten. Vaan kun oli kirjaimellisesti vuoren kokoinen este ennen niin muhevan kasvimaan paikalla. Valtava läjä oksia on seissyt keskellä pihaa jo jonkin aikaa (pari vuotta?) odottamassa haketusta tai kuskausta kierrätykseen. Jotain asiasta kertoo, että kasasta löytyi kolme joulukuusen karaa, tosin niistä kaksi on samalta joululta. Pitkään venähti saada itseään niskasta kiinni, mutta olipa mukava fiilis levittää itse tehtyä haketta uusien viljelylaatikoiden ympärille.

Raskaat lecaharkot oli oiva apu pitämään jo kasattuja reunoja paikoillaan.

Mutta aamuun. Miten onkaan rentouttavaa napata muutama rapiseva pussi ja paperille raapustettu suunnitelma kesän ruutuviljelyksistä mukaansa ja hipsiä aamun hiljaisuudessa kylvämään. Vaikka lääniä on hyvin rajoitetusti, on kerrassaan riemastuttavaa vetää muutama alle 30 cm pitkä vako, ripotella siemenet harvakseltaan ja taputella ne multaan. Alkaa sataa, mutta se ei haittaa. Sade ropisee hitaasti ja tiivistää kylvetyt vaot. Haen vielä kastelukannun ja varovasti kastelen kylvökset. Kylvösuunnitelma vettä valuvana palaan sisälle itsekin märkänä, mutta onnellisena. Sieltä ne aikanaan itävät: palsternakka, retiisi ja mizuna. Päivemmällä aion tehdä lisää kylvöjä, kunhan ilma selkenee.

Jotain tarttis keksiä pitämään hake paikoillaan. Ideoita?

 

 

16 kommenttia:

 1. Todella siististi tehdyt ja hienot laatikot. Olet taitava. Poraaminen on kyllä ihan hauskaa hommaa naulaamiseen verrattuna. Laatikkoviljely vie kyllä helposti mennessään ja usein vanhaan tapaan ei ole enää paluuta. Rikkaruohotkin on huomattavasti helpompi pitää aisoissa. Oikein mukavaa kesäkuuta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko! Kerta se on ensimmäinenkin. Innolla olen nyt kylvöpuuhissa.

   Poista
 2. Voi että, ihanaa! Ensinnäkin ihanaa, että pääsit poraamisen makuun - on niin mukavaa, kun saa omin kätösin jotain aikaan ja pystyy tekemään kaikenlaista sitten ihan itse, ilman odottelua ja pyytämistä.
  Ruutuviljely laatikoissa on minustakin todella hauskaa, jotenkin niin ihania ne pienet viljelyalat.
  Mitähän hakkeen reunoille keksisi - kivirivi, lautoja, pihakiveyskiviä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jo hipottaa tehdä vaikka mitä! Kiviä olen enimmäkseen miettinyt katteen reunalle, mutta sitten olen aprikoinut josko ovat vain edessä kottareilla huristaessani... Ainakin este pitää olla lujasti maassa kiinni

   Poista
 3. Laatikoista tuli komeat. Ihan ansaitusti olet tyytyväinen. Me siirryimme laatikkoviljelyyn vuosia sitten, enkä enää perinteiseen vaihtaisi. Laatikot ovat selkäystävällisiä ja helppoja. Saattaa käydä niin, että sinunkin pihallasi on pian kahden sijasta neljä tai....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saakin helpottaa. Vuohenputken takia ei vanha viljelyspaikka pysynyt yhtä satokautta kunnolla kurissa. Toivottavasti tulee kunnon viljelykesä, niin pääsen hyvään alkuun lootien kanssa. Ehkä ensi kesänä tosiaan useampi laatikko komistaa pihaa. Nyt jo olen osan yrteistä suosista jättänyt ruukussa viljeltäväksi.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää ja ehtii vielä satoa saada tälle kasvukaudelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mare! Vähän olin jo huolissani, etten saa laatikoita valmiiksi tarpeeksi ajoissa. Mutta eipä ilmat niin valtavan lämpöisiä sitten olleetkaan, ja koko kevät oli myöhässä.

   Poista
 5. Hyvältä näyttää ja tuosta on hyvä tarvittaessa laajentaa lavatarhaa tulevina vuosina. Oli varmasti palkitseva tunne päästä ison urakan jälkeen kylvöpuuhiin. Näillä keleillä siemenet itävät varmasti nopeasti ja pääset pian herkuttelemaan sadolla. Viljelyn iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui todella hyvältä. Viimeinkin on kunnollinen paikka, mihin kylvää. Tämän satokauden katselen, mihin kaksi laatikkoa riittää, ja onko tarpeen laajentaa. Nyt on kyllä jo jokainen ruutu laatikoissa varattuna. Hyvää satokautta sinullekin!

   Poista
 6. Onnittelut itsetehdyistä kauniista laatikoista! Ruuvinvääntimellä on helppo tehdä ja saa jopa väärin menneen ruuvin takaisin, hyvä hankinta.
  Minullakin meni osa avomaakylvöistä myöhäiseksi, mutta kaikkea ei vaan ennätä juuri optimaaliseen aikaan. Toivon sinulle oikein herkullista satoa!
  Hyvä pointti on, että pääsee kottikärryllä laatikon viereen, se kannattaa ainakin varmistaa. Oman kokemukseni mukaan hake pysyy aika hyvin paikoillaan, jos sitä on riittävästi. Tyhjä kottari on helppo ohjata kiven yli, mutta täysi multalasti ei niinkään. Varmaan keksit toimivan konstin, kun kokeilet kottikärryillä ja testaat eri vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! Myöhään kommentoin takaisin vielä ja kiitän huomioista kottikärryn kuskaamiseen.

   Poista
 7. Hienot on ja itse tehdyt. Minä en ole kuule vielä pitänyt porakonetta kädessä poramis tarkoituksessa joten olet paljon minua pidemmällä tässä asiassa. Lavaviljely menee veriin ja paljon helpompaa kitkemisen kannalta. Minäkin pistin hiljattain vasta siemeniä multaan ja vielä jotain laitankin ehkä viikon päästä. Ymmärrän intosi ja lisää lavoja syntyy varmasti ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! Ajattelin, että olen ainoa ihminen maailmassa, joka ei vielä osaa porata. Huojentavaa... Rohkaisen kokeilemaan, oli tosi hauskaa.

   Poista
 8. Kyllä tuli hienot laatikot! Hyvin onnistuit porakoneen kanssa 😊 ja lisäähän saa tehtyä heti kun tuntuu siltä 🤭 Alue näyttää siistiltä ja onhan se todella mukavaa, kun saa omat risut silputtua käyttöön 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjukka! Voi hyvinkin olla, että laatikkoja tulee lisää, sillä jo nyt olen näistä kahdesta hyvin tyytyväinen. Kasvuunkin on siemenet lähteneet.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!