2022-06-11

Tulppaanit täydessä loistossaan

 


Kun mirrinminttu ja lemmikki kukkii ja päivänkakkarat kehittelevät nuppujaan, komeilevat talonvierustan tulppaanit täydessä loistossaan. Toukokuun puolella vielä kylmät yöt pitävät terälehtiä tiiviisti yhdessä. Kesäkuussa tulppaaneja ei haittaa sadepäivät tai pienet sadekuurot ovat nopeasti ohi. Heti auringon pilkistäessä alkavat terälehdet jälleen avautua.Säät ovatkin kesäkuun alussa vaihdelleet, eikä aamulla välttämättä arvaa missä kohtaa päivää saa sadekuuron niskaansa. Vähitellen varsiinsa pituutta saaneissa tulppaaneissa pisarat kimaltelevat kauniisti. Vedentulo on saanut vauhtia kukkapenkin muihinkin kasveihin ja erityisesti syysleimut, palavarakkaus ja tähkätädykkeet ohittavat pian melko matalakasvuisen Angeliquen. Onneksi olen ymmärtänyt istuttaa tulppaanien seuralaisiksi myös hieman matalampia kasveja, kuten mirrinminttua, peittokurjenpolvea ja hitaammin kasvuun lähteviä maksaruohoja.

Mukavaa on katsella, miten tulppaanimassa pitkässä penkissä aavistuksen verran huojuu tuulessa. Tähän kova tuuli osuu aika harvoin. Toukokuussa vielä ajattelin epäonnistuneeni värivalinnoissa, kun jotenkin tulppaanien sävyt ei ottaneet sulautuakseen toisiinsa niin kuin olin kaavaillut. Mutta tapahtuihan se viimein. Aika kivasti oranssi sulaa ensin Veroniquen terälehdissä tummahkoon vaaleanpunaiseen, se vuorostaan Orange van Eijkin sisustan tummuuteen. Lopulta skaala kulkee van Eijkin vaalean ulkopinnan kautta Angeliqueen, ja siitä vielä viimeisissä Purissiman kukissa valkoiseen.Valkoinen on Angeliquekin lopulta ennen kuin varistaa terälehtensä. Tämä tulppaani on minulle vanha tuttu parinkymmenen vuoden takaa. Tuolloin ne kukkivat talon eteläpuolen seinustan penkissä, keskellä lemmikkimerta. Se oli kaunis näky. Noin muuten Angelique on nykymakuuni vähän äitelän ja turhan romanttisen näköinen ollakseen tulppaani.

Orange van Eijk -tulppaanin parhaaseen kukinta-aikaan osuivat kylmät yöt ja sateiset päivät. En saanut siitä montaakaan kuvaa täydessä kukassa. Tiedä, oliko kukinta-aika lyhyt, sateilla ja kylmyydellä osuutta vai miksi, mutta yhtäkkiä kukinta vain oli ohi ja terälehdet jo pudonneet. Se kumminkin oli mielestäni ihanin näistä kolmesta tulppaanista. Toivottavasti se talvehtii hyvin ja saan nauttia sen kukista ensi keväänäkin.

Ihan kukintansa lopulla Veronique Sanson -tulppaanit kääntyvät väreiltään kohti oranssia. Kun ne lakastuvat, on penkissä jo isot karvapallot odottamassa aukeamistaan. Kuva on otettu eilen. Tänään oli jo ensimmäiset tulenpunaiset rimpsuhelmat tuulessa heilumassa. Kovinkaan ei natsaa vaaleanpunaisen tulppaanin kanssa, vaikka kukilla sama muoto onkin. Laitetaan luonnon taidonnäytteiden piikkiin, minähän yritin kitkeä idänunikkoa pois tästä penkistä.

Edellisessä postauksessa löytyy tilannetta tulppaanipenkissä kuukautta aikaisemmin. Nyt on todellakin taas enin tulppaanien aika ohi. Nopeasti kuukausi meni, on aika syreenien ja omenankukkien.

 8 kommenttia:

 1. Kauniita tulppaaneja. Ja hyvin tulee sieltä perennat seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kauniita ovat olleet. Nopeasti idänunikot jo avautuvat. Niillä on kiire, kuten aina.

   Poista
 2. Näin se aika mennä livahtaa. Nätit tulppaanit. Onneks koko ajan tulee uutta kun entiset lopettelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät ja alkukesä suorastaan vilisee silmissä. Onneksi on keksitty valokuvaaminen, jää jotain muutakin kuin muistot.

   Poista
 3. Tulppaanien aika kestää mukavan pitkään kun istuttaa eri lajikkeita. Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli tällä kertaa valittuna aikaisimpia ja myöhäisimpiä. Sopivasti sattui vielä viileät kelit pidentämään kukintaa.

   Poista
 4. Todella ihanaa kukintaa ja kauniisti sointuvia värejä.

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!