2023-01-10

Helmet-lukuhaaste 2022

Kuuntelen kirjoja todella paljon. Oikeastaan aina, kun tilanne sallii. Työmatkoilla, kävellessä, tiskikonetta täyttäessä tai ruokaa laittaessa on laput korvilla, usein myös puutarhassa. Silloin en tosin kuule lintujen laulua, mikä keväisin saa minut vaikean valinnan eteen. Kotityöt ovat saaneet uutta buustia, kun samalla voi kuunnella mieleistä tarinaa.

Nautin, miten maailmat rakentuvat vähitellen kirjan edetessä, miten henkilöt muotoutuvat taitavien kirjoittajien antamista pienistä vihjeistä. Kirjojen henkilöihin voi samaistua, erilaiset ihmiskohtalot ja tarinat kiehtovat, ja huomaamattaan kirjoista voi oppia uutta. Olen alkanut myös tarkastella kirjojen rakennetta, miten juoni kulkee, mitä asioita kerrotaan ensin, mitä jää kuulijan pääteltäväksi.

Rankkaan kuuntelemani kirjat asteikolla 1-5. Käytännössä 5 on erinomainen, 4 hyvä ja 3 kohtalainen, tason 2-1 kirjat jäävät kesken. Ehkä jokusen huonomman kirjan olen periaatteesta kuunnellut viimeiseen sanaan asti antaakseni loppurivien yllättää, mutta usein jo melko alussa huomaa, puhutteleeko kirja tai onko siinä vetoa, joka saa kuuntelemaan lisää. Helmet-haaste oli oikeastaan vain alkusysäys kirjata ylös vuoden aikana luetut tai kuunnellut kirjat. Itse haasteen kohdille en ole vaivautunut kirjoja sovittelemaan. Sen sijaan muiden listauksia kirjavuodesta tutkin mielelläni ja poimin kiinnostavilta vaikuttavat kirjat listalleni.

Eniten kuuntelen eri aikoihin sijoittuvia romaaneja, nautin aikalaiskuvauksista, mutta myös ihan tietopuolisesta historiasta. Erityisesti kirjojen kannet tuntuvat kohdallani toimivan houkuttimena tallentaa kirja lukulistalle. Onnistunut kirjan kuvitus tukee sen taakseen kätkemää sisältöä. Tämän jutun kuvat ovat Storytelin kirjaesittelyistä.

Parhaat vitosen arvoiset vuonna 2022 kuuntelemani kirjat:

Kristina Carlsson: Eunukki 


Vanha, jo palvelunsa suorittanut hovieunukki pohtii elämäänsä 1100-luvun Kiinassa, hovin tapahtumia ja juonitteluja, sekä mietteidensä ohessa nauttii lintujen katselusta.

 

Zadie Smith: Kauneudesta


Etnisesti erilaiset perheet ja niiden tekemät valinnat pääsevät tarkkanäköisen Smithin huumorin kohteeksi. Aiheena kauneus tosin on vakava asia.

 

Laila Hirvisaari: Koivu ja tähti


Enää en ihmettele, miksi Hirvisaaren kirjat ovat suosittuja. Viime sotiin sijoittuva tarina, osana Lehmusten kaupunki -sarjaa.

 

Douglas Stuart: Shuggie Bain


1980-luku Glasgow, karhean kaunis kertomus pojasta, joka viimeiseen asti huolehtii alkoholisoituvasta äidistään.

 

Maggie O'Farrel: Varoitus tukalasta helteestä

Lontoo 1976. Perheenisä lähtee ostamaan lehteä ja katoaa sille tielleen. Perheen kriisi, jossa kaikilla osapuolilla on selityksensä tapahtuneeseen. Ja tukala helle.

 

Katleena Kortesuo: Journalismin kuolema: Mitä medialle oikein tapahtui?

Julkaisuista poimituin esimerkein ruoditaan, miten mm. kritiikittömyys ja huonot journalistiset tavat ovat pesiytyneet mediaan.

 

Riikka Pulkkinen: Lumo


Jatkosota, kirjeitä, kaipausta, surua, kotirintama ja venäläisiä sotavankeja.

 

Anna Gavalda: Kimpassa


Sympaattinen kertomus ystävyydestä, auttamisesta ja rakkaudesta.

 

Leila Slimani: Kehtolaulu


Trilleri perheen lastenhoitajasta, jota lapset ja koko perhe rakastavat, mutta joka ei olekaan sitä miltä päälle päin näyttää. Samalta kirjailijalta lukemani Toisten maa on myös erinomaisen suositeltava kirja.

Mukavia lukuhetkiä!  Ja hyvää uutta vuotta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 kommenttia:

 1. Jee, kiitos kehuista! Kiva kuulla, että tykkäsit mun kirjasta. (Kirjan lukija Ella Pyhältö oli muuten todella taitava.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kirjaa on ilo kehua. Puutuit tärkeään asiaan.

   Poista
 2. Äänikirjat ovat todella kivoja. Innostuin niistä muutama vuosi sitten, kun tuskastuin tv:n huonoon ohjelmatarjontaan ja illalla käsityön kanssa haluan kuitenkin jotain muutakin kuin hiljaisuuden.
  Vähän kahdehdin sinua, kun voit kuunnella kirjoja askareita tehdessäsi. Minulla ei jotenkin keskittymiskyky riitä. Todella kiinnostavan radio-ohjelmankin kanssa käy niin, että olen unohtanut kuunnella, tehnyt jotain muuta ja mietteet ovat kulkeneet omia ratojaan ihan jossain muualla. Harmitti, kun yhtenä päivänä tuli todella kiinnostava radiojuttu almanakan historiasta, ja siitä meni sitten iso osa ohi, tein jotain muuta, kävin toisessa huoneessa, vastasin sähköposteihin, vain unohdin kuunnella.
  Toisaalta minulla ei ole älypuhelinta, niinpä kuuntelen tabletilla, eikä sitä voi oikein kantaa mukanaan kuulokkeiden kanssa, vaan se on sitten sohvalla tai pöydällä. Pitää aina keskeyttää, jos menee toiseen huoneeseen tms. Niinpä illat ovat osoittautuneet parhaiksi käsityötä tehdessä, siinä pystyy keskittymään ja olemaan liikkumatta. Ulkona en kyllä kestäisi sitä, että joku pajattaisi jatkuvasti korvaan, niin hyvä tarina kuin olisikin :-D
  Kiitos, kun vähän esittelit kirjoja, näistä sain lukuvinkkejä itsellenikin. Historia kiinnostaa minuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen hyvä kuuntelija ja jaksan keskittyä pitkään (ehkä liiankin pitkään). Tilanne täytyy olla rauhallinen ja kuuntelu ikään kuin palkintona. Äänikirja on siitä hyvä, että sen voi kelata takaisin, jos ote herpaantuu, mutta aina ei kuuntelu onnistu. Ennen joulua yritin kutoa kuvioneuletta ja kuunnella: siitä ei tullut yhtään mitään. Kun olin päässyt selville, missä kohtaa kuviota olen, oli kirjan tarina jo lauseiden päässä, ja kun olin päässyt taas juoneen mukaan oli silmukat kateissa.
   TV:n tarjonta on ollut jo usean vuoden ajan ala-arvoista. Samat sarjat ja mukahauskat studiohauskuutukset tai realityt... itkussa on pitelemistä. Siksi aika kuluukin mieluummin kuulokkeissa tai koneen ääressä. Areena sentään joskus tarjoaa jotain todella hyvää katsottavaa.
   Toivottavasti pidät löytämistäsi kirjoista!

   Poista
 3. Kiitos hyvästä listauksesta. Nyt on taas vinkkejä valintoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain. Toivottavasti löydät mieleisiä kirjoja.

   Poista
 4. Minäkin olen äänikirjojen suurkuluttaja. Tässä oli hyviä ideoita seuraaviin valintoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelemiseen jää koukkuun. Mukavaa, kun löysit lisää kuunneltavaa.

   Poista
 5. Nämä edellisen vuoden lukukoosteet ovat monella tapaa kivoja. Löysin tästä hyviä vinkkejä seuraavaa kirjastoreissua varten. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Minäkin vilkuilen listat läpi ja poimin kiinnostavimmat muistiin. Joten olepa hyvä, ja hienoja lukuelämyksiä!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!