2022-12-03

Puutarhavuosi 2022

Ensimmäinen mielikuva menneestä vuodesta on kesän kirkkaansininen taivas ja lämpötila lähellä tai peräti hellelukemissa. Piti tarkistaa kesän ennätyssaldo: pikkukaupungissamme mitattiin 11 päivänä Suomen korkein hellelukema. Mielikuva oli siis ihan oikea.

Pitkään sai kunnon säitä odottaakin. Toinen mielikuva vuodesta on korkeat hanget. Lumesta ei meinattu päästä eroon. Melkein itkuksi pisti, kun huhtikuussa vielä ripsoi kymmenen sentin lisäkerroksen. Sulamista odotellessa ennätin leikata kuivia oksia jo muutenkin korkeaan oksakasaan ja silppuria sain huudattaa kokonaisen viikonlopun ennen kuin rytöläjä oli hakkeena. Koska oli pitkä kevät, idea- ja suunnittelupuolen lista vain kasvoi, ja tuska sen myötä päästä niitä toteuttamaan.

Ekaa kertaa:


Käyttelin porakonetta ja sain aikaiseksi viljelylaatikot. Niiden ympärille olikin päheetä levittää "oman maan silppua". Vaikka laatikoiden nikkarointi työnä on yksinkertainen, koin suurta onnistumisen tunnetta. Kesän mittaan laatikoista tuli yhä merkittävämpiä, kun siemenkylvöt itivät ja sain viljelyksiltä satoa ja silmäniloa. Kastelukannua tarvittiin usein, sillä kuivuus koetteli ensin alkukesällä ja sitten vielä heinä-elokuun ajan. Ekaa kertaa kylvin myös heiniä, sininataa, josta toivoin ja sainkin taimia paahdepenkin reunalle.

Tappiot:


Aikaisin keväällä käyn läpi kukkapenkkien lehtipeitot, murustelen niitä pienemmäksi ja jätän murskan kasvien väleihin hajoamaan. Paksu kerros rapsakoita tammenlehtiä tuntuu olevan erittäin hyvä suoja perennoille vähälumisina kausina. Tänä keväänä taisi paremminkin olla ongelmana paksu lumikerros, joka ei olisi millään halunnut sulaa pois. Jänis vei veronsa heti kasvun alettua käyden lyhentämässä kurjenkellojen lehtituppaat. Kukkivat sitten elokuun lopulla, eivät normaaliin tapaansa heinäkuussa.

Talven menetyksiä ei siis ollut, ainoastaan osa kiinankatajista oli jälleen alkukesällä ruskeina, vaikka ovat yli 10 vuotta vanhoja. Annoin niille lähtöpassit, koska en halua huputtaa niitä ikuisesti. Saattaa olla jotain sairauttakin, koska ei tunnu olevan merkitystä onko ne olleet suojassa tai ei. Kesän helteissä en ymmärtänyt, että jaloangervot ovat janoisia kasveja tai että niiden kasvualusta oli päässyt pahasti kuivahtamaan. Saapa nähdä nousevatko keväällä.

Ostoksia:

Puutarhaan ostin multaa 15 säkkiä, kalkkisäkin, purkin kanankakkaa, 2 pionia, 3 varjohiippaa ja syysleimun, ilmeisesti Wilhelm Kesselring nimeltään. Aikaisin keväällä ostin pari pussia tomaatinsiemeniä ja viljelylaatikoihin salaattien ja mausteiden siemeniä. Paljon siemeniä löytyi vanhoista varastoista. Lähes ekaa kertaa (edellisestä kerrasta ainakin 15 vuotta) ostin myös miekkaliljojen ja daalioiden mukuloita. Äitienpäivälahjaksi sain nietospensaan taimen.


Paras ostos aikoihin:

Trimmerin hankimme jo kaksi kesää sitten. Ihan tavallinen vempain ladattavilla akuilla. Kulmatonttiamme kiertää ikävän viistot ojat kahdelta puolen ja niiden nurmikko on suorastaan viheliäistä leikata ruohonleikkurilla, erityisesti jos nurmi on päässyt pitkäksi. Kummasti on vähentänyt tekemisen tuskaa, kun voi pidentää trimmerin varren ulottumaan ojan pohjalle asti, eikä tarvitse itse linkuttaa epätasaista pintaa. Leikkausjälki ei toki ole samaa kuin jos ruohonleikkurilla vetäisi, toisaalta voi jättää nurmikon kukat pidemmäksi aikaa kukkimaan.

Mitä tein lomalla?

Ihmettelin itsekin kunnes tajusin, että kesälomasta hupeni 1½ viikkoa koronassa ja viikon vietin Englannissa. Tänä kesänä ei ollut ylimääräistä ylitöistä kertynyttä viikkoakaan, kuten tavallisesti, joten aika vapaaseen oloon omassa puutarhassa tuntui todella lyhyeltä. Osa lomasta suli myös helteiden pehmentämänä. Oli ihan hyvä taktiikka aloitella puutarhajuttuja keväällä heti kun vain ulos pääsi. Muuten olisi jäänyt "kaikki" tekemättä. Ainakin kuvasin paljon ja nautin edellisen syksyn kukkasipulien loisteesta. Tänä syksynä en sitten ostanut sipulin sipulia ensi keväälle.

Mitä tein tai jäi tekemättä?

Kannattaa haaveilla paljosta, niin saa jotain aikaiseksi, näyttää olleen mottoni. Tekemättä jäi kasvimökin edusta, kasvimökin viereisen kukkapenkin osittainen uudistaminen, vuohenputkisota jäi puolitiehen, vuohenkellosotaa en edes aloittanut, talon vierustan kiveysten kunnostus jäi haaveeksi,... Mutta viljelylaatikot tuli valmiiksi, kirsikkapuu tuli ehostettua, talous- ja lehtikompostit tyhjennettyä, pitkä aita leikattua ja varjopuutarhan polut siivottua rikkaruohoista ja katekin levisi sinne ihan viime töinäni loppusyksyllä.
Niin ja tietysti satokausi on oma souvinsa. Elokuun päärynä kukki enemmän kuin koskaan ja teki myös hedelmää enemmän kuin koskaan. Sen satokausi on hyvin lyhyt ja väistämättä paljon meni myös hukkaan, kun en ennättänyt säilöä tai kerätä talteen. Kumminkin on nyt päärynähilloa ja päärynäsuikaleita talven ilona. Omenasato ei ollut mitenkään valtava, ja olin siitä hyvilläni, sillä omenat olivat jo alkukeväästä matojen mieleen. Viljelylaatikoista sain paljon mieleistä säilöttävää, ja kasvimökistä tomaatteja.

Englannin reissu oli ihan oma lukunsa ja olenkin Harlow Carrin puutarhanäkymiä jakanut parissa postauksessa aiemmin. Kun on paikallinen apuna lomaohjelman suunnittelussa, tulee reissusta antoisampi. Molemmat kun olemme hurahtaneet kasveihin, oli loma puutarhapainotteinen. Ehdittiin käydä myös Yorkissa nähtävyyksiä katsomassa, Leedsissä ostoksilla ja Riponissa kartanon puutarhassakin. Kyllä oli kartanon oheistaimimyymälän tarjonta herkullinen. Harmi kun britit eivät enää ole EU:ssa ja kasvien tuominen on käytännössä ihan mahdotonta yhä vieläkin brexitin jälkeen.  No, enpä tiedä kuka ne olisi matkalaukkuuni saanut sullottua tai mielihaluni raahattua. Toin sitten puutarhakirjoja, joista siellä on ihan huikea tarjonta.

Minna Hiidenkiven puutarhasta laittoi haasteen alulle, minulle haaste kiersi Marjukalta Tutkimusmetsän puutarhasta.

Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja, Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista.
3. Haasta muutama blogi-ystäväsi mukaan.

Haastan Riinan blogista Versoja Vaahteramäeltä sekä Katjan Päivänpesän elämää -blogista.


Toisen kierroksen siemenkirjeen lähetin menneenä maanantaina eteenpäin. Osallistuminen siemenketjukirjeeseenkin oli uutta. Olipa antoisa, odotuksentäyteinen kokemus, ja odotus jatkuu. Puutarhavuoteni päättyi (vaiko puutarhavuosi 2023 alkoi?), kun kylvin siemenkirjeessä tulleita siemeniä purkkeihin ja kiikutin ne viljelylaatikon suojiin talveksi. Ehkä marraskuinen kylvö kylmäkäsittelyyn on alku, toivon niin.


 

 18 kommenttia:

 1. Puutarhavuasi oli tapahtumarikas. Useen sen vasta oivaltaa, ku teköö siitä tällääsen koosteen. Saat ollakki ittehes tyytyvääne, saatuas loorat valamihiksi. Hyvä sä! Ojien leikkuu on vihoviimmeestä hommaa, mutta seki pitää jotenki hoitaa, jos haluaa ojien pysyvän eres jonkullaases ruarus. Siis tua sun Englannin matka oli ihan huippu! Mahtava päärynäsato!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä ehdin touhuta enemmän kuin olisin arvellut. Kuville ei oikein voi väittää vastaan. Ensi vuodellekin paljon hommaa, mutta niitä tehdään sitten keväästä alkaen =). Nurmikonleikkuussa noi ojaosuudet jää aina viimeiseksi, ja siinä vaiheessa on jo niin kuumissaan ja tuskastunut, ettei millään meinaa saada enää kaltevia pintoja hoidettua.
   Ammennan vielä pitkään Englannin "satoa". Aikoihin en olekaan matkustellut mihinkään.

   Poista
 2. Ihania kuvia ja tunnelmia. Olisipa kesäkausi pidempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! En tiedä nauttisiko kesästä jotenkin enemmän, jos se olisi pidempi. Ehkä puutarhan hoitoon liittyvien töiden kanssa ei olisi niin kiireen tuntua. Ja taimetkin ehtisi varttua paljon vahvemmiksi ennen talvea. Voisin kyllä kokonaan luopua talvesta, jos kesä siitä pitenisi. =)

   Poista
 3. Oli kiva lukea sinun puutarhavuodestasi ja katsoa nämä kaikki kauniit kuvat. Sait tehtyä upeat laatikot, niistä on varmasti iloa pitkäksi aikaa. Lomamatkan kuviasi katson varmasti monta kertaa.
  Harmi, että sairastaminen söi osan lomasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Paljon olen yrittänyt kuvata, sillä joka päivä sama kohde on hieman eri valossa tai eri vaiheessa kasvuaan. Laatikoista oli paljon iloa, ja tuntui, että ne melko hyvin säilyttivät kosteuden huolimatta kovista helteistä. Se on hyvä, koska pelkäsin niiden kuivahtavan hyvinkin herkästi.
   Joo, ahkera työntekijä sairastaa lomallaan. Kyllä harmitti! Tähän asti oli selvitty ilman tautia, ja nyt sairastettiin sitten porukalla. No, nyt se jo on jossain siellä kaukana kesässä. Ehkä tässä maailmanmenossa on isompaa murhetta mietittäväksi, onneksi ei ihan omalla takapihalla.

   Poista
 4. Kuulosti hyvältä kaudelta. Englannin matka oli varmasti huikea, sellaisesta haaveilen mutta en ole vielä päässyt. Kiitos haasteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olen kesään tyytyväinen, Englantiin varsinkin. En ollut ymmärtänyt aiemmin, että siellä on ihan oikeasti jokaisessa kaupungissa, jopa kylässäkin, ihania puutarhoja, joihin on pääsy pienestä maksusta. Uskomattoman hyvin hoidettuja ja reheviä kasvillisuudeltaan. Jopa Yorkin museon pihalla oli upea kivipuutarha. Toivottavasti haaveesi toteutuu.

   Poista
 5. Kiva, että sinäkin osallistuit haasteeseen. Näitä koostepostauksia on mukava lukea. Teillä oli oikein lämmin kesä mutta siitä huolimatta sait tehtyä yhtä sun toista. Englannin matka taisi olla lomasi kohokohta ja sen reissun kuvasaldosta olemme me lukijatkin jo päässeet nauttimaan.
  Harmillista, että kesälomastasi iso osa hupeni sairastaessa. Aika usein sitä sairastuukin juuri kun loma alkaa.
  Mietinkin jo, missä siemenkirje mahtaa liikkua kun ei ole kuulunut siitä pitkään aikaan mitään. Taitaa jo jouluposti kuormittaa postilaitosta ja kirjeet liikkua hitaammin kuin aiemmin syksyllä. Hyvä, että kirje on vielä tallella ja lähtenyt eteenpäin :) Iloista joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva haaste, ja ajankohtainen nyt kun puutarhatouhut on pulkassa. Hetki joulua ja sitten alkaakin jo uusi kausi. Siemenkirje on mukavan pulskassa kunnossa pitäen laajan valikoiman sisällään. Toivottavasti ehtii sinullekin vielä ennen joulua. Samoin, kiitos! Iloista tonttuilua!

   Poista
 6. Reippaita sininatan taimia! Oliko pitkä prosessi kylvöstä tuohon mittaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuota... ehkä noin 1½ vuotta! Olin kylvänyt ne 2021 ja eivät itäneet. Laatikko unohtui ulos ja siemenet itivätkin tänä keväänä, kun uteliaana heitin lootaan vettä. Aavistelin, että voisivat olla sininataa. Kuva on otettu joskus heinäkuussa.

   Poista
 7. Kiitos tästä ihanasta haasteesta!
  On suorastaan terapeuttista katsella kesäisiä puutarhakuvia. Kuvissasi on ihana tunnelma ja kesän lämmön melkein tuntee iholla.
  Tuollainen Englannin matka on kyllä jokaisen puutarhaihmisen suuri unelma. Olisi mahtavaa päästä tutkimaan noita kaikkia upeita puutarhoja.
  Otan mielelläni haasteen vastaan, mutta voi olla että se menee tammikuulle. Silloin nimittäin juttujen aiheet ovat aika vähissä ja on mahtava alkaa suunnittelemaan jo kesää. Kirjaan kalenteriin tämän postausaiheen, niin varmasti muistan.
  Mukavaa joulunodotusta ja joulun jälkeen se uusi kevät jo oikeastaan jo alkaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Riina! Todella mukava lukea kesäkoosteestasi myös tammikuussa. Samoin sinulle rauhallista joulunodotusta. Enää parisen viikkoa ja päivät kääntyvät valoon!

   Poista
 8. Nämä koosteet ovat kyllä mukavia, huomaa itsekin mitä kaikkea puutarhavuoteen onkaan mahtunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, niistä on ilos itselle ja myös muille. Todella paljon ehtii puutarhakauden aikana tapahtua, ja näis se tulee kerrattua sopivasti seuraavaa kautta odottaessa.

   Poista
 9. Oli kiva lukea koosteesi kesältä 😊 Siihen mahtui aikas paljon! Kasvilaatikkosi ovat kyllä upeat, samoin kuvasi kesältä!
  Itsekin olen hypistellyt siemenkirjeestä saatuja pusseja ja miettinyt pitäisikö jo kylmäkäkäsittelyn tarvitsevat siemet kylvää ja viedä lavaan 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taisin laittaa suosista lähes kaikki kylmäkäsiteltävät, ja nekin jotka hyötyy kylmäkäsittelystä liki samoin tein ulos lavaan. Iloisesti sekoitin purkkien järjestyksen, joten nyt on kaksin verroin jännittävämpää seurata mitä nousee. Mukavaa joulunaikaa sinulle!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!