2023-02-18

Kelloköynnös aloittaa siemenkylvöni

Siemenkylvöni alkavat tänä vuonna liottamalla kelloköynnöksen siemeniä. Kerran aikaisemmin olen saanut siemenet itämään, ehkä hullun munkilla, sillä myöhemmin itäminen ei ole onnistunut kertaakaan. Vuosiin en sitten ole yrittänytkään, joten ostamiini siemeniin kohdistuu nyt melkoiset odotuspaineet.


Nelson Gardenin pussia varovasti tunnustelemalla huomaan sen sisällä olevan epämääräisiä muhkuroita. Pohdin kannattaisiko liottaa kaikki siemenet kerralla vai jättäisinkö niistä osan ensi vuoteen. Päiväystäkin riittää 2025 syksyyn. Päällipuolella näkyy lukevan - sitten kun on etsinyt silmälasit ja siirtynyt ikkunan valoon tihrustamaan pikkupränttiä - Frö till/Frø til Siemeniä 6-8 Plants. Sepä sopivasti. Itävyydenkin luvataan olevan minimissään 65 prosenttia. Jos puoletkin itää, saan 3-4 tainta, mikä on ihan hyvä määrä. Tarkkoja istutuspaikkoja en vielä ole niille suunnitellut enkä päättänyt, istutanko ne maahan vai ruukkuihin.

Avaan pussin, kaadan siemenet kämmenelleni, ja melkein viskaan ne saman tien pois. Hyi helkutti! Kämmenelläni jököttää iso leveän littana ja myhkyräinen mötikkä sekä muutama siemen. Mitä ihmettä? Mötikkä ei ole toisiinsa liimautuneita siemeniä, eikä lopulta ällö otuskaan, vaan palanen siemenkodan kuorta. Näin oletan, vaikka on laatassa pari pientä kohoumaa, joita hyvällä tahdolla voisi epäillä siemeniksi. Varmasti siis neljä siementä ja ehkä yksi siemen palassa parkkia.


Alkaa ynnääminen. Siemeniä 6-8 taimeen? Itääkö yhdestä siemenestä useampi taimi? Jos itäminen on 65%, neljästä siemenestä kehittyy kaksi tainta. Jos mötikkä sisältää jotain elävää, niin hyvällä säkällä saan kolmannen. Kiitti, Nelson! Alkaa luetun ymmärtäminen ja kääntäminen. Vai käännösvirhe pakkauksessa sanassa Plants? Eli tarkoittaakin 6-8 siementä. 0,80 g sisälsi silkkoa. Kiitti uudelleen, Nelson!

Joskus olen ihmetellyt, miksi ihmiset ostavat useamman pussin kelloköynnöksen siemeniä. Selvisipä sekin. Toivon, että neljä siementäni ovat tavallista pulskempia ja elinvoimaisempia. Ja oikeasti: kaksi hyvin kasvuun lähtevää tainta on ihan riittävästi ja jo pelkkä siementen hypistely toi kevään!

 

19.2.2023 Päivitys:

Klöntti on sittenkin siemeniä! Yön levättyään kostean paperin välissä se on imenyt kosteutta ja varovasti vetäen palasta sai erotettua kaikkiaan viisi limaista siementä. Kiitos, Nelson! Sain lopulta siemenpussista mitä pitikin. Nyt vaan odotellaan itämistä.

 

25 kommenttia:

 1. Varsin säästeliäästi on siemeniä tosiaan pussiin laitettu. Olisi parempi olla todella hyvä itämisprosentti. Etpähän huku taimiin. Toivotaan siis onnea kylvöksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla vielä raapustelin isoa klönttiä, ja se oli sittenkin kiinni liiskaantuneita siemeniä. Jee, muutama taimi enemmän! Toivotaan, että itävät hyvin.

   Poista
 2. Hei,
  Ota kuva pussista kummaltakin puolelta ja siemenistä. Ja laita Nelson gardenille ne. Kyllä tuosta jo pitäisi saada uusi pussi siemeniä. Itse laitoin kun pussista tuli siemeniä mutta kun alkoivat kukkia niin olivat ihan muutakuin piti. Sain uusia siemeniä tilalle joista tuli seuraavana vuonna sitä kuin pitikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivitin bloggausta. Siemeniä oli sittenkin klöntissä, kun se likosi kunnolla. Ei enää tarvetta reklamaatioon.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Olipa harmillinen juttu. Minulla Nelson Gardenin pussissa oli 16 siementä tai itse asiassa vielä enemmän. Muistin juuri, että pariin taimipurkkiin tulikin kaksi siementä. 😊


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus saa enemmän kuin olettaa. Toivottavasti siemenisi itävät hyvin!

   Poista
 5. Toivottavasti noista nyt tulee kaksi taimea! Samaa mieltä anonyymin kanssa, kandee lähettää reklamaatiota Nelsonille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt on enemmän siemeniä, millä yrittää idätystä. Joskus reklamaatio on paikallaan, tällä kertaa ei tarvinnut ryhtyä toimeen.

   Poista
 6. Johan sait oudon sisällön, en ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, vaikka monta pussillista kelloköynnöksiä on tullut kasvatettua. Tee ihmeessä reklamaatio jo ihan periaatteen vuoksi.
  Itse käytin Impectan siemeniä ja pussissa oli ihan kunnolliset ja itävät siemenet.
  Jos saamasi pussin sisällöstä itää tälle vuodelle riittävästi taimia niin onhan uusi reklamaationa saatu pussi sitten ensi vuodelle odottamassa. Onnea kelloköynnösten kasvatukseen, kannattaa muuten malttaa odottaa itämistä, sillä olen huomannut, että siemenet itävät ihan omaan tahtiinsa ja aikaikkuna on aina laaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain kuin sainkin lopulta enemmän siemeniä. Toivottavasti itävät hyvin. Kiitos huomautuksesta malttiin, täytyy antaa niille aikaa.

   Poista
 7. Ehdottomasti teet reklamaation! Kyllä pakkauksen pitää sisältää vähintään sen verran tavaraa, mitä on luvattu, muutenhan se olisi huijausta. Sain itse joskus reklamoidessani eri firman siemenpussista hyvitykseksi kaksi pussia oikeaa lajiketta ja vielä pari muuta lajia "kaupan päälle".
  Minä unohdin kelloköynnöksen siemenet vesiastiaan tunnin liotuksen sijaan kahdeksi vuorokaudeksi. Saa nähdä, lähteekö yksikään siemen itämään. Onneksi niitä jäi vielä pussiin muutamia. Minulle kun sattui viime keväänä Nelson Gardenin pussiin peräti 20 kelloköynnöksen siementä. Näinkin päin siis voi käydä. Siitä en tietenkään reklamoinut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt minulla on ehkä enemmän taimia tulossa kuin oikeasti tarvitsen. Näin se kääntyy, kun ei hosu ennen aikojana. =) Toivottaan että sinunkin siemenesi itävät.Ja vielähän on uusintakylvön mahdollisuus.

   Poista
 8. Samaa mieltä, reklamoi. Kylvin samanlaisesta paketista 2021 ja siemeniä oli muistaakseni 14, jotka lähes kaikki itivät. Kylvin sammalnappeihin ja taimia tuli vähän liikaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään siemeniä on pusseissa hyvinkin eri määriä. Minulle niitä tuli nyt sitten 9 yhteensä. Ihan tarpeeksi, jopa liikaa, jos kaikki sattuvat itämään.

   Poista
 9. Olen ostanut sekä Nelsonin että muiden kelloköynnöksen siemeniä. Vajaa 10 siementä on ollut kaikkien pusseissa. Itävyys on ollut niissä minusta enemmän kuin tuo mainittu 65 %. Tänä vuonna unohdin liottaa siemeniä. Viime vuonna liotin. Lopputulos on yhtä onnistunut kummallakin tavalla. Hyvin itivät. Yhdestä siemenestä tulee yksi taimi.
  Onneksi klöntti osoittautui siemenryppääksi. Jos pussissa luvattu määrä olisi ollut vähäisempi, olisin laittanut reklamaation. Siemenet eivät ole enää kovin edullisia, joten tarkkaavaisuutta saisi olla pakkaajallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle sopii tuo 9 kpl oikein hyvin. Olisi ollut ikävää alkaa reklamoida. Nyt vaan sitten toivon oikein hyvää itämistä, niin saan kesäksi kauniit köynnökset. Totta, yleinen hintojen nousu ulottuu myös siemeniin, arvatenkin kevään tullessa sama ilmiö koskee myös valmiita taimia.

   Poista
 10. Olipa epämääräinen klöntti mutta hyvä kun paljastui siemeniksi. Minulla oli saman firman siemenissä 100% itävyys ja olin ostanut siemenet viime syksynä alennusmyynnistä. Toisen pussin jätin ensi vuoteen sillä siinäkin oli pitkä päiväys. Eli nyt on ikkunalla 9 liilan kelloköynnöksen taimea kasvamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 100%:n itävyys kuulostaa hurjan hyvältä, samoin 9 tainta. Toivon niin, että edes jokunen siemen itää minullakin.

   Poista
 11. Kelloköynnöksellä mäki tapaan kylyvökset aloottaa, vaan enoo viäläkää alootusta teheny. Siämeniä on kyllä. Mullaki on ollu vuasien saatos pussiis vaihtelevia määriä siämeniä, muttei koskaa tuallaasta möykkyä. Onneksi osoottautuu siämenkasaksi. Onnia kylyvöksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on lähteneet köynnökseni kasvamaan, kokonaista 8 tomeraa tainta varttuu nyt ikkunoilla.

   Poista
 12. Aika erikoinen klöntti. Minulla taisi olla tänä vuonna tuo Nelson, olikohan 10 siementä ja nyt kuusi taimea. Joskus on itänyt paremmin, mutta kerran piti laittaa uusinta kylvös. En kyllä muista minkä firman siemeniä silloin oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä itivät lopulta erittäin hyvin. Siemeniä sain klöntti hajoitettuna yhteensä 9, ja taimia tuli 8, mikä on minulle tosissaan ennätys näiden suhteen.

   Poista
 13. No onpas aika erikoinen siemenpussi osunut. Itse olisin jokatapauksessa saattanut laittaa pientä huomautusta Nelsonille. Toivotaan nyt kuitenkin, että itävät hyvin! 😊
  Sinulle on muuten haaste blogissani 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin itivät. Onkohan nyt mennyt haaste ohitse, kun tämän viestinkin vasta nyt luen... Minäpä kaivelen vanhoja postauksia. =)

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!