2015-07-24

Valkoinen puutarha – White garden – 白色的花园
Valkoinen puutarha on vähitellen muodostunut Elokuun päärynän viereen. Muodostunut, koska olen istuttanut alueelle oranssia rusopäivänliljaa, oransseja tarhaliljoja, kylvänyt vaaleanpunaista sormustinkukkaa, syvänpunaista ketoneilikkaa, jakanut sinistä kevätkaihonkukkaa, istuttanut tummansinisen ja sametinpunaisen kärhön… Hehkuvan oranssit japaninruusukvittenit, joista toisen jänis söi, ei nekään tee aluetta valkoiseksi.
Miten lie, yksi aurinkoinen hetki tässä menneellä viikolla huomasin, että puutarhassani oli valkoisten kukkien soppi.
Taustalla kukkii jo isoksi varttunut loistojasmike ’Tähtisilmä’. Siitä leviää huumaava tuoksu, ja sen kukkivat oksat muodostavat valkoisia putouksia pensaaseen. Sen viereen on kasvanut tyrnipoika, joka ei tiedä elääkö vai kuolla. Keväisin sen oksat on paleltuneen näköiset, mutta lämpimän sään tullen se alkaakin tehdä hopeanharmaita lehtiä. Sahalla uhkailu auttaa jaksamaan.


Tammen alle tehdyn uudistuksen myötä istutin siellä olleet valkoiset ukonkellot väliaikaiseen turvaan. Väliaikaisuus on muuttunut pysyväksi, koska kello viihtyy. Samoin viihtyy kurjenkello. Se mieltyy moneenkin kasvupaikkaan ja vaeltelee omia aikojaan halunsa mukaan. Päärynäpuun alus ja kivikon reunus katajineen ovat sen valtakuntaa.
Kivikossa kukkiva valkoinen patjarikko ei heinäkuun kukintaan enää osallistu, mutta antaa pienen alkusoiton. Jasmikkeen alle levinnyt vuohenputki sai tänä kesänä luvan liittyä valkoisten kukkien seuraan.


I’ve got a tiny white garden beside a pear tree. I’ve planted orange lilies, sown pink foxgloves and red Dianthus deltoides, have devided blue Omphalodes verna. I’ve also planted dark blue and velvet red clematis. Despite of that, there was a white garden one day.
On a background is mock-orange ‘Tähtisilmä’. It grows white veils of flowers on its branches. It also spreads sweet fragrance around of it. Beside it grows a boy sea-buckthorn. It doesn’t know whether to live or not. Every spring it looks dead, but when weather gets warm, it grows beautiful grey-greenish leaves. Obviously threatening with a saw helps.


I’ve planted some Campanula latifolia plants temporary to this bench. Now they are to stay. Also Campanula persicifolia gets on well here. It seems to like all kind of growth places and wanders as it likes.
Tiny Saxifraga gives a start tones for flowering in June, the others continue on July. This July also goat weed was allowed to blossom.

 
我有小白色的花园在梨傍边。我种了橙色的百合,粉红色的Digitalis purpurea和红色的Dianthus deltoides。我乘除 了蓝色的Omphalodes verna。还种了深蓝和红色的Clematis。尽管, 我有色的面积在我花园。
地方后边是Philadelphus lewisii ’Tähtisilmä’. 它有许多白色的花, 一样新娘的头纱,还远好像。它旁边种沙棘树。早春天我不知道,他要不要生活。舒服天气来, 他种灰录色的叶子。
多年生Campanula latifoliaCampanula persicifolia合群好这些树前边。暂时地方变得恒。
Saxifraga开始花在六月,和其它接续在七月。这个七月我也让了杂草白色的花着花。4 kommenttia:

 1. Ihana kuutamopuutarha :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Marietta!
  Vähän vahingossa tuli nuo kellokukat istutettua ja kylvettyä. Myöhemmin syksyllä pitäisi vielä valkoisten liljojen avata nuppunsa.

  VastaaPoista
 3. Erilaiset valkoiset kukat luovat kauniin kokonaisuuden.
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sirpa. Täytyykin tästä lähteä kuvaamaan, kun se välillä on sateelta mahdollista. Tänään on kyllä ollut ihana päivä, kun aurinkokin on paistanut, eikä ole satanut kuin kerran.

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!