2016-06-18

Akileijat
Akileijat ovat kuin kasvustojen yllä liiteleviä perhosia. Keveitä ja iloisia kesän aloittajia. Puutarhamaan kunnolla kastuessa monen päivän sateessa on sopiva hetki etsiä valokuvia tämän kesän akileijoista pihallani.


Entinen kasvimaa on epämääräisen villi paikka, johon tuuppaan yksittäisiä taimia talteen ja jossa ne saavat levitä mielikseen. Nyt on akileijojen aika, myöhemmin kesällä mäkimeirami ottaa vallan.


Puolivillissä penkissä akileijat risteytyvät keskenään. Tavallisen sinisen akileijan jälkeläisellä onkin kerrotummat ja hieman punertavat terälehdet. Jos vielä löydän alkuperäisen sinisen akileijan, täytyy sen siemenet kerätä talteen; ehkä saan lisää uusia mielenkiintoisia sekoituksia.


Aivan uusi akileija on koboltinsininen alppiakileija, jota kasvaa kiviympyräni laidalla varjon puolella. Se on viime kesän siemenkylvöjä ja näyttää hyvin lähteneen kasvuun.  


Toinen uutuus on 'Green Apples', jonka valkoiset kukat hohtavat portinpielessä sinisiä kurjenmiekkoja vasten. Myös näitä kylvin viime kesänä ja ne itivät todella hyvin. Taimia on jokunen myös kiviympyrän laitamilla.


Vanha vuosia kasvanut 'Ruby Port' on kiitettävästi pitänyt pintansa. Niitä putkahtelee ihmeellisistä paikoista pitkin pihaa ja yritän kuskata niitä muiden akileijojen joukkoon.

Kotona oli aikanaan (ja edelleen) pitkä rivi akileijoja. Minun kasveihini verrattuna niiden kukinnot olivat valtavia. Vuosikymmeniä kun kasvoivat samalla paikalla, oli joukossa todella kauniita yksilöitä. Jossain laatikoiden syövereissä minulla saattaa olla vielä jokunen niiden siemenkin tallella. Nyt kun kylvää, on ensi kesänä taas uutta ihmeteltävää.

Ja lajikkeitahan on olemassa vaikka kuinka paljon. Esim. Robert Höck on koonnut videon erilaisista akileijoista.


14 kommenttia:

 1. Ai niin, tuo 'Ruby Port' onkin vielä ostoslistallani. Ihanan värinen, todella portviiniä! Akijeilat ovat niin kivoja ja ihania. Minulla on jo kaksi akileijakylvöstä odottelemassa, mutta eivät ole itäneet, yritän juuri muistella, tarvitsivatko ne kylmäkäsittelyä tai mikä lie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muistanutkaan, mutta ainakin alppiakileijan siemenpussissa neuvotaan laittamaan kylmäkäsittelyyn.
   Enimmäkseen olen antanut näiden siementää itsekseen ja katsonut sitten mitä seuraavana keväänä tulee.

   Poista
 2. Akileioihin ihastuin taas uudestaan.
  Tilasin keväällä T&M:ltä siemeniä. Olen pitänyt kylmässä. Nyt ne itävät. "Suklaasotilaat" istutan penkiin jo ensi viikolla. "Kuninkaalliset purppurat" ovat vielä aika pikkuruisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaasotilas onkin ihan namu. Pidän sekä punertavista että myös akileijojen hennoista väreistä.

   Poista
 3. Olen niin rakastunut Akileijoihin! Ja niitä on ihanan paljon erilaisia ja eri värisiä! Kiitos videovinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijat on varmoja kasvuunlähtijöitä. Aina ne jollain tapaa osaa myös yllättää, vaikka siirtymällä tontin toiselle laidalle.

   Poista
 4. Ihania! Minullakin pitäisi olla valkoinen kerrottu, olen sen unohtanut, pitää huomenna 'etsiä' se!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkei se kovin kauaksi ole hukkunut. Onnea etsintään!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, Kati! Niissä on sopivasti kepeyttä ja toisaalta sinnikkyyttä.

   Poista
 6. Akileijat ovat ihania, joskin aika kovia vaeltamaan ja valloittamaan. Mutta kun ei niitä siementaimiakaan malta olla nykimättä pois, kun ei voi tietää millainen kaunotar sieltä on tulossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, juuri avautui kukkaan lähes keskellä polkua yksi Ruby Port. Kukkikoon siinä. Toivottavasti tekee siemeniä ripoteltavaksi oikeaan paikkaan.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!