2017-01-29

Kevätkylvöt ja siemenet
Kevätkylvöt ja siemenet on nyt puutarhan kuumin keskustelunaihe. Joko kylvää, mitä kylvää, mistä hankkia siemenet, millä aikataululla, miten kylvää, esikasvatus vai avomaa, laittaako kylmäkäsittelyyn, mihin multaan, mihin lämpötilaan...?

Siemenpussin teksti opastaa: kylvetään keväällä. Siitä ei paljoa viisastu. Netti auttaa ja blogi-ystäviltä voi tiedustella konsteja. Onnistuakseen on hyvä lueskella ja ottaa selvää, onnistuakseen hyvin on parasta noudattaa ohjeita. 

Jokunen kiinnostava linkki aiheesta:
 

Vaan on siinä urakka, jos aikoo koko siemenvarastonsa hyödyntää. Hamstraamisen kirot iskevät katalasti nilkkaan. Loppuu tila, loppuu purkit, loppuu aika sekä puutarhurilta että siementen Parasta ennen -päiväyksestäkin. 

Suunnitelmallisuutta peliin. Lista siitä mitä on, lista siitä mitä haluaa kylvää, lista kylvöajoista, lista... Joko puuduttaa? Entä jos tekisikin sen kaiken laveasti ja sattuman kaupalla? Varaisi palan maata ja ripottelisi siemenet kaikki suloiseen sekamelskaan, katsoisi mitä itää ja istuttaisi yllätykset paremmille sijoilleen myöhemmin. Joka tähän kykenee, on hän hatunnostoni arvoinen.


On varmaan luonnekysymys. Minä en siihen pysty. Minun täytyy tietää, mitä teen ja mihin olen kasvit suunnitellut istuttavani. Ehkä kesäkukkien kanssa voisin lähteä tähän kokeiluun, tai niityn kylvämiseen, jos sellainen olisi.


Pystytkö sinä ripottelemaan siemenet suoraan maahan ja odottamaan? Moni siemenhän on mahdollista kylvää syksyllä ulos sijoilleen, ja odottaa ihmettä keväällä.

15 kommenttia:

 1. Kunpa muistaisimme, että pääasiassa kaiken kylvämisen ja kasvattamisen pitäisi olla mukava harrastus, eikä niin kuolemanvakavaa. Etupäässähän useimmat meistä ovat harrastajia, joiden lapset eivät kuole nälkään, vaikka tomaattien kylvö epäonnistuisikin.

  Joskus olen huvittuneena lukenut joidenkin siemenpussien ohjeita. "Kylvetään keväällä" - todella tyhjentävä ohje, johon itsekin olen törmännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Iloa pitää olla.
   Meillä on mahdollisuus kasvattaa uudelleen seuraavana vuonna, jos nyt ei onnistu.

   Poista
 2. Kylvetään keväällä", heh, sellaisia ohjeita on tosiaan joskus näkynyt. Kaipaisin myös selkeitä ja tarkkoja tietoja.
  Sekä perennoja että kesäkukkia olen kylvänyt suoraan kasvupaikalle, mutta en sentään sikin-sokin. Kasvatustilan puute sisätiloissa on ollut yksi syy tähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin kansainvälisesti siemenkauppaa tekevien firmojen pusseissa on usein melko lavea aikahaarukka, jolloin siemen kylvetään maahan. Täällä on silloin vielä lunta. Mutta järki päähän tässä asiassa.
   Joskus olen harkinnut erillisen kylvöpenkin tarpeellisuutta.

   Poista
 3. Kelloköynnöstä ajattelin taas kokeilla. Sen kukat ovat aivan ihanat. Joo, ohjeet ovat joskus sieltä tännepäin, mutta netistä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on kelloköynnöksen kylvön aika. Joku vuosi sitten kylvin sen liian myöhään. Kukkia ei tullut, mutta todella kaunis köynnös kärhineen koristi pitkään ulkoruukun pajutukea.

   Poista
 4. Meillä on pari "luontoaluetta" ja sinne heittelen siemeniä, mutta kyllä muuten taytyy pitää joku järjestys ja merkata myuistiin, mitä on kylvänyt. Sitkeätä on odotus silloin, jos kasvin kukinta on odotettavissa vasta seuraavana kasvukautena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenkasvatuksessa on puolensa. Onnistuessaan saa paljon ja kestäviä taimia, mutta väistämättä vie lähes aina sen kaksi vuotta, ennen kuin voi sanoa onnistuneensa. Ja se on varmaa, että luonto ennättää kahdessa vuodessa yllättää aina!

   Poista
 5. Minä laitoin osan syyskylvönä, mutta suurin osa kylvöistä jäi kuitenkin kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun saat syksyllä kylvetyt taimet kasvamaan, teetkö aiheesta postauksen. Minua kiinnostaa, miten ja mitkä onnistuivat. Olen kauan sitten kokeillut, mutta silloin kasvuun lähteneet taimet kuolivat takatalveen. En ymmärtänyt suojata.

   Poista
 6. No minä olen niin laiska, että välillä sirottelen ja kylvänkin vain kesäisin. Ihailen kyllä suunnattomasti kaltaisiasi järjestelmällisiä ihmisiä ja tahtoisin itsekin olla sellainen. Ohjeet jätän ikävän usein lukematta kokonaan. Mitä aiot itse kylvää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lähti siitä, kun siemenlaatikoissani on siemeniä, jotka ei oikeastaan sovellu pihamme kasvuoloihin (miksiköhön?!). Osa siemenistä on vanhoja, osasta on puolet kylvetty aiemmin, joitain olen saanut. Epämääräinen lajitelma, joille kuitenkin haluaisi antaa mahdollisuuden lähteä kasvuun.
   Ajattelin olla rohkea ja kokeilla joidenkin siementen kylvämistä suoraan maahan, matalia kasveja havittelen. Kaunokainen, kissankäpälä, kangasajuruoho, rauniokilkka, karpaattienkello,...

   Poista
 7. Kyllä menee suunnitelmallisuuden puolelle. Joitakin perennan siemeniä varistelen maahan toivossa, että itäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin suunnittelen aika lailla. Joskus onnistaa, toisinaan ei. Kun onnistuu alusta lähtien kasvattamaan haluamansa kasvin, saa intoa kokeilla jälleen jotain uutta.
   Mukavaa, että olet liittynyt lukijaksi.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!