2017-01-22

Tilinpäätös 2016Kiitoksia Vaalean Vihreää -blogiin haasteesta kertoa menneestä kesästä!

Kesällä sain toteutettua suunnitelmani yhdistää pikkuportilta lähtevä kivimuuri osaksi muuta puutarhaa. Alunperin kivimuurin piti jatkua täysin päinvastaiseen suuntaan talon taakse. Puutarhaan rakennettu kiviympyrä kuitenkin veti muurin jatkon magneetin tavoin luokseen ja olen ratkaisuun enemmän kuin tyytyväinen.


 
Kiviä siirrellessä, nurmikkoa ja orapihlajan versoja maasta kaivaessa tuli mieleen, että rajansa raadannallakin.  Opin, että liikaa reuhtoessa menee maku puuhaan. Hyvä hikijumppa satunnaisesti, mutta päivätolkulla kaivaminen ei ollutkaan enää mielekästä.


Viime kesänä murehdutti ensin viileä ja kostea kesä, myöhemmin lämmin ja kostea kesä. Ötökät lensivät ja luikersivat, suorastaan kirmasivat puutarhaani. Aika loppui kesken ja ötökkäinvaasion lisäksi puutarha otti askeleen villimpään suuntaan.


Nautin toissakesän istutuksista keväällä. Pitkästä aikaa oli pihassa sipulikasveja, tulppaaneja ja laukkoja.  Nautin myös lämpöisistä kesäpäivistä ja rauhallisista hetkistä lomalla. Syksyllä marjojen ja hedelmien kypsyessä muutuin oravan kaltaiseksi hamstraajaksi ja nyt talvella nautin jokaisesta marjasta viilini päällä.
Aivan loppusyksystä ostin purppuraheisiangervon. Istutin 'Diabolon' uudelle kivialueelle, jonka istutuksia toivottavasti pääsen ensi kesänä jatkamaan.  


Haaveilen kukkarunsaudesta ja tuoksuvista matoista kiviympyrän taustalla, mutta suunnitelmat alueelle on vielä kesken. Jos omistaisin taikasauvan, niin kivimuurin edessä olevalta pihapolulta katoaisivat rikkaruohot ja polun toisella puolella olevat istutukset uudistettaisiin.


Tilinpäätös jää runsaasti plussalle. Kuvia selatessa ymmärrän, miten paljon edellisen kasvukauden aikana lopulta koin ja kuinka paljon ennätti tapahtua. Avartava haaste siis.Haaste kuuluu näin:
Mitä unelmia toteutit 2016?
Mitä opit?
Mitä murehdit?
Mistä nautit?
Mitä haaveita on vuodelle 2017?
Laita haaste kiertämään ja haasta neljä.

Voit vapaasti tarttua haasteeseen ja kertoa menneestä puutarhavuodestasi!

Lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi, Vikki, blogista Vikkikuvailee!


25 kommenttia:

 1. Tuo kivimuuri on kyllä hieno ja upeasti se sulautuu kiviympyrään! Kesäkuvia katsellessa ei ole epäilystäkään plussista ja miinuksista, saamapuolelle jäädään varmasti joka vuosi. Tuo raatamisen filosofia on niin totta, omakohtaisia kokemuksia on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maria! Kesäkuviin pitääkin palata aika ajoin. Ja kummasti se raataminenkin unohtuu, kun uudet ajatukset alkavat keriä esiin.

   Poista
 2. Kuvia selatessa näkee mukavasti aherruksen tulosta - paljon olet saanut aikaan. Ja kaunista! Uusia suunnitelmia on mukava hautoa näin talviaikaan. Kevät tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita! Olen jo lueskellut siemenkuvastoja, tarkistanut vanhat siemenvarastot. Parasta on mietiskellä rauhassa nyt, kun kevääseen on vielä hetki aikaa.

   Poista
 3. Kivimuuriasi olen ihastellut aiemminkin ja taas kerran täytyy todeta, että se on todella hieno! Mukava postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että koko kesä on ollut kivimuuria. Ensin tehden, välillä kuvaten ja vielä siitä täällä kertoen. Mutta tohkeissani olen ollut. Kiitos, Piparminttu!

   Poista
 4. Yhdyn edellisiin eli kivimuuri on todella hieno. Löytyivätkö kaikki kivet teidän tontilta, vai oletteko ostaneet niitä? On siinä ollut ahertamista, joten muutama tauko on ollut ihan aiheellista. Ja miten ihanilta näyttävätkään nuo tulppaanit, joiden aikaan ei enää niin hirveästi ole. Sitä odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between! Alkuun tilasin kiviä etupihan päällystämiseen joskus vuosituhannen alussa. Sitten paljastui, että useassa kohtaa pihaa on vanha kiveys lapionpiston syvyydellä. Et usko, miten paljon niistä on riittänyt huvia(tuskaa), iloa(kiroa)! Mutta viimein on kasa jo melko pieni, ihan pikkujuttuja vaan ensi kesälle...
   Odotan innolla tulppaaneja, istutin niitä lisää viime syksynä.

   Poista
 5. Kivimuuri on todella upea. Kiva tilinpäätöspostaus, eli tilinpäätös on varmasti positiivinen. Nyt vaan kevättä odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Oli tosi virkistävää kelata kesä pikakelauksena. Nyt on sopiva aika katsoa taakse, muistella mitä jäi tekemättä ja suunnata sitten kohti uutta kevättä.

   Poista
 6. Mukava postaus ja niin ihania kesäkuvia!

  VastaaPoista
 7. Mukava tilinpäätös. Valtavan työn olet tehnyt kivien kanssa! Lopputulos on hieno ja mikä parasta, se paranee vain ajan myötä kun istutetut kasvit valloittavat oman alansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aliina! Odotan kovasti kasvien rehevöitymistä ja maan peittymistä vihreään. Toivottavasti nuoret taimet selviävät tästä lähes lumettomasta talvesta.

   Poista
 8. Tunnelmat tilinpäätöksen jälkeen ovat siis positiiviset. Kivimuuri houkuttelee jatkamaan ja suunnitelman voit toteuttaa elävästi ja joustavasti. Usein työn keskellä tulee uusia ideoita. Kyllä kannattaa taas odottaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut itseään ruokkiva projekti. Vaikka välillä on kyllästyttänyt, on silti joka vaihe onnistuessaan kannustanut uuteen ponnistukseen.
   Tulisipa kevät pian!

   Poista
 9. Teit mielestäni aivan oikean ratkaisun yhdistämällä kiviaidan kiviympyrään, jo yhtenäisyyden ja kokonaisuuden kannalta. Hieno lopputulos uurastukselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkkä kiviympyrä (istutuksineenkin) keskellä nurmikkoa olisi ollut aika outo... samoin pätkä muuria polun varrella. Kevään ja kesän mittaan katsotaan, onnistuuko istutukset sinnepäinkään kuin suunnittelin.

   Poista
 10. Kivimuurista tuli hieno! On siinä ollut ahertamista, mutta lopputulos palkitsee.
  Mukavaa kevään odottelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa! Nyt on tosiaan onnistunut olo. Samoin sinulle kevätodotusta!

   Poista
 11. Hieno kivimuuri. Ja muutenkin mukavaa, että vuosi jäi plussalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaaleanvihreää! Oli mukava vastata haasteeseesi. Usein ihmettelee, mihin se kesä hupeni, mutta niinhän se aina menee nopeasti, kun on puuhaa.

   Poista
 12. Hieno kivimuuri. Ja muutenkin mukavaa, että vuosi jäi plussalle.

  VastaaPoista
 13. Kivet on ihania, kaunis muuri ja kaunistakin muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska! Pidän kivistä tosi paljon. Parin viime kesän aikana olen niiden kanssa askarrellut vähän enemmän.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!