2019-11-23

Tomaattien kasvatus


Tomaattien kasvatus alkoi tänä vuonna testaamalla siementen itävyyttä. Kerroin itävyydestä postauksessani  Itävyystesti. Koska taimia oli runsaasti, jaoin niitä ystävilleni töissä, ja vein jokusen taimen kotiin vanhemmillenikin. Ihme kyllä, tänä vuonna sain taimeni kasvimökkiin  ennen juhannusta!


Ilmeisesti kasvimökissä ei tapahtunut paljoakaan, tai asiat etenivät omalla painollaan päätellen kuvistani. Pari kuvaa löysin kukkeimman kesän ajalta, loput vasta syyskuun alusta. No höh! Kyllä sieltä jokunen raakile pilkistää, ja kukkiakin näkyy olevan.


Aina niin terhakka Tiny Tim ei pettänyt, vaan teki jo ikkunalla kukannuppuja ja pieniä lilliputtitomaatteja ilmaantui pakkasiin asti. Tänä vuonna tomaattien pääerän kypsyminen painottui alku- ja loppusyksyyn. Oliko kesä tosiaan kylmä, vai oliko aurinkoisia päiviä niin vähän, etteivät tomaatit jaksaneet kesällä punastella?


Väkersin hienot nimikyltit grillitikkujen päihin, kun kerrankin oli monta lajiketta. Istutin kaksi kutakin, toisen mökin aurinkoiselle, toisen hieman varjoisemmalle paikalle. Aloitin siemenkylvöt maaliskuun alussa ilman lisävaloa, joten asetin taimet lopulta osittain vaakasuoraan maahan. Näin rimppataimen saa melko nopeasti vahvistumaan, kun se tekee rungostaankin juuria. Erityisesti Tigerella ja Gardener's Delight venähtivät ylipitkiksi.


Marmade-pihvitomaatti sai aurinkokulman kasvupaikakseen ja siinä se tekikin meheviä kiinteitä tomaatteja. Kuten näkyy, kasvimökin kapealle käytävälle tuppaa majoittumaan lannoitelaatikkoa, ruukkuja, harsoa, työkaluja,... ja tomaatintaimien alusetkin tulee täytettyä vähintään ruukkuyrttien jämillä. Kasvimökin oven tukin verkolla joka aamu, koska en halunnut muuten tervetulleen naapurin kissan vierailevan mökissä.


Cherry Chocolate jäi tänä vuonna maultaan vaisuksi. Siitä puuttui parhaimpien kesien makeus. Ohutkuorisina ne halkeilevat herkästi, jos kastelee epätasaisesti. Syödyksi tulivat silti. Money Maker oli satoisa ja sain siitä taas täyteläisen pyöreitä perustomaatteja. Gardener's Delight oli nimensä mukaan ilahduttava; makeita pienehköjä herkkupaloja pitkin kesää.


Onnistuin taimettamaan Pink Thai Egg -tomaattia. Hauska kokeilu. Vihreästä vaaleanpunaisen kautta punaisiksi kypsyvät munanmuotoiset tomaatit olivat erikoiset.  Maku oli oikein hyvä, mutta piti malttaa odottaa niiden kypsymistä. Kiinteä paksukuorinen tomaatti, ei mikään lussakka.


Lokakuussa keräsin vielä viimeiset raakileet sisälle kypsymään. Ensimmäisten kypsyttyä tein niistä reilun mausteisen tomaattikastikkeen, jossa oli sekava lajitelma erikokoisia punaisia tomaatteja ja joukossa jokunen jäljelle jäänyt keltainen Yellow Pear Shape. Eilen vielä halkaisin viimeiset ylikypsät tomaatit ja otin talteen siemeniä kevään kylvöjä varten.


12 kommenttia:

 1. Herkullisen näköösiä tomaattia ja nii erilaasiaki. Sulla oli hyvä tomaattikesä. Sait kaikki kuitenki päähän asti. Mulla hyvä alku hyytyy kesän aikana kylymyytehen ja kuivuutehen. Sain kuitenki muutamia tomaattiaki, vaikkei kasvaria ookkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopulta paras kesä aikoihin. Monena kesänä taimet on istutettu juhannuksen jälkeen jos ollenkaan, joten tänä vuonna ehtivät kypsyäkin.
   Aika hyvin onnistuit silti, vaikka tomaattisi olivat ulkona!

   Poista
 2. Erinomainen tomaattisato! Kilomääriä perustomaattia ei juuri kannata kasvattaa, mutta näin monia eri lajikkeita, kokoja, värejä ja koostumusta - se on innostavaa. Niitä kelpaa maistella pitkin kesää ja syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, ei harrastaja tomaatteja kasvattamalla rikastumaan pääse. Enemmän rikkaus tulee kokeilemisesta ja kokemisesta. Aina se eka kypsä tomaatti on karkkia.

   Poista
 3. Hyvä postaus. Sinulla oli selvästi onnistunut tomaattikesä.
  Kiitos tästä postauksesta ja muistuksesta, sillä tarkoitukseni on ollut tehdä postaus omasta tomaattikesästä, sillä niistä on hyötyä seuraavia kylvöjä suunnitellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Tomaatteja tuli enemmän, kuin odotin. Viime kesinä ei ole ollut kasvimökin puuhissa kehumista. Jään odottamaan postaustasi tomaattikesästä. Innokkaasti odotan myös ensi kevättä, että saan kokeilla kylvää itse kerättyjä siemeniä ja seurata, mitä niistä tulee.

   Poista
 4. Sinulla onnistui näemmä hyvin tomattien kasvatus viime kesänä. Tuollaiset eriväriset pikkutomaatit ovat mukavia naposteltavia ja koristeellisia salaateissa. Meilläkin olisi tullut hyvin satoa, jos koko kesä olisi ollut vähemmän tuulinen ja heinäkuussa ei olisi ollut sekä alussa että lopussa melkein hallaöiden vaaraa. Yritin kasvattaa tomaatteja avomaalla, joten sään armoilla oltiin niin hyvässä kuin pahassakin. Raakileita alkoi ilmestyä kunnolla vasta elokuun lopulla ja nehän eivät ehtineet kypsyä, kun heti syyskuun alussa tuli taas niin kylmää, että piti kerätä kaikki raakileet pakkasilta turvaan sisälle. Ensi vuonna uusi yritys. Pitää varmaan varata kirkasta muovia, jotta saa tomaateille tarvittaessa kunnon tuulensuojan. Harsoista ei ollut tarpeeksi apua. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni tomaatti kumminkin pärjää ulkona, jos on vähänkään aurinkoista ja tuulensuojaa. Minullakin oli ulkoruukuissa kokeeksi pari tomaattia, mutta paikka oli niin tuulinen, että jatkuvasti sain olla kaatuneita ruukkuja nostelemassa ylös. Niistä sain kaksi tomaattia ja jokusen raa'an. Paremmassa paikkaa olisivat varmasti ehtineet kypsyä.

   Poista
 5. Onnistunut tomaattikausi tuo sadon lisäksi kasvattajalle hyvän mielen. Minunkin tomaattisatoni oli ilahduttavan hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Eikä tomaatteja tarvitse tulla roppakaupalla, muutamakin tomaatti per taimi saa jo aikaan tyytyväisen mielen ja onnistumisen tunteen.

   Poista
 6. Tosi hyvän tomaattisadon sait! Meilläkin oli hyvä tomaattikesä. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityisesti ilahdutti, että sain satoa. Muutamana viime vuonna kasvimökkeilyssäni ei ole ollut kehumista. Ja maistuihan ne!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!