2019-11-16

Vaskikurjenpolvi


Täytyy palata pari kesää taaksepäin. Muokkasin likusterisyreenin ja orapihlaja-aidan väliin aivan uuden istutusalueen, joka rajautuu kivimuurilla taloa kiertävään polkuun. Istutin tuolloin kaksi vaskikurjenpolvea melko lähelle kivimuuria.Vaskikurjenpolvella (Ceranicum sessiliflorum f. nigricans) on tummanruskeat lehdet, jotka sateella kiiltelee kuin tummunut messinkipinta. Ihastuin siihen todella. Se kukkii kauniin valkoisin, ehkä aavistuksen punaruskeaan vivahtavin kukin. Kukat ovat osittain piilossa vaskilehtien alla. Loppukesällä siinä oli muutamia kirkkaan oransseja lehtiä ja kovasti odotin syysruskaa.


Tämä 5-10 cm korkea kasvi on mitä oivallisin valinta muiden matalien kasvien, kuten maanpeiteruusun ja ketoneilikan seuraan. Kävi vain niin, että ne jäivät "seinäkukkasiksi" kavereidensa viedessä kaiken huomion. Valokuvissa vaskikurjenpolvi on aina sivuroolissa, jossain vähän syrjässä hädin tuskin mullasta erottuen, kuva-alasta osittain ulos rajautuneena. Montaa kunnollista kuvaa en niistä edes löytänyt ensimmäisen kesän jälkeen.


Ehkä oltuaan ihan nenän edessä ja silti näkymättömiä, en huomannut hoitaa niitä ollenkaan seuraavana kesänä. Siinä ne kärvistelivät paahtavan hellekesän. Ehkä myös talven lumi- ja jääpeitteen vaihtelu oli niille liikaa. Toinen vaskikurjenpolvistani kuoli, eikä toinenkaan keväällä hurraata huutanut. Jälkimmäinen ei vironnut, ja niinpä harmitellen poistin kuivan juurakon. Peittelin vielä hiekalla maanpeiteruusun tyveä, kun ajattelin sen suojaavan kosteuden haihtumiselta.


Hämmästys oli melkoinen, kun ruusun kukinnan aikoihin kävin siistimässä sen juurelta pudonneita terälehtiä. Hiekasta pilkisti ainakin kolme pikkuriikkistä olentoa, joita täytyi ihan sykkyräkyykyssä kumartua tiiraamaan. Ilmiselviä vaskikurjenpolvia!


Ehkä paikka ei sittenkään ole aivan mahdoton niille kasvaa. Yhden isomman vaskikurjenpolven löysin viereisestä kivikosta. Ilmeisesti rankka sadekuuro on vienyt siemenen mukanaan viettävää maata myöten. Vähän kyllä ihmettelin, miten se aikoo selvitä keskellä kivikkoa. Mutta onhan kivikkoni vain silmänlumetta ja ohut kerros katekangasta erottaa sen muhevasta mullasta. Ehkä taimi on löytänyt juurensa riittävän syvälle. Hyvin se näytti pärjäävän kivien puristuksessa.

Toivon tosissani, että ne selviävät tulevasta talvesta. Ovat itse valinneet paikkansa, joten ehkä ne onnistuvat.

18 kommenttia:

 1. Ai, vai vaskikurijenpolovi, mulloli samallaane kauppanimellä 'Sanne'. Toivottavasti sullolis parempi tuuri tuan kans ku mulla ja saisit siitä vakiasukkahan. Mullei selevinny ensimmääsestäkää talavesta. Solis ollu leheriltänsä nii hiano/erilaane.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlasin Sannen, ja sehän on valtavan kaunis. Siinä on kukat selvästi lehvästön yläpuolella ja lehdet hieman terävämmin kärjin. Laitanpa Sannen toivelistalleni, jospa joskus osuisi kohdalle. Olen myös haaveillut vaaleanpunakukkaisista kurjenpolvista.

   Poista
 2. Vaskikurjenpolvi on ihan uusi tuttavuus. Aika hieno. Laitankin ensi kevään vinkkilistalle. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti vaskikurjenpolvi ei ole ihan joka puutarhamyymälän kasvi. Hankin sen Tommolan tilalta Leivonmäeltä. Kannattaa muuten tutustua heidän runsaaseen taimivalikoimaansa etukäteen, sillä heillä on lajikkeita tarjolla niin paljon, että pää pakahtuu pähkäämiseen.

   Poista
 3. Soma kasvi tuo vaskikurjenpolvi. Mutta hei, sinulla on likusterisyreeni! Minulla vasta haaveissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveet pakkaa olemaan totta jossain kohtaa... Pitkään sitä tuumasin ja arvelin sen kokoa, kun kadun viereen ajattelin istuttaa. Tosi noloa olisi kaataa sitä ylileveänä vanhuksena. Hienosti on mahtunut, eikä kukintaakaan tarvinnut odottaa kovin montaa vuotta.

   Poista
 4. Minullekin tuo vaskikurjenpolvi on entuudestaan tuntematon. Näyttää tosi kivalta ja kasvi pitää laittaa itsellekin muistiin. Näyttää myös takaavan lisääntymisensä siementensä avulla.
  Mukavaa sunnuntaita. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pari päivää selannut toisten blogeja ja jo nyt on kertynyt liuta toistaan ihanampia kasveja listaan. Poimittavaksi suunnitelmiin tai jo valmiille istutuspaikalle, jos kohdaksi sattuvat.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 5. Minulle myös uusi kurjenpolvi lajike. Mutta juurikin niinkuin kirjoitit se ilmiselvästi viihtyy kun on siementänyt ja kannattaa antaa kasvaa paikassa minkä ovat valinneet, jos mahdollista. Pitää googlettaa tämän Tommolan sivustoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni heillä on facebookissa infoa, mutta tässä esim. viime kesän taimiluettelo http://tommolantila.com/PERENNALUETTELO%20UUSI.html

   Poista
 6. Kurjenpolvet moninaisina tyyppeinä ovat yleensä hyviä juurtumaan ja jopa leviämään. Ehkä tämän vaskikurjenpolven siementaimet osoittavat tuota kurjenpolvien tavallista sinnikkyyttä. Minkälaisia taimia ensi vuonna löytyneekään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ne ovat sukulaistensa kaltaisia. Näkisin niitä mielelläni useampia kukkapenkeissäni.

   Poista
 7. Kurjenpolvet ovat sitkeitä kasveja, tuntuvat kasvavan paikassa kuin paikassa. Vaskikurjenpolvi on oikein kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut iloinen löytäessäni uusia kurjenpolven taimia. Osaa olen istuttanut uusiin paikkoihin, toisia jopa kitkenyt pois, ettei ala näyttämään kovin tukuiselta. Vaskikurjenpolven lehtien väri antaa mukavan saväyksen kukkapenkkiin.

   Poista
 8. Onpas erikoisen näköinen! Ihan uusi tuttavuus minullekin. Poikkeavan värinen lehdistö erottuu aina kukkapenkeissä ja niitä on hyvä käyttää tuomaan kontrasteja muihin kasveihin. Hienoa, että löysit siementaimiakin. Jospa ne selviäisivät talvesta ja levittäytyisivät aikaa myöten isommalle alalle. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi kasvi se oli minullekin, kun siihen törmäsin etsiessäni jotain tosi matalaa kasvia muiden taimien seuraan. Näköjään kannattaa rohkeasti välillä kokeilla jotain itselle tuntematonta.
   Hyvää viikkoa sinulle, ja tulevaa viikonloppua; johan se on taas perjantai huomenna!

   Poista
 9. Onpa sievät lehdet vaskikurjenpolvella.
  Varmasti hyvä kasvi moneen paikkaan ja väritykseltään mainio moniin väriyhdistelmiin vaikka ruukkuistuksiinkin!
  Lempeitä marraskuun tuulia sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tosi kiva kasvi, kunhan huolehtii, että vedet pääsevät valumaan sen juurilta pois. Tämä sopi senkin puoleen hyvin juuri tähän penkkiin, kun taaempana sen seurana on muitakin tummalehtisiä kasveja.
   Leppoisaa tulevaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!