2021-09-05

Syksyn tuulahdus

Vääjäämättä kesä jälleen kääntyy kohti loppuaan, joten nautitaan näistä kuulaista ja aurinkoisista päivistä, joita syksy tuo tullessaan.


Alkavan syksyn värit näkyvät jo kasveissa, ja ensimmäiset hallat ovat niitä puraisseet. Meillä ei vielä ole miinusasteille yöllä menty, mutta yhtälailla plus neljä mittarissa saa suupielet kääntymään alaspäin. Päivällä kumminkin aurinko lämmittää ja on kuin kolea kesä.
Kuiva kausi kesäheinäkuussa sai iisoppini keskeyttämään kasvunsa, ja vasta reilu viikko sitten ne alkoivat kukkia kunnolla. Hyvä kun kukkivat. Tuovat kivimuurin yli röhnöttäessään mukavasti sinisen sävyjä muuten jo kuolleeseen kukintaan. Seassa on jokunen vaaleanpunainen iisoppi ja taustalla hopeamarunaa, joka pyrkii kurkottelemaan iisoppien yli.


Ruusuista neilikkaruusu jaksaa edelleen kukkia runsaasti. Se aloitti heti juhannusruusun jälkeen, ja yhä vain olisi nuppuja aukeamaan, mikäli lämpöä riittää. Minulla on aiemmilta vuosilta pakkashuurteisia kuvia tästä vielä marraskuulta. Vaikka piikikäs onkin, kukinnan takia soisin tätä risteytettävän jonkin toisen hieman isokukkaisemman ruusun kanssa. Toinen kukkija on teresanruusu, joka jälleen on pyöräyttänyt pariin oksaan terhakkaat nuput kohta avautua.

 


Hortensioissa alkaa olla vaaleanpunaista sävyä, samoin tavallinen aitaorapihlaja on saanut jo päällimmäisiin lehtiinsä tummia viininpunaisen sävyjä. Perennojen lehtiin on ilmestynyt kellertäviä ja rusehtavia värejä, jotka nekin tarkemmin katsoen on hyvin kauniita. Huomaatteko aidan takana olevan nurmikon ojassa? Ajelin sen matalaksi uudella ladattavalla trimmerilläni. Kesän paras, ja liki ainoa puutarhaostos. Miten aika onkaan mennyt niin, että vain kaksi kertaa olen käynyt puutarhaliikkeessä. Oikeastaan se toinen kerta oli rautakauppaan, kun haimme lisää rajaukseen tarvittavia betonikiveä.

 Rautapenkillä istuessa olen pommivaarassa. Käytännössä sen koin, kun kaikessa rauhassa istuin juttelemassa äidin kanssa, ja yhtäkkiä korkeuksista mäjähti miehen nyrkin kokoinen omena ihan viereen. Metalli vain helähti. Viisautta siirtyä kauemmaksi. Omenoita riittää kerättäväksi joka päivälle. Erityisesti viime viikon tuuli ja sade olivat pudottanut omenat kaneliomenapuun alle punaisen kirjavaksi matoksi. Niitä jo ämpärillisen viipaloin sellaisenaan pakkaseen, ehkä pitäisi vielä hillota ja kuivata omenarenkaita herkkunaposteluun.

Kiviympyrän takana rauniokilkka ja sitruuna-ajuruoho jatkavat varjon kivikon valloitustaan. Rauniokilkka kukkii vielä harvakseltaan näin loppukesästä. En ole hanninut kitkeä niitä polulta kun ovat niin matalia, etteivät kävelemistä haittaa.

Kellokärhö Rooguchi edelleen aukoilee vahamaisia kukkiaan. Johtuneeko juuri kukkien vahamaisuudesta ja terälehtien paksuudesta, mutta ne tuntuvan kestävän todella pitkään hyvännäköisinä. Nämäkin kaksi jo toista viikkoa. Kärhössä näkyy jo hieman lehtien muuttumista tummempaan suuntaan. Samoin varsien violetti sävy on yhä tummempi. Mutta nuppuja olisi vielä paljon aukeamaan.

 

 

14 kommenttia:

 1. Syksy näyttää saapuneen yllättävän nopeasti. Jos minulta kysytään, myös turhan aikaisin. Onneksi monet kasvit jaksavat vielä kukkia. Neilikkaruusu ja Teresanruusu ovat ehdottomasti ahkerimpia kukkijoita. Samoin Sävel jaksaa kukkia kylmyydestä huolimatta.
  Varsin vähän on tänä kesänä tullut puutarhaliikkeissä käytyä. Lähinnä jotain tärkeää hakemassa, kuten sinäkin. Päämäärätön haahuilu on koronan vuoksi jäänyt kokonaan. Mitenkähän sitä kykenee palaamaan ns. normaaliin näin pitkän rajallisuuden jälkeen?
  Varohan päähän putoavia omenoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkei paluuta taysin entiseen olekaan, enkä niin haluaisikaan. Kotoilu on avannut silmät kodin tärkeyteen.
   Varon kyllä, piti sellaisen mäjäyksen!

   Poista
 2. Herkän kaunis tuo sinun kellokärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Pidän siitä itsekin oikein paljon, vaikka ensin en edes aikonut sitä ostaa. Tasapainoilin tämän ja Aljonuskan välillä. Tumma sininen väri kumminkin veti voiton.

   Poista
 3. Syksy on tosiasia, mutta kuten sanoit, nautitaan auringosta ja kuulaista päivistä.
  Kauniisti kukkiva neilikkaruusu ja kellokärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadejakson jälkeen aurinoiset päivät ovatkin olleet tosi tervetulleita. Ei niinkään haittaa kylmä viima, kunhan valoa riittää.
   Pistävät parastaan vielä. =)

   Poista
 4. Neilikkaruusu on kiitollinen kukkija, pieni halla ei haittaa yhtään sen kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kestävä ruusuksi, kun niillä on vähän herkkisten maine. Poikkeuksia on hyvä olla seassa. Turhan piikkinen vain.

   Poista
 5. Ihania kukkijoita löytyy vielä vaikka syksy tulikin melko kylmänä jo 😊
  Ihastuttava penkki sinulla omenapuun alla! Itsekin haaveilen vastaavanlaisesta kunhan keksin sopivan paikan 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikin panostaa hieman enemmän syksyn kukkijoihin. Jos kukkijoita silloin olisi enemmän, ei syksy olisi niin haikea. Vielä odottelen katvion kukintaa, ja totisesti toivon syyskimikin ennättävän kukkia.
   Rautapenkin löysin kirpparilta, ihastuin ikihyviksi, ja vaikkei mikään luksustuote olekaan, on se tuottanut jo vuosia iloa hyvänä istuimena.

   Poista
 6. Iisopin ja hopeamarunan liitto on todella kaunis. Minäkin ihastelin tuota rautapenkkiä ja kiveystä sen alla. Ottaisin tuollaisen penkin koska tahansa itsellenikin, jos vain sopivaan hintaan vastaan tulisi. Komeat ovat omputkin. Hyvä, etteivät päähän osuneet! :D Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä iisoppi ja maruna on onnistuneet sotkeutumaan toisiinsa aika somalla tavalla. Iisoppi on yksi suosikkiperennojani.
   Pitäisikin siirtää penkki vähän reunemmalle kiviympyran laitaan. Likusterisyreeni on kasvattanut pitkät versot ja siirsin penkin aiemmin kesällä pois sen tieltä. Näinä aikoina liikun kiviympyrällä hieman kuulostellen ja niska hieman kyyryssä. Samoin sinulle, mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 7. Kauniit kuvat & mukavaa syksyn alkua!🧡

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!